Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapečený lilek s cibulí, rajčaty a sýrem Jadelem

Lilek je asi nejpříjemnější druh zeleniny, které znám.  Má nejen neuvěřitelně různorodé použití, ale hodí se také na nejrůznější přiležitosti. Můj dnešní recept bude určitě zaručeným úspěchem, ať pozvete na večeři novou životní lásku, chcete ohromit tchyni nebo vám dcera přijde představit svého nastávajícího.

Zapečený lilek s cibulí, rajčaty a sýrem Jadelem

V receptu jsem použila mátu, která je pro úspěch receptu naprosto nezbytná. Pokud nemáte čerstvou mátu, použijte sušenou, ale nedoporučuji ji jí nahradit jinými bylinkami. Také sýr Jadel má v receptu nezastupitelnou roli. Jeho slaná chuť se výborně doplňuje s nasládlou chutí smažené cibule a jemnou chutí lilku.

Pro 4 osoby jako lehká večeře:

2 větší lilky

1 větší červená cibule

3 rajčata

1 hrst čerstvé máty

1 lžička drceného kmínu

8 lžic olivového oleje

100 g sýru Jadel

50 ml vody

Lilky omyjeme a překrojíme na poloviny podél. Stopku neodstraňujeme, necháme jí jako dekoraci, samozřejmě jí nejíme. Posolíme a necháme 20 minut odležet, aby lilky pustily hořkost. Lilky omyjeme a osušíme kuchyňskou utěrkou. Moderní odrůdy sice nejsou příliš hořké a nasolování nepotřebují, ale prý se tím sníží množství oleje, jaké dokáže lilek nasáknout.

V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a osmažíme poloviny jednoho lilku z obou stran až trochu zhnědnou. Postup opakujeme s druhým lilkem.

Troubu předehřejeme na 175 oC.

Cibuli oloupeme, překrojíme napůl a nakrájíme na kolečka. Rajčata omyjeme, překrojíme na půl a nakrájíme na kolečka.

Do stejné pánve, v které jsme smažili lilky, dáme 2 lžíce oleje. Přidáme cibuli a osmažíme dozlatova. Přidáme kmín a rajčata, restujeme asi 3-4 minuty, až rajčata pustí vodu a změknou.

Mátu omyjeme, nasekáme a smícháme se směsí rajčat a cibule. Jadel nastrouháme.  Tři čtvrtiny sýra smícháme se směsí rajčat a cibule.

Pekáč pokryjeme pečícím papírem. Dáme do něj lilky. Každý lilek nakrojíme tam, kde má semínka. Každý lilek tedy nakrojíme na 2 místech. Každé nakrojení rozevřeme rukou. Lilky naplníme směsí rajčat a cibule. Pokropíme zbylými 2 lžícemi oleje a zalijeme vodou.

Pekáč přikryjeme alobalem a dáme na 20 minut péct do trouby. Po 20 minutách sundáme alobal, posypeme lilky zbytkem sýra a zapečeme ještě 10 minut.

Lilky jsou výborné teplé i studené. Nejlépe se k nim hodí celozrná bageta nebo pita chléb.

 

 

Autor: Kateřina Bílková | pátek 24.6.2011 8:00 | karma článku: 13,20 | přečteno: 2273x
  • Další články autora

Kateřina Bílková

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

27.10.2011 v 7:57 | Karma: 10,01 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

29.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,10 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Letní salát s melounem a bryndzou

Moje představa léta je ukrojit si velký kus melounu v parném letním dni a pořádně z něj ukusovat. Všude z něj teče šťáva, já jsem od ní úplně ulepená a šťastná si vychutnávám meloun. Jediné, co mě trápí, jsou vosy, které by také chtěly kousek. V dnešním receptu jsem zvolila trochu civilizovanější pojídání melounu, nakrájeného na kostičky v salátu. Někomu může připadat kombinace melounu a bryndzy značně avantgardní a uznávám, že neobvyklá je. Když ale ochutnáte, zjistíte, že je to moc dobré, že se sladkost melounu s výraznou chutí bryndzy zajímavě doplňuje. Ostatně je léto, to je čas relaxovat a občas udělat něco bláznivého.

19.8.2011 v 11:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

29.7.2011 v 8:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 1572x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Salát se zeleným hráškem, vejci a koprem

Znáte to, přijdete večer domů, otevřete lednici, ta zeje prázdnotou. Co teď? Rychle přemýšlíte, co udělat k večeři z toho, co zbylo v lednici. Salát, který uvádím v dnešním blogu, je řešením pro takovou krizi. Salát je lehké jídlo, já ho ráda doplním vejci, sýrem, ořechy nebo masem, aby byl výživnější a chutnější. Nezapomínám ani na zálivku s olivovým olejem, který dokonale propojí všechny chutě v salátu.

8.7.2011 v 8:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvacítky požárů, často zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  9:37

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 19 lidí

1. května 2024  9:09

Nejméně devatenáct lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom místní...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Mám ráda jídlo, ráda vařím, při vaření ráda experimentuji a vymýšlím nová jídla a chutě. Na diskuzích jsem jako katka193.

Seznam rubrik