Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okamurův protiimigrační nenávistný boj, Kleslové lukrativní koníček a další volby v Řecku

Někomu se může zdát legrační, že lidé začínají všude kolem sebe vidět uprchlíky a teroristy, ale já se tomu smát nemůžu.

Jistě, nejnovější případ, kdy si dívka spletla kominíka s džihádistou, nebo když v červnu u nás v Uherském Hradišti zadrželi folkloristy z Beninu, to jsou bizarní situace. Nicméně podstatné je, proč se to vůbec děje. Jestliže Tomio Okamura v Poslanecké sněmovně prohlašuje, že podle Europolu už do Evropy pronikly tisíce bojovníků Islámského státu, a pak se o tom široce diskutuje v médiích, tak je naprosto logické, že se to na pocitech a náladách lidí musí podepsat. Chápu, že populistům je úplně jedno, co se děje s naší společností – důležité jsou pro ně hlasy; ale mně to rozhodně jedno není. Nehledě na to, že pan Okamura, bývalý senátor za brodsko-kloboucký region, taky nepředstavuje vzor rasové čistoty. Vzpomínám si, když tady vymetal kdejakou místní tancovačku. Tehdy rozhodně nepřinášel poselství boje proti imigrantům. Nyní vyzývá k referendu o tom, zda si lidé přejí sdílet republiku s cizinci. To aby si pomalu začal balit kufry a shánět byt v Tokiu, protože jak by takové referendum za současné situace dopadlo, to je celkem jasné.

Přečetl jsem si rozhovor s Radmilou Kleslovou v Právu. Vždycky jsem měl nějakou konkrétní představu o tom, co znamená slovo arogance, tedy jak se zhruba projevuje arogantní člověk. Přehodnotil jsem to. Je vidět, že kariéra v StB zajímala opravdu zvláštní sortu lidí. Paní Kleslová se v rozhovoru například zmínila o tom, že v podstatě nechápe tu nenávistnou kampaň, kterou proti ní „kdosi“ (možná bývalí kolegové z práce?) rozjel. Práce pro ČEZ ji totiž bavila a dělala ji ve svém volném čase, čili to byl takový její koníček – asi jako když někdo lepí letadýlka. A těch sto tisíc měsíčně vlastně vůbec nebylo pro ni, ale na provoz její kanceláře. Dodala, že z pozice voleného zástupce není na vydělávání peněz v polostátních firmách vůbec nic závadného, protože kdo ví, jak dlouho ještě zůstane volenou zástupkyní; a z čeho by pak žila, že? Teď sice přemýšlí, že by pronikla za Hnutí ANO do Poslanecké sněmovny, ale možná to nebude tak jednoduché. Těžko říct, co paní Kleslové vzkázat. Možná úplně stačí, že to myslí vážně a nebojí se o tom veřejně promluvit. Přeji si, aby v rámci Hnutí ANO působila co nejdéle.

V neděli proběhnou v Řecku parlamentní volby. Favorit tentokrát není žádný, protože jak levicová SYRIZA, tak pravicová Nová demokracie mají zhruba třicetiprocentní podporu. Vyloučená proto není ani vláda velké koalice; země potřebuje pouze stabilní vládu, která bude plnit funkci administrátora nadiktovaných podmínek. Když před půlrokem vyhrála v Řecku levice, okamžitě s velkou pompou a za zvuku vuvuzel zrušila všechny do té doby vyjednané dohody mezinárodními s věřiteli, resp. přerušila vyjednávání s tím, že si Řekové zasluhují lepší podmínky. Přitom Řecko v dohodách hrálo alespoň důstojnou roli, jakkoli tahalo za kratší konec provazu. Bylo to proto naprosto šílené a nepochopitelné a realizace toho bláznovství dopadla přesně tak, jak každý racionálně uvažující člověk musel předpokládat. Díky vlastní sebevražedné politice je dnes Řecko zemí, která o sobě vůbec nerozhoduje – stalo se obyčejným kašpárkem. V plné nahotě se ukázalo, kam může vést populismus a nesplnitelné sliby. Nebezpečné a zdánlivě nepochopitelné je, kolik voličů na něco takového slyšelo. Tuším, že kdybychom se ocitli v podobné situaci my, že by to dopadlo v podstatě stejně. A to není pěkná předtucha…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Blaha | středa 16.9.2015 17:13 | karma článku: 13,49 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Stanislav Blaha

Vláda testuje hranice ústavnosti

Na postavení vlády v demisi a na rozhodování jejich členů je nezbytnénazírat tak,že nereprezentují vůli většiny a neopírající se tak o legitimitu vzešlou z voleb. Žádný jiný pohled není možný.

14.2.2018 v 13:30 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Přímá volba prezidenta

V prezidentských volbách je dobojováno. Vyhrál Miloš Zeman. Netajím se tím, že nebyl můj favorit, že jsem podporoval Jiřího Drahoše.

27.1.2018 v 16:01 | Karma: 7,18 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Stanislav Blaha

Vláda předem zametá stopy

Andrej Babiš a jeho parta nás nepřestávají překvapovat. Naposledy jeho dvorní nahrávač Robert Pelikán přišel s nápadem, že by hlasování vlády mohlo být napříště utajené.

4.1.2018 v 13:07 | Karma: 14,34 | Přečteno: 380x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Nebezpečné tanečky ministra Pelikána

Pomaličku si v této zemi začínáme zvykat, že se od základů mění její vnitropolitická situace i zahraničněpolitická orientace.

27.11.2017 v 7:58 | Karma: 21,62 | Přečteno: 732x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Stanislav Blaha

Hazardní Účtenkovka

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

17.11.2017 v 13:03 | Karma: 25,67 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Politik, starosta Uherského Hradiště, krajský zastupitel, Zlínský kraj http://www.stanislavblaha.cz Facebook: https://www.facebook.com/Ing.StanislavBlaha Twitter: www.twitter.com/StanislavBlaha

Seznam rubrik