Mladá fronta Blesk

Byl by to přiléhavější název než Mladá fronta Dnes. Z kdysi solidního deníku se postupně stává obdoba bulváru či Rudého práva. To však, na rozdíl od MF, podtitulkem Deník KSČ, čtenářům dalo najevo, co na stránkách mohou očekávat.

U MF Dnes podtitulek chybí a čtenář se může jen domýšlet, koho píseň tento plátek zpívá. Nestranný, ani objektivní rozhodně není. Sám jsem se už smířil s tím, že články v něm jsou proobamovské, proimigrantské, proislámské, proukrajinské, promenšinovské a z toho logicky vyplývá, že jsou protiruské, protizemanovské či protitrumpovské.

Článek v dnešním vydání pod titulkem "Trump praštil australskému premiérovi sluchátkem" to potvrzuje. Začátek textu je poplatný nadpisu : "Trump během krátké doby "seřval" lídry Austrálie a Mexika. Australskému premiérovi nakonec praštil telefonem a mexickému prezidentovi hrozil, že do jeho země vyšle armádu". 

V dalším odstavci se čtenář dozví, že pokud jde o Mexiko, prezident Trump řekl: "Máte tam dole u vás hromadu špatných chlápků a děláte málo, abyste je do USA nepustili. Myslím, že se jich vaše armáda bojí. Naše z nich strach nemá, takže bych ji mohl k vám poslat, aby se o to postarala". Myslícímu je jasné, že Trump nevyhrožuje Mexiku anexí, ale nabízí pomoc, která by zastavila příliv migrantů.

I v následujícím odstavci, týkajícím se Austrálie, se popírá předchozí text, když se v něm píše: "australský premiér sdělil novinářům, že telefonát skončil ve vší zdvořilosti". 

Na konec textu se popře i to předchozí popření, protože podle mexického ministerstva zahraničí jsou zprávy nepravdivé a rozhovor obou prezidentů se nesl v "konstruktivním duchu". To samé měl potvrdit i Bílý dům, podle kterého Trump vyslání amerických jednotek na území jižního souseda nezmínil.

Nezbývá než si položit otázku, k čemu mají takové články sloužit. Pamětníci socialismu a Rudého práva, mezi které patřím, to znají. Jednoduchému čtenáři, a už Goebbels věděl, že takových je podstatná většina, utkví v paměti nadpis a úvod. Do paměti si uloží, že Trump je hulvát, který lídrovi Austrálie praštil sluchátkem a agresor, který Mexiku vyhrožuje anexí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpán Bicera | pátek 3.2.2017 15:19 | karma článku: 37,33 | přečteno: 1392x