Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pravda o imigrační politice EU, o měnové politice ČNB i o hlavním smyslu evropské integrace

Tak k nám dorazilo opravdu horké léto. Celkem překvapivě nenastala okurková sezóna, z událostí minulého týdne tedy je opět co komentovat.

Tak státy EU nakonec nabídly méně míst pro imigranty, kteří se dnes tísní v Řecku a Itálii. My jsme svůj stranický závazek splnili. Možná za to dostaneme nějakou euromedaili, ale ve skutečnosti je to celé současně naprosto směšné a nepřijatelné. Směšné proto, partička politiků se sejde na večírku, kde se licituje o lidech jak v nějaké karetní hře. Přitom každý ví, že v rámci Schengenu se mohou lidé pohybovat zcela libovolně. Tudíž dnes „importovaný a usazený“ imigrant, bude zítra opět na cestě. Evidentně jde pouze o to, aby se někteří hřáli v záři reflektorů. Mají prostě dojem, že patří mezi evropskou elitu, že píší dějiny. To poslední je bohužel pravda, avšak jinak, než by si pánové Sobotka a Chovanec přáli. Tvoří se totiž kapitola o úpadku evropské civilizace. Právě jsme celému světu vzkázali, že se těšíme na další imigranty. Ty tábory v Řecku a Itálii budou brzy zase plné, takže dojde na další večírek a na další licitaci. Tohle nemá řešení, dokud se nezačneme chovat sebevědomě. Pomáhejme těm, kterým chceme pomáhat. Ten náš závazek tak sice vypadá, ale ve skutečnosti nás činí povinnýmik tomu, abychom si nakonec nedobrovolně vybrali právě takové, o které bychom dobrovolně rozhodně nestáli.

 

Česká národní banka intervenovala proti koruně. Docela by mě zajímalo, jaké důvody dnes vedou centrální bankéře k tomu, aby pořád neúprosně „bránili“ hranici 27,- Kč za euro. Inflace přece pomalu roste; hospodářský růst je nakopnutý až nečekaně a nezaměstnanost klesá. Já vím, že formálně nebyl hospodářský růst důvodem k devalvaci koruny, protože to Ústava, podle které se kroky ČNB řídí, neumožňuje. Ale myslet si cokoli jiného, to by bylo úsměvné. Trošku se začínám obávat, že cílování inflace na 2 % je pouze jakýsi náhradní „oficiální“ cíl, aby se mohly „neoficiálně“ udržovat nízké mzdy. Skutečnou hodnotu koruny totiž člověk pozná na hranici s Rakouskem – a dnes už i se Slovenskem. Rozhodně by se mi nelíbilo žít v zemi, která sice vykazuje parádní čísla o růstu HDP a má velice nízkou nezaměstnanost, ale ve skutečnosti by se jednalo o jednu velkou montovnu se stagnujícími mzdami. Stahovali bychom nezaměstnané z Polska a Slovenska, kteří by u nás sice zvyšovali onen HDP, avšak na disponibilních příjmech obyvatelstva České republiky by se to neprojevilo nijak. Tedy pokud v takové zemi nežiji…

 

Francouzský prezident Francois Hollande konečně natvrdo řekl to, na co odpůrci povinného zavedení eura upozorňují už dlouho. Eurozóna se prý má stát skutečným státem s vládou a parlamentem, která má mít jediný „federální“ rozpočet. Současné národní státy by v takovém uspořádání hrály úlohu dnešních krajů. Považuji to za naprostý omyl a nebezpečnou hru socialistických politiků. Frankofilové mi to asi neodpustí, ale Francie je zakomplexovaná země, která si dodnes hraje na velmoc, kterou není už desítky let – tady pokud připustíme, že francouzské koloniální impérium vůbec někdy dobře fungovalo. To však nic nemění na názoru francouzských politiků, že mají právo, či dokonce povinnost, kázat ostatním národům své pravdy. Jakkoli bychom mohli nad názorem francouzského prezidenta mávnout rukou, nečiňme tak. Ta slova si najdou mezi podobně naladěnými eurofederalisty své posluchače. Zavázali jsme se k přijetí eura, které se ukázalo jako politický projekt. Byla to chyba, ale ten závazek pořád platí. Dnes slyšíme, že jsme se – alespoň v očích Francouzů – zavázali vzdát se České republiky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Blaha | čtvrtek 23.7.2015 22:16 | karma článku: 25,86 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

Přímý přenos V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Korupční aféra pokračuje, ruský úředník měl doma 25 milionů a zlaté mince

15. května 2024  8:57

V Rusku zadrželi dalšího vysoce postaveného činitele ministerstva obrany kvůli podezření z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik