Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kolik jazyků neumíš, tolikrát jsi blbcem

Určitě se to stalo každému z nás. Pokud člověk není vyloženě geniálním lingvistou, snadno se při komunikaci s cizáky dostane do prekérní situace.

Poprvé se mi to stalo asi v USA. Jela jsem tam především kvůli angličtině (a taky divokým večírkům), proto jsem ráda při sledování televize využívala tlačítko označené „CC“, promítající titulky k mluvenému slovu, což můj hostfather komentoval svým břitkým kanadským humorem, že konečně ví, co ta zkratka znamená. Czech Can understand. Ačkoliv jsem s tím zcela nesouhlasila, když při mém odjezdu oznámil své dceři, že jim tahle au-pair bude chybět, zejména „her ass“ byla jsem dost v šoku. Nakonec se ukázalo, že Czech Can understand očividně pořád dost blbě, protože mé pozadí na pána zas tak velký dojem neudělalo, ale bude se mu stýskat po tom mi dělat „harasment“ v podobě kanadských žertíků, které jsem na rozdíl od prudérních Američanek snášela bez úhony.

Mezi mou další jazykovou výbavu patří němčina. Naposledy jsem ji viděla na základce, ale jakmile se ocitnu v sousedních zemích a posílím se alkoholem, tento nemelodický protivný jazyk začnu používat s radostí. Se stoupající hladinou alkoholu se zlepšuje můj přízvuk, ovšem klesá slovní zásoba. Obvykle se konverzace stočí na obdivné výkřiky typu „Du bist Arnold Schwarznegger (nikdy jsem nepochopila, proč je v tomto jméně důležité zdůrazňovat, že „negr“ je černý), das ist wunderbar nebo das is super. Vypravěči mají radost, že se mi vyprávění líbí a já mám radost, že mi kupují panáky. Ovšem, když ze mne má vypadnout kloudné slovo, jako například oznámit, kolikáté narozeniny slavím nebo že mám nohou snowboardové boty, zmůžu se maximálně na „ich bin alte Hexe“ (jsem stará ježibaba) a „ich habe schweine haxen“ (mám prasečí nohy). Posluchač v tu chvíli dost překvapeně kouká a dalšího panáka mi už nekoupí, jelikož (většinou správně) usoudí, že už mám dost.

V italštině jsem se pouze zapomněla a v restauraci trapně objednala „presso“ místo „espressa“, což paní nechápala, ale se španělštinou, ve které jsem si naivně věřila, jsem se vytrestala. Když se mne mexický prodavač ovoce cosi zeptal a já předpokládala, že mi nabízí špejli k napichování melounu, sebevědomě jsem mu oznámila, že „sí“. K mému překvapení však místo dřívka na kousky ovoce cosi nasypal. Jako ostré jídlo mi chutná, proti tomu žádná, ale zkoušeli jste někdy polknout červený meloun s chilli?!

Ovšem za blbce nebývám jen já. Pamatuji si, jak kamarádka tvrdošíjně přesvědčovala svého italského přítele, že je ženatý, což se on s hrůzou v očích snažil vyvracet a nechápal, proč ona trvá na tom, že když zívá, tak přece musí být ženatý. No, italské slovíčko „unavený“ se nakonec doučila.

Velký jazykovědecký frajer je ale i můj manžel. Trochu jsem se styděla, když osmahnutému Mexičanovi v restauraci oznámil, že si dá „tea de negro“, čili čaj z černocha, avšak pikolík to nakonec nějak vstřebal a přinesl mu černý čaj.

Mnohem větší zábava bylo ale Španělsko, kde se můj tehdy novomanžel se svým kamarádem, oba posilnění alkoholem a pocitem, že když zvládli na baru s domorodci při fotbale zpívat jejich hymnu, ovládají jejich jazyk, dožadovali kuřiva. Rozhodli se, že seženou jointa trávy, čili „porro“ jenomže nedávali pozor a říkali „perro“. Takže seděli na terase a vykřikovali na kolemjdoucí lidi, zda by pro ně neměli kousek psa. „Jenom malinký kousíček, kousek psa, no tak, chceme jen vykouřit psa…“ Divná země to Španělsko, ani psa vám vykouřit nenechají. No, možná to bylo pořád lepší, než kdyby to vykřikovali správně.

Ve finále je snad asi nejlepší se neučit žádný jazyk a dorozumívat se hezky česky a zřetelně nahlas. Pamatuji si, jak na dovolené v Řecku jedna bodrá česká paní požadovala po řidiči autobusu svůj kufr a máchajíc rukama vykreslovala obrys obdelníku se slovy: "vel-kej, čer-nej." Člověk aspoň neudělá nějaké faux pas. I když... pokud nechcete být za neomaleného hrubiána, tak v anglicky hovořících zemích se nevyplatí ani krásné české obdivné zvolání: "fakt, jo?!" ;)  

A co vaše lingvistické zážitky? 

Autor: Viktorie Beso | středa 6.5.2015 8:23 | karma článku: 36,45 | přečteno: 6456x
  • Další články autora

Viktorie Beso

Je boj za kvalitní školy předem prohraný?

Svinstvo, které se předvádí v českém školství ve spolupráci s našimi politiky je jako zanícený vřed, který se nedaří vyříznout. Malá nepatrná šance tu však možná je...

24.1.2024 v 9:59 | Karma: 30,28 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Jak zničit fungující a dětmi oblíbenou školu

Byla nebyla, jedna malá škola, do které děti chodily tak rády, že se jim ani nechtělo domů. Ne, to není pohádka, taková škola opravdu existuje! Zatím...

15.1.2024 v 13:12 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3744x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Oškubaná jako kuře

Brazilské depilaci jsem se vyhýbala jako čert kříži, ještě aby ne, vždyť co může být horšího, než návštěva gynekologie? Přece návštěva gynekologie a skalpování k tomu!

5.1.2024 v 10:41 | Karma: 37,99 | Přečteno: 6491x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Proč Péčko Prudí Paničky

Takzvané filmy pro dospělé, tedy takové, kde toho hlavní hrdinové na sobě příliš nemají, se těší více u mužského publika. Že by ženy byly toliko prudérní? Ale kdeže.

19.1.2022 v 9:40 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Movité ženy a chudí muži

Člověk by neřekl, jak jsou dneska ty ženské při majetku. Naštěstí však mají zdatné muže, kteří jim udatně pomáhají, nastavujíc tak svůj vlastní život všanc.

1.12.2021 v 11:08 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1700x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5477x
Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 

 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com