Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Měla jsem chuť na něco lehkého a ovocného. Něco, co by chutnalo trochu exoticky a bylo by nejlépe s čokoládou. Zbožňuji čokoládu. Tento recept jsem vytvářela na několik pokusů. Nejdřív to bylo moc meruňkové, když jsem použila čerstvé a sušené meruňky. Proto jsem vypustila sušené meruňky. Podruhé to bylo zase moc kokosové a příliš se to drobilo. Ubrala jsem kokosu. Napotřetí se mi podařilo dosáhnout přesně toho, co jsem chtěla. V dnešním blogu se o to chci s vámi podělit.

Meruňkové řezy s kokosem a čokoládovou polevou

Tento recept je pouze pro ty z vás, kteří milují meruňky. Můj partner naštěstí patří mezi tuto skupinu a jsem ráda, že mi ani třetí verzi řezů mi nehodil na hlavu.

Do receptu jsem nepřidala žádný cukr, ale mlsalové, kteří májí rádi sladké, mohou přidat tolik cukru, kolik jsou zvyklí.

Já mám nejraději horkou čokoládu, proto jsem na polevu použila ji. Dokážu si představit, že i bílá čokoláda by byla na polevu naprosto fantastická.

Na menší plech:

Těsto:

175 g hladké mouky

100 g másla

50 ml studeného mléka

2 lžíce kakaa

1/2 lžíce prášku do pečiva

Meruňková náplň:

450 g meruněk

100 g kokosové moučky

200 g sladké smetany 12 % (1 kelímek)

 

Poleva:

100 g hořké čokolády

 

Do mísy nasypeme mouku, kakao a prášek do pečiva. Nakrájíme máslo a propracujeme ho s moukou, až se vše úplně spojí a v těstu nejsou žádné hroudy. Pak přidáme mléko a zpracujeme na měkké jednolité těsto.

Plech pokryjeme pečícím papírem. Je dobré, když pokryjeme papírem i stěny plechu. Těsto stlačováním rukama roztáhneme po plechu.

Předehřejeme troubu na 175 oC. Těsto pečeme 15-20 minut, až je pečené a na povrchu suché.

Mezitím si připravíme náplň. Vypeckujeme meruňky. 300 g meruněk nakrájíme a dáme do mixéru. Zalijeme smetanou a rozmixujeme. Nemusíme mixovat najemno, kousky meruněk nevadí. Do mísy nasypeme kokosovou moučku a smícháme se smetanou s rozmixovanými meruňkami, až nám vznikne oranžová pasta. Zbytek meruněk nakrájíme na malé kousky a smícháme s pastou.

Náplň nalijeme na těsto a rovnoměrně jí rozprostřeme. Dáme zpět do trouby a pečeme dalších 25 minut při stejné teplotě, až náplň ztuhne a na povrchu zezlátne. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Na vodní lázni rozehřejeme čokoládu a polejeme koláč polevou. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.

 

 

 

 

Autor: Kateřina Bílková | pátek 29.7.2011 8:00 | karma článku: 12,51 | přečteno: 1572x
  • Další články autora

Kateřina Bílková

Dýně zapečená s rajčaty, ořechy a zakysanou smetanou

V chladném, sychravém počasí nejraději zapékám. Vrátím se promrzlá domů a zapnu troubu. Připravím jídlo na pekáč a uvařím si čaj. Pak strčím jídlo do trouby, sedím v kuchyni a upíjím horký čaj. A užívám si, že mám chvíli pro sebe, než se jídlo upeče. Ráda se koukám do trouby, jak se jídlo peče, je to jako napínavý film a navíc s dobrým koncem.

27.10.2011 v 7:57 | Karma: 10,01 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Tofu s růžovým pepřem a okurkou

Horkých dnů jsme si toto léto moc neužili. Ale přesto si i na konci léta můžeme uvařit něco lehkého, svěžího a pikantního. Jídlo, které nám horké letní dny aspoň připomene. V létě nejraději vařím jidla, která se nemusí dlouho připravovat, protože chci strávit co nejvíc času venku a ne u plotny při vaření. Můj dnešní recept je jednoduchý, rychlý, lehce pálivý s nasládlou chutí růžového pepře a okurkami pro příjemné osvěžení. Zkrátka je to jídlo, které je jako pohlazení po vyčerpávajícím dni nebo jako útěcha při stesku po horkých letních dnech.

29.8.2011 v 7:59 | Karma: 9,10 | Přečteno: 597x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Letní salát s melounem a bryndzou

Moje představa léta je ukrojit si velký kus melounu v parném letním dni a pořádně z něj ukusovat. Všude z něj teče šťáva, já jsem od ní úplně ulepená a šťastná si vychutnávám meloun. Jediné, co mě trápí, jsou vosy, které by také chtěly kousek. V dnešním receptu jsem zvolila trochu civilizovanější pojídání melounu, nakrájeného na kostičky v salátu. Někomu může připadat kombinace melounu a bryndzy značně avantgardní a uznávám, že neobvyklá je. Když ale ochutnáte, zjistíte, že je to moc dobré, že se sladkost melounu s výraznou chutí bryndzy zajímavě doplňuje. Ostatně je léto, to je čas relaxovat a občas udělat něco bláznivého.

19.8.2011 v 11:15 | Karma: 8,94 | Přečteno: 861x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Salát se zeleným hráškem, vejci a koprem

Znáte to, přijdete večer domů, otevřete lednici, ta zeje prázdnotou. Co teď? Rychle přemýšlíte, co udělat k večeři z toho, co zbylo v lednici. Salát, který uvádím v dnešním blogu, je řešením pro takovou krizi. Salát je lehké jídlo, já ho ráda doplním vejci, sýrem, ořechy nebo masem, aby byl výživnější a chutnější. Nezapomínám ani na zálivku s olivovým olejem, který dokonale propojí všechny chutě v salátu.

8.7.2011 v 8:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 910x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Bílková

Zapečený lilek s cibulí, rajčaty a sýrem Jadelem

Lilek je asi nejpříjemnější druh zeleniny, které znám. Má nejen neuvěřitelně různorodé použití, ale hodí se také na nejrůznější přiležitosti. Můj dnešní recept bude určitě zaručeným úspěchem, ať pozvete na večeři novou životní lásku, chcete ohromit tchyni nebo vám dcera přijde představit svého nastávajícího.

24.6.2011 v 8:00 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2273x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:16

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Hasiči při pálení čarodějnic zasahovali u dvaceti požárů, u dalších pak zbytečně

1. května 2024  9:14,  aktualizováno  11:13

Na mnoha místech Česka se během včerejšího posledního dubnového večera rozhořely ohně při tradičním...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1504x
Mám ráda jídlo, ráda vařím, při vaření ráda experimentuji a vymýšlím nová jídla a chutě. Na diskuzích jsem jako katka193.

Seznam rubrik