Francie je silná

Aspoň podle francouzského prezidenta F. Hollanda. Netvrdil by to, kdyby to byla samozřejmost, stejně jako nikoho nenapadne veřejně prohlašovat, že je voda mokrá. Pronesl to právě proto, že si Francie jako silná nepřipadá.

Ani ostatní státy EU nejsou silné, bez ohledu na sumy, které vynakládají na zbrojení. Síla národa se neměří počtem těžkých a lehkých zbraní, ani počtem bojových letadel či profesionálních vojáků. Je dána národním sebeuvědoměním, ze kterého pramení vlastenectví. Jde o vlastnosti, které se za současné éry globalizace  u Evropanů záměrně potlačují, aby se časem z jejich myslí úplně vytratily.

Žádná země nemůže být pokládána za silnou, pokud své občany "zcivilizovala" natolik, že se nedokážou ubránit násilí. Pokud pár teroristů postřílí či jinak pozabíjí 129 nevinných a stovky dalších poraní, aniž by se mezi oběťmi sedícími v předzahrádkách restaurací nebo v koncertním sále našel jediný, který by vytáhnul pistoli a dokázal sebe a ostatní adekvátně bránit, není taková země silná, ale odevzdaná.

O jejím osudu budou rozhodovat "necivilizovaní", kterým nikdo po staletí nevštěpoval zásady typu "moudřejší ustoupí", "kdo po tobě kamenem, ty po něm chlebem", "host do domu, bůh do domu". V Evropě jsme s lidskostí došli tak daleko, že kdyby mezi hosty restaurací někdo pistoli u sebe měl, bál by se ji proti teroristům použít z obavy, aby nebyl sám médii označen za vraha a následně měsíce vláčen po soudech, kde by musel dokazovat, že byl osobně ohrožen a že nestřílel po teroristech s jinou barvou pleti z rasistických pohnutek.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpán Bicera | pondělí 16.11.2015 7:27 | karma článku: 32,94 | přečteno: 622x