Začátek konce

Tak by mohl pan J. Zátorský pojmenovat svůj vítězný snímek v soutěži Czech Press Photo. Stovky přivandrovalců se na něm pokouší na maďarsko-srbské hranici násilím překonat zátarasy a policejní složky se chovají, jak mají. 

Ve tvářích imigrantů se nezračí utrpení a zoufalství. Je znát vztek, zloba a rozhořčení nad marností pokusu. V rozhovoru uvnitř listu dává autor snímku najevo sympatie k běžencům. Dokonce chápe i ty, kteří do Evropy míří nejen z válečných zón a jejichž cílem je ekonomické polepšení. Říká: "pokud to půjde, zvolíš si raději pro další pobyt Ameriku, nebo mongolskou step? Takhle zdánlivě sobecky, by se podle mě zachoval každý."

Ano. Pokud to půjde. Díky politikům Bruselu a šéfky Německa to bohužel jde. Jak dlouho ještě potrvá, než pochopí, že začátkem 21. století páchají těžko pochopitelný a hlavně nenapravitelný zločin? Ve světě žije k šesti miliardám lidí, kteří by si pobytem v jakékoliv evropské zemi, dokonce i v Albánii či Rumunsku polepšili. Počet těchto chudáků každoročně stoupá přibližně stejným tempem, jakým přibývá lidí na Zemi.

Většina už asi shlédla poměrně známé video s názvem "Světová chudoba, imigrace a žvýkačky" prezentované Roy Beckem. Pro ty, kteří se k němu nedostali, uvádím odkaz, aby si i oni udělali velmi názornou představu o rozsahu problému ohrozujícího civilizovaný svět.

https://www.youtube.com/watch?v=Q9OHapuhzs4

Fotograf Zátorský vysvětluje i fakt, proč na většině fotografií vidíme zdravé silné muže. Svěřili se mu, že utíkají, protože jinak by museli narukovat do Asadovy armády. Znamenalo by to pro ně údajně jistou smrt, protože nováčky nasazují do první linie. Asad však válku nezačal. Proti jeho demokraticky zvolené vládě povstala opozice, obsadila východní část Sýrie a z měst a vesnic udělala ruiny. Podobně jejich vlast ohrožuje i Islámský stát, který mimoto na obsazených územích plundruje a likviduje všechny historické pamětihodnosti.

Evropa tak poskytuje azyl vojenským zběhům. Místo, aby bojovnou energii uplatnili při obraně své vlasti, vybíjí ji, jak je zřejmé i z vítězného snímku, na příkladně se chovajících strážcích hranice Maďarska.

Na dotaz redaktora, týkající se videa o vyhozených potravinách, spálených karimatkách a nepořádku po uprchlících, prozrazuje vítěz Czech Press Photo nechtěně atmosféru, která v této branži panuje. "To byla nešťastná událost. Chtěl jen natočit glosu o problému, kterému se do té doby nikdo novinářsky nevěnoval. Zaměřil se na úzkou výseč a všichni mu pak nasazovali psí hlavu."

Pan Zátorský by za nešťastné mohl označit i fotografie z muslimské demonstrace z roku 2006, které v blogu z minulé středy zveřejňuje pan M. Malý. Na transparentech se hlásá " Zabijte všechny. Islám je jediné řešení. Islám bude vládnout světu. Připravte se na holokaust. Svobodo, jdi k čertu. Evropa bude platit. Už to začalo." Demonstrace se konala v Londýně a hesla mi připomněla otázku premiéra Churchila z válečného projevu z doby, kdy se Británii ještě nedařilo. "Je to konec začátku, nebo začátek konce?" 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpán Bicera | úterý 13.10.2015 11:53 | karma článku: 32,20 | přečteno: 700x