Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když muž rodí, komu tím škodí?

Já si myslím, že nikomu. Naopak tím oběma stranám prospívá a obohacuje je. V poslední době je populární přítomnost otce u porodu a stejně tak stoupá na popularitě prohlášení drsňáků, že ten krvavý masakr je určen pouze ženě.

Myslím si, že ten zázrak přírody (který pro přítomného otce nemusí být vůbec krvákem) se týká obou rodičů. Už z principu jejich titulu, tak nějak vyplývá, že „rodí“ oba. Neříká se přece rodička a plodič, nýbrž rodiče.

Nepovažuji to ale za nějakou nutnost vyplývající z titulu dvou lidí, kteří si spolu „vyrobili“ potomka, nějakou násilně vynucenou povinnost, ale spíše přítomnost otce u porodu vnímám jako privilegium, které dle mého názoru prospěje oběma rodičům.

 

Benefit pro matku

Živě si pamatuju, když jsem skončila v nemocnici s rozdrceným kotníkem. Bylo mi sedmnáct, takže velká, skoro dospělá holka, přesto jsem byla vyděšená a v mdlobách z bolesti. Jak moc jsem byla šťastná, že je se mnou máma, která mě podržela za ruku, uklidňovala a pomáhala vyřídit nemocniční formality.

Stejné je to s porodem. Žena má strach, neví, co ji čeká, jak moc to bude bolet, jak dlouho to bude trvat, jestli nastanou komplikace nebo to půjde jako po másle. Je tam na všechno sama. Jen ona, cizí lidé a její strach. Ale jsou ženy, které mají štěstí a jejich muž je jim skutečnou oporou. Ne nadarmo si u oltáře slibujeme „v dobrém i zlém, v nemoci i ve zdraví…“ A porod je chvíle, kdy žena potřebuje podporu svého manžela nejvíc. To, že je u ní někdo, komu může věřit, na koho se může spolehnout, kdo ji podpoří, zahrne láskou, obdivem a pocitem jistoty je k nezaplacení. Stejně jako určitý „dozor“ nad korektností probíhajícího aktu, případně asistent administrativních úkolů či komunikace s personálem.

Argument, že muž špatně snáší pohled na bolest a krev je absolutně nerelevantní. Myslíte snad, že každá rodička skáče nadšením z bolesti a šťastně se rochní v krvi? Kdybych mohla, s radostí si to vyměním. Manžela bych na porodní sál rozhodně doprovodila, utírala mu pot z čela a povzbuzovala k výkonu, jen kdybych nemusela obětovat svoje tělo. Ale nejde to. (Zatím.) Přítomnost u porodu jako pozorovatel mi připadá směšně snadná ve srovnání s rolí hlavní aktérky. A tohle že by chlap nezvládnul?

 

Benefit pro otce

Nemyslím si, že přítomnost otce u porodu je nějaká oběť nebo dokonce akt pomsty z pozice ženy. Já si myslím, že je to pro muže dar. Příroda muže ošidila o ten bezprostřední pocit být „skutečným“ rodičem, o hormonální bouři, díky které se zrodí v těle matky největší láska ze všech lásek světa a muži jsou v tomto směru dost okradeni. Tento pocit méněcennosti se ale dá báječně nahradit právě společným zážitkem ze zrodu svého dítěte.

Není snad důležitější chvíle v životě páru, než moment, když žena přivádí na svět potomka svému muži. Myslím, že když muž dostane čistý úhledný balíček až když je „po všem“, někde na chodbě, nikdy ho nemůže strhnout taková bouře emocí, jako když je u toho. On je ten, který je své ženě nejbližším člověkem a tím pádem přímým účastníkem, on je ten, který uslyší svoje dítě poprvé zaplakat, uvidí jako první, jak vypadá a hlavně je tím prvním, který ho drží v náruči. To přece musí pohnout ledem v srdci i tomu největšímu z drsňáků. A to jsou ty emoce a záplava citů, které může chlap ke svému dítěti pocítit, jen tehdy, když to všechno zažije.

Námitky, že muž může přijít o iluze o své ženě, která ho přestane přitahovat, jsou ještě větší blbosti, než historky o krvavých masakrech. Proč by ho měla přestat vzrušovat? Pro její statečnost, jak to dobře zvládla? Nebo snad proto, že jí viděl v bolestech? Takže když se vybourají spolu v autě a ona bude zkrvavená sténat bolestí, tak on zmizí popíjet do hospody a nechá ji tam bez pomoci, protože ona aktuálně rozhodně není sexy a mohla by ho přestat přitahovat? Pokud nějakému muži přestane jeho žena připadat kvůli porodu krásná a úžasná, nemohl ji nikdy skutečně milovat ani před tím.

