Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zoufalá matka aneb Dítě v bytě 4

Deník malého nerváka – strasti a slasti (spíše to první) vytouženého rodičovství.

Špatné věci se prý nedějí, protože na všem je vždy kousek dobrého. Záleží jen na tom, jak se k tomu postavíme a přebereme si to. To, že mám nervózní dítko, mne asi má něčemu naučit. Možná tomu, abych neřešila krizové vypjaté situace hystericky a vztekáním, ale abych je zvládala v klidu a s rozvahou. Nebo mne to má naučit nehynoucí mateřské lásce, bezmezné a hluboké, jakou jsme já a mí sourozenci poznamenáni „studeným odchovem“ nepocítili. Možná mne to má naučit něčemu úplně jinému, něčemu podprahově skrytému, co rozklíčuji, až nastane ten pravý čas.

Krok k pokroku

Máme cvičit minimálně čtyřikrát denně. Ale kdy? Buď řve, že má hlad, nebo řve, že se jí chce spát, nebo řve, že má koliku nebo je po jídle a pozvracela by se. Ve všech výše uvedených případech nespolupracuje. Nějaký trénink je jí u pozadí. Mimochodem dobře tvarovaného pozadí. Hlavní je, že již týden pase bez řevu. Tleskám jí i sobě.

Každodenní radosti

Nastal čas vánočních večírků. Manžel na ně chodí, já na ně vzpomínám. Loni touto dobou vzniklo naše dítko, jo, to byly časy… Teď sedím sama doma u blikající obrazovky, předstírajíce, že se jedná o stroboskop diskoték. Manžel se z večírku dostavuje ráno. Naštěstí dcerka projevuje dávku pochopení, spí dlouho, patrně omámena dechem svého otce. Po probuzení si hraje s fialovou obludou. (Tím nemyslím alkoholem promodralého manžela, nýbrž multifunkčního plyšového slona.)

Sprchuji se ráda a dlouze. Vychutnávám si ten pocit, že jsem sama se sebou, věnuji se jen a jen sobě a baví mě fakt, že zurčící sprcha přehluší případný řev malého nerváka.

Chtěla bych chodit spát brzy, jsem unavená a potřebuji si pořádně odpočinout, ale zároveň se mi líbí ticho a klid našeho bytu, když holčička konečně usne ve své postýlce. A tak se špejlemi v očích předstírám večerní relax na gauči bez potomka.

Dobře míněné rady

Jsem fascinována radami našich blízkých. Každý, kdo má dítě si patrně myslí, že má patent na rozum. Jenomže ono se to rozumuje, když má někdo „normální“ dítě, se kterým se dá jít v pohodě mezi lidi, na procházku do lesa i na nákup.

Utěšuji našeho neurotického drobečka a tupě zírám na obrazovku mobilu, chrlícího „dobré rady“ matek andílků. „MUSÍŠ s ní chodit ven mezi lidi, ať si zvyká!“ Ale jí nevadí lidi, naopak je velmi společenská, jí vadí ležení v kočáru. „MUSÍŠ ji nechat vyřvat.“ Ruskou ruletu kdo z koho v naší domácnosti odmítáme hrát. „NESMÍŠ ji pořád chovat. NESMÍŠ ji uspávat, ať usne sama. MUSÍŠ, NESMÍŠ MĚLA BYS…

Rodiče, kteří měli dítě, s nímž se dá vést společenský život, mají pocit, že přeháním, že si vymýšlím, jsem přecitlivělá a úplně blbá neschopná matka. Ráda na týden zapůjčím, vážení! Pochopení nalézám v podstatě jenom u 3M. Jejich děti spadají do kategorie „malý nervák“. Mirka – zde vidím naději, že i z mojí hysterky vyroste chytrá, schopná, milá a talentovaná holčička, jako z té její. Martina – utěšuje mne fakt, že prožila čtyři měsíce v komatu, fyzicky trestajíc manžela za to, že zalehl dítě v posteli, když náhodou neřvalo a spokojeně chrupalo ve vlastní postýlce. Dnes je šťastnou a spokojenou maminkou půlroční milé princezny, která řve již jen při růstu zubů. Markéta – dokáže mne vždy uklidnit. Jakkoliv velký mám pocit z vlastního selhání nebo frustraci z beznaděje, umí vnést do mého života uvolnění a jisté pochopení problému. Po konzultaci s ní se mi vždy hluboce uleví. Děkuji!

S nadějí vzhlížím vstříc novému roku. Doufám a věřím, že nejhorší máme za sebou. A nechte si ta varování, že bude, hůř, vážení! ;)

Přeji šťastný a hlavně klidný pohodový nový rok všem blogerům a čtenářům! 

Autor: Viktorie Beso | pondělí 29.12.2014 11:01 | karma článku: 21,87 | přečteno: 2704x
  • Další články autora

Viktorie Beso

Cukr free!

Měsíc bez cukru, to se snadno řekne, ale mnohem hůř udělá. Jsem mlsná jak koza, na cukru závislá. Ale taky pěkně tlustá koza, takže jsem si vymyslela Challenge69.

24.5.2019 v 13:39 | Karma: 29,96 | Přečteno: 1552x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Na horách bez Anděla

A hlavně bez dětí! Bylo nebylo, babičce se rodičů zželelo a poskytla hlídání na celičký víkend. Zní to jako pohádka, ale byla to realita. Krásná realita!

15.4.2019 v 12:50 | Karma: 22,90 | Přečteno: 966x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Rodičovská - dát či nedat

Jsem jen obyčejná ženská - matka, ale pokusím se dobrat k tomu, proč se rodiče tak vehementně dožadují osmdesáti tisíc navíc, a pro všechny.

25.3.2019 v 13:32 | Karma: 45,18 | Přečteno: 11546x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Blázni v lázni

Bylo, nebylo, několik matek se setkalo. A vyrazilo na vysněný víkend bez dětiček, hýčkat zhuntovaná těla, zatočit s trudomyslností a trochu procvičit panty. Sen se stal skutečností!

29.11.2018 v 22:29 | Karma: 25,20 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Jak jsem mohla jít ven!

Dostalo se mi vzácné příležitosti. Po několikaměsíční společenské izolaci jsem dostala konečně opušťák a šla ven. Mezi lidi. Kteří sebou nemají žádné malé lidi!

25.10.2018 v 13:42 | Karma: 31,97 | Přečteno: 1964x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5477x
Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 

 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com