Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

Pro 4 osoby

polovina střední dýně asi 800 g

2 větší rajčata

2 hrsti vlašských ořechů

1 lžíčka čerstvého nasekaného rozmarýnu

250 g zakysané smetany

100 g smetany 12%

100 g balkánského sýru

pepř

Předehřejeme troubu na 175 oC.

Dýni oloupeme a odstraníme z ní semínka. Nakrájíme jí na plátky.

Rajčata omyjeme přepůlíme a nakrájíme na plátky.

Ořechy nahrubo nastrouháme nebo nadrtíme.

Smetanu a zakysanou smetanu smícháme dohromady a přidáme rozmarýn a sýr a vše dobře rozmícháme.

Na velkou zapékací misku dáváme plátky dýně, které prokládáme rajčaty. Posypeme ořechy. Zalijeme smetanou. Můžeme opepřit podle chuti. Balkánský sýr je dost slaný, proto jsem jídlo nesolila.

Dáme péct do trouby asi 30-40 min, až špejle vyjde z jídla suchá a povrch jídla je upečený do zlatova.

Podáváme teplé. Doporučuji s teplou nebo rozpečenou bagetou, ale pochutnáte si na tom i s chlebem.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Bílková | čtvrtek 27.10.2011 7:57 | karma článku: 10,01 | přečteno: 865x