Čtyři a půl tisíce romských dětí

Tolik se jich má, podle České školní inspekce, učit podle programu pro mentálně postižené. Evropská komise nám vytýká, že malí Romové nemají rovný přístup ke vzdělání. Podle sčítání lidu žije v Česku na deset tisíc Romů.

Když Česká školní komise ve více než čtyřech tisících základních školách počítala romské žáky, našla jich 34 191. Takže podle ČŠK má být romských dětí 3,5 krát víc než Romů celkem? Na tuhle povedenou komisi by se z EU měli zaměřit především. Všechny podobné průzkumy lze pokládat za projevy apartheidu a ty, kteří za to jsou, notabene, z našich peněz placeni, lze mít za rasisty.

Jak mohou za Roma označit jedince, který se k příslušnosti k tomuto etniku nehlásí a v dokladech má uvedenou národnost českou, eventuálně slovenskou? Podle čeho usuzovali, že jde o Romy? Podle tváře, barvy kůže, očí, vlasů? Nebo snad podle menšího soustředění na výuku, či podle počtu pětek? Přijde-li do třídy dítě Inda, zařadí ho kvůli vzhledu rovněž mezi Romy? Máme snad čekat, že příště budou vyhodnocovat Chody, Hanáky nebo Lachy?

Když už tedy školní komise počítá počty romských dětí ve školách a zjišťuje, kolik z nich se učí podle programu pro postižené a dělají se z toho závěry, tak ať nás jiné komise informují o počtech Romů čerpajících sociální dávky nebo kolik jich je ubytovaných v nápravných zařízeních. Ať uvedou, jaký je jejich podíl na celkových nákladech, které vynakládáme na sociální politiku a vězeňskou službu.

Předem je jasné, že z "rasistických" důvodů něco takového projít nemůže, protože by to Romy poškodilo. Pak ale, z čistě principielních důvodů, nedělejme ani průzkumy opačné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpán Bicera | sobota 5.12.2015 9:26 | karma článku: 38,08 | přečteno: 1127x