Merkelová kritizuje Rusko

A. Merkelová Rusku dává za vinu, že z Allepa míří do Turecka 35 tisíc utečenců. Už jen proto, že nám ČT ukazuje jen matky s dětmi, půjde bez pochyby o oddíly IS, kurdských milic a syrských rebelů, prchající před vládní armádou.

Turecko o militantní Kurdy pochopitelně nestojí. Uzavřením hranic se Sýrií však mimoděk dokázalo, že by to umělo, kdyby chtělo. Škoda jen, že to samé a se stejnou důkladností neprovede i na pobřeží naproti Řecku.

Turecku se nedivím. Pokud člověk z jakýchkoliv příčin natolik zvlčí, že navykne na zabíjení, jen těžko se vrátí k lidské podobě. Z toho důvodu žádný spořádaný stát nestojí o lidi, kteří bližního svého dokážou podříznout, jak husu před svátkem Martina.

Syrský puč, díky ruské vojenské intervenci, skončí fiaskem. Na svědomí ho mají mocnosti, které chtěly Asadově Sýrii, pod fanglí demokracie a svobody, pomoci do stejného hrobu, v jakém teď v nepokoji odpočívá Kaddáfího Libye. Bylo by zajímavé, zeptat se Libyjců, co bylo lepší. Zda údajně nedemokratická, přes čtyřicet let trvající vláda Kaddáfího, nebo současná anarchie. Co by odpověděli Syřané na otázku, jak se jim z dnešního pohledu jeví prý nelidský výjimečný stav za čtyřicetileté vlády Asadovců? Nedivil bych se Libyjcům ani Syřanům, kdyby "nesvobodnou a nedemokratickou" minulost označili za ráj na zemi.

Poražení rebelové pochopitelně táhnou do Turecka, které stálo pět let na jejich straně. Cizí žoldáci z obavy před zajetím a syrští rebelové před odsouzením za vlastizradu. Za statisíce padlých a mrtvých, miliony vyhnaných z domovů a města v troskách, se jeví i ten nejtvrdší trest jako měkký.

Skuteční viníci však, jako obvykle, zůstanou nepotrestáni. Jsou to ti, kterým ležel syrský prezident Asad stejně v žaludku, jako libyjský M. Kaddáfí, egyptský Mubarak, ukrajinský Janukovyč. Kteří v jejich zemích zpunktovali nejdřív demonstrace. Pak se postarali, aby přerostly v občanskou válku a po ní místo proruských, nebo neposlušných vládců dosadili sobě oddané.

Angela Merkelová by měla Rusko, místo kritizování, spíš do nebe velebit. Pokud válka v Sýrii opravdu co nevidět skončí, bude moci všem migrantům žádajících v Německu o azyl a tvrdících, že jsou Syřané bez dokladů,  říci bez obalu: "Válka skončila. Rodná vlast vás potřebuje daleko víc, než Německo či Evropa. Stejně jako na Němcích po druhé světové, tak i na vás teď leží povinnost zrekonstruovat zbořená města, opravit silnice, letiště, přístavy. Především se však musíte poučit. Stejně jako my před sedmdesáti lety.  Aby se hrůzy nezopakovaly, je třeba rázně umlčet každého, který s přesvědčivými gesty začne lidi rozeštvávat a přesvědčovat o tom, jak mizerně se žije dnes a jak skvěle by mohlo být zítra". 

Autor: Štěpán Bicera | úterý 9.2.2016 9:20 | karma článku: 39,33 | přečteno: 1238x