Bezplatnost neznamená zadarmo

Všichni občané této země mají právo na bezplatnou zdravotní péči a základní a střední vzdělání. Znamená to, že za poskytnuté služby nemusíme těmto ústavům platit. Ne však, že by byly zadarmo. Jako k věcem zdarma se k nim však chováme.

Oboustranně. Ze strany obsluhujících i obsluhovaných. Sleduji přenosy z Wimbledonu. V tenisových zápasech tam předvádějí špičkoví tenisté nadlidské výkony. Bojovali by s takovým nasazením, kdyby jakási sportovní etická ústava rozhodla, že turnaje budou bez odměn? Byl by takový zájem u rodičů o dennodenní a mnohaleté trénování svých ratolestí, kdyby na ně nečekala, v případě, že prorazí, vyhlídka na mimořádně vysoké prajsmany? Nebyl. Platit to ve sportu obecně, úpadek všech odvětví by na sebe nedal dlouho čekat.

Současným světem hýbají peníze mnohem víc, než tomu bylo kdykoliv před tím. Jsou měřítkem hodnot a základním kamenem hierarchie společnosti. Bezplatnost je tržnímu prostředí naprosto cizí. Co  je zadarmo, také za mnoho nestojí. Být to placené, bude to  podáváno nejen kvalitněji, ale i příjímáno zodpovědněji.

Listina základních práv a svobod to, teoreticky vzato, myslí s lidmi dobře, když v článku 31 a 33 právo na bezplatnost stanoví. 

 Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

 Občané mají právo na bezplatné vzdělání v základních a středních školách, podle schopností občana a možností společnosti též na vysokých školách.

Co udělá škola, která musí, s odvoláním na ústavu ČR, přestat vybírat od rodičů poplatky za dvojjazyčné vyučování? Zruší ho. Přitom rodiče by rádi za rozšířené vzdělání platili. Nemohou. Porušila by se ústava.

Co udělá zdravotnické zařízení, když s odvoláním na ústavu musí přestat vybírat poplatky? Nejdříve se  dostane do dluhů. Potom v rámci šetření omezí nákladnost lékařské péče. Ukažte mi pacienty, či jejich příbuzné, kteří by se v zájmu rychlejšího uzdravení i nezadlužili. Tudíž nejdokonalejší léčba se bude aplikovat sponzorům za finanční "dary" a VIP s politiky v čele. "Chudáci" dostanou standard a i když by si rádi připlatili, nebudou moci. Pokud se nemocnice dostane i přes úsporné léčby do dluhů, znovu, jako už mnohokrát se hrábne do státního rozpočtu a zaplatíme to zase všichni. Společně a nerozdílně.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Štěpán Bicera | čtvrtek 3.7.2014 8:08 | karma článku: 29,87 | přečteno: 3719x