Stát chce zamezit zneužívání sociálních dávek

Za tím účelem přijme 1200 sociálních pracovníků, kteří se budou zaměřovat na podvody v sociální oblasti. Náklady na ně přijdou na 584 milionů korun ročně. Stát pro ně nakoupí i 150 osobních automobilů a postaví či pronajme kancelářské prostory.

U podpory na bydlení je známo, že je často zneužívaná. V jedné místnosti bydlí několik rodin a všechny chodí na úřad. Ačkoliv jde o byty, ve kterých by se dal tak ustájit dobytek, majitelé je pronajímají za ceny luxusních apartmánů. Proč také ne, když je stát blbý a platí. Kontroloři na ně mít nebudou. Budou mít proti sobě soupeře, který je bezpochyby předčí výmluvností i podvodnou invencí.

Množí se případy nemanželských dětí, u kterých matka při narození oznámí, že otec je neznámý, jen proto, že coby samoživitelka dostane od státu mnohem víc. Biologický otec potom s nimi společně žije v jedné domácnosti, jen tam nesmí mít přihlášen trvalý pobyt a s matkou svého dítěte se nesmí oženit. Vyskytují se případy, kdy budoucí matka označí za otce umírajícího člena komunity aby brala vdovský důchod. Jediné řešení jak zabránit zneužívání je zrušení tohoto nesmyslu. A takových zhovadilostí je v sociálním systému spousta.

Stát by měl přestat dělat ze sebe dobráckou chůvu s rozevřenou náručí. Všem občanům bez rozdílu, by měl dát najevo, že jsou pro něj svéprávné bytosti, které se musí umět o sebe a rodinu postarat. Jen pro nenapravitelně chudé by měly obce zřídit stravovny. V žádném případě by se jim však neměly poskytovat peníze. Je urážkou všech pracujících, když vidí "socky" vozit si zadek v autě, z obchodů vyvážet přeplněné košíky, v oknech jejich bytů po celý den rozsvícenou obrazovku nejmodernější televize, flákat se ulicemi s mobilem na uchu a v herně u automatů prostát převážnou část dne.

Pokud někdo není schopen vydělat peníze, musí do bídy padnout a pořádně si ji užít. Bude-li se v ní nějakou dobu plácat, odstřižen od elektřiny, vody a v zimě v mrazu, může se stát, že z lenocha udělá marast pracanta, vděčného i za hůř placené zaměstnání.

Každopádně by to bylo mnohem lepší než současný systém zneužívaných podpor, který nikoho nenutí příživnický způsob žití změnit. Stát by tak mohl ročně ušetřit nejen desítky miliard, ale i šestset milionů na dvanáctset kontrolorů, kteří stejně nic nezmůžou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 21.8.2014 11:22 | karma článku: 37,33 | přečteno: 2383x