V Kanadě se stydí přiznat, že je Češka

Snacha má příbuznou v Kanadě. Letos ji přes Atlantik zkraje léta zatelefonovala, zda by ji nemohla poslat nasušené české houby. Neřešili jsme, zda se Čechokanaďanka bojí do lesa kvůli medvědům a jak začaly růst, nasbírali pár košíků navíc.

Dva týdny po odeslání snaše znovu telefonovala. Nejprve to vypadalo na zdvořilé poděkování.  Jenomže potom z příbuzné vypadlo to podstatné. Co to tam v Česku děláte, že se tady o vás tak ošklivě píše? Kanadské noviny, prý bez ohledu na levou, pravou, či středovou orientaci, se ve vztahu k osobnosti našeho prezidenta unisino shodnou a invektivami nešetří.

Podobně jako ty naše. Vulgarity pronesl téměř před měsícem a stále se s nimi mažou. Zajímavé je, že tisk, ta kdysi hrdá sedmá velmoc se i po světě chová jak bičem zkrocení hřebečci a redakce skáčou a řehtají unisono? Komu ve skutečnosti dnes sedmá velmoc patří? Kteří finanční oligarchové rozhodují o tom, v jakém duchu se bude o kom ve světě mluvit a psát?

Zeman si dovolil zaujmout neamerický a neevropský postoj k událostem na Ukrajině a netendenčně se postavil i k Tibetu a dostal se tím na černou listinu. Černá bodka se u jeho jména na mapě světa v Bílém domě  pravděpodobně objevila, když se uvažovalo, komu se svěří dostavba Temelína. Stal se už tehdy nepodajným vraníkem světového parkurového závodiště, na kterém ostatní hřebečci i klisny otrocky předvádí, že umí hopsat, jak se od nich na "Západě" čeká.

Jako náš první prezident. Toho příjímali američtí prezidenti, Kongres mu tleskal ve stoje a světové noviny se předháněly ve chvále a vynášení jeho osobnosti. Když jsem tehdy v cizině přiznal, že jsem přijel z Česka, vyposlechnul jsem si vzápětí chválu ve stylu "Jó, vy se máte. Vy máte Havla".  

Ačkoliv mi taková chvála dělala dobře, nechápal jsem, čím si Václav Havel tak mimořádnou pověst zasloužil. Teď už to vím. Někdo mocný měl interes ho "udělat", stejně jako teď má ten samý mocipán zájem Zemana zničit.

Kdyby se mne teď někdo ve světě zeptal, odkud jsem a já přiznal barvu, asi bych slyšel něco ve smyslu "jak jste si mohli takového prezidenta zvolit?".  Příbuzná snachy svůj původ raději tutlá a to se do Kanady ještě nedoneslo, jak urážlivě se prezident Zeman v Kazachstánu vyjádřil o americkém pivu. 

 

Autor: Štěpán Bicera | středa 26.11.2014 9:09 | karma článku: 31,29 | přečteno: 2585x