To, co muže v souvislosti s porodem znechutí, dle mého názoru, mnohem víc, je spíše to, v co se některé ženy matky promění. Pokud se chlapovi doma místo původní samice pohybuje ještě rok po porodu tukem obalené stvoření s mastnými vlasy, které se týden nesprchovalo a nezáleží mu na tom, jak vypadá, není divu, že chlap zabrousí občas do sukní atraktivní kolegyně či kamarádky. Ale to je jiný příběh.

Já si vždy přála, aby můj muž u porodu byl. Proto, abych se sama nebála, jelikož jsem srab, a proto, aby se on neochudil o to kouzlo života. Myslím, že nikdo by se do ničeho neměl nutit, ale také si myslím, že moudrý a milující muž u zrození svého dítěte být chce a zpětně to ocení. No a na nějaké nevolnosti nebo hloupé myšlenky během toho fofru a projevované péče své ženě stejně nemá čas. :)

www.viktoriebeso.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Viktorie Beso | středa 12.3.2014 11:42 | karma článku: 20,79 | přečteno: 2722x
  • Další články autora

Viktorie Beso

Je boj za kvalitní školy předem prohraný?

Svinstvo, které se předvádí v českém školství ve spolupráci s našimi politiky je jako zanícený vřed, který se nedaří vyříznout. Malá nepatrná šance tu však možná je...

24.1.2024 v 9:59 | Karma: 30,28 | Přečteno: 3127x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Jak zničit fungující a dětmi oblíbenou školu

Byla nebyla, jedna malá škola, do které děti chodily tak rády, že se jim ani nechtělo domů. Ne, to není pohádka, taková škola opravdu existuje! Zatím...

15.1.2024 v 13:12 | Karma: 38,27 | Přečteno: 3746x | Diskuse| Společnost

Viktorie Beso

Oškubaná jako kuře

Brazilské depilaci jsem se vyhýbala jako čert kříži, ještě aby ne, vždyť co může být horšího, než návštěva gynekologie? Přece návštěva gynekologie a skalpování k tomu!

5.1.2024 v 10:41 | Karma: 37,99 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Proč Péčko Prudí Paničky

Takzvané filmy pro dospělé, tedy takové, kde toho hlavní hrdinové na sobě příliš nemají, se těší více u mužského publika. Že by ženy byly toliko prudérní? Ale kdeže.

19.1.2022 v 9:40 | Karma: 33,22 | Přečteno: 2008x | Diskuse| Ona

Viktorie Beso

Movité ženy a chudí muži

Člověk by neřekl, jak jsou dneska ty ženské při majetku. Naštěstí však mají zdatné muže, kteří jim udatně pomáhají, nastavujíc tak svůj vlastní život všanc.

1.12.2021 v 11:08 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1700x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  19:53

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Půjde Severní Irsko svou cestou? Soud tam odmítl britský imigrační zákon

13. května 2024  19:52

Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní...

Klíčový svědek: Platil jsem, aby o Trumpovi nevycházely negativní zprávy

13. května 2024  18:16,  aktualizováno  19:27

Někdejší právník amerického exprezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen u soudu vypověděl, že v roce...

Slibovala, že rozvod nic nezmění. Přesto Melinda Gatesová v čele nadace skončí

13. května 2024  19:23

Z pozice spolupředsedkyně Nadace Billa a Melindy Gatesových odchází Melinda Gatesová, v pondělí to...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 126
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5477x
Nadšená cestovatelka, zanícená tanečnice a také tak trošku spisovatelka. Věnuje se zejména ženským tématům a převážně nevážně. Neb humor je jí víc, než vlastní. 

Vydala zatím pět knih. V roce 2012 debutovala lechtivým čtením Sbírka motýlů, o rok později přišla neméně pikantní Sebelhářka a následně Dívka s vůní manga.

Čtvrtá kniha je o síle, energii a spiritualitě ženy. Kdybych tě nepotkal...  následována volným pokračováním: Když jsme se potkali... 

 

http://www.viktoriebeso.cz/ https://www.facebook.com/ViktorieBeso

viktore.beso@gmail.com