Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S Karlem nejen zpátky do Evropy, nýbrž do celého světa!

  Já sice nepochybuji o inteligenci Miloše Zemana, ale jeho neustálé zdůrazňování osobního „češství“ mi připadá, jako by nic jiného neuměl. Být Čechem není žádná zásluha. Jako není  žádná zásluha být Francouzem, Holanďanem, Rakušanem nebo příslušníkem jiné etnické skupiny. Tím se prostě člověk rodí a nepotřebuje hnout ani prstem. Nehledě na to, že většina největších politických osobností jsou "cizinci": John F. Kennedy nebyl Američan, nýbrž Ir. Winston Churchill nebyl Angličan, nýbrž po matce Američan. Alexander Dubček nebyl Čech, nýbrž Slovák. Napoleon Bonaparte nebyl Francouz, nýbrž Korsičan atd.  

Poslyšte, že Vy jste se to šišlání naučil od Winstona Churchilla!

    Na rozdíl od Václava Klause se Miloš Zeman v době totality proti bolševizmu angažoval. Nelze mu tudíž upřít určitou civilní odvahu, kterou Klaus v žádném případě nevládl. Do KSČ vstoupil Zeman v roce 1968 – v době „Pražského jara“, aby tím podpořil kurs „socialismu s lidskou tváří“. Stal se tím pádem „komunistou“, ale v žádném případě bolševikem. Protagonisté „socialismu s lidskou tváří“, v čele s Alexandrem Dubčekem, byli ve skutečnosti levicově orientovaní sociální demokraté. Jakmile zbavíte komunistickou ideologii tzv. „třídního boje“ a nahradíte jí kursem „socialismu s lidskou tváří“, vznikne z toho sociální demokracie. Jde samozřejmě o lepší společenské zřízení než je bolševická totalita, ale ráj na zemi to v žádném případě není – a ani být nemůže.

   Kremelští totalitární bolševici vycházejíc z poučky V.I. Lenina „Kdo jsou přátelé lidu a jak bojují proti sociálním demokratům“, nemohli se „socialismem s lidskou tváří“ v žádném případě souhlasit a proto vyrazili se svými tankovými divizemi dne 21.08. 1968 na Prahu. Následek? Opětná bolševizace KSČ. Bolševici učinili se „sociálními demokraty“ ve vlastních řadách krátký proces. Vyhodili je, zbavili je existence a některé z nich dokonce odsoudili.

     Tehdejší obětí se stal i novopečený „komunista“ (ve skutečnosti již onehdá sociální demokrat) Miloš Zeman. Na tomto místě je nutné podotknout, že Václavu Klausovi nikdo nic nedělal ani před tím, ani potom. Po svém studiu dostal solidní zaměstnání, směl jezdit na Západ a opakovaně se snažil vstoupit do Husákovy znovu zbolševizované KSČ. Koncem 80. let, kdy Zeman ostře útočil proti Husákově totalitnímu režimu, zachovával Klaus absolutní mlčení a k žádné opozici se nepřidával. Dále Zeman nebyl nikdy euroskeptikem, na rozdíl od Klause, který nám dveře do Evropy prostě přibouchl „před nosem“. Kdyby vyhrála prezidentské volby Jana Bobošíková, tak by nám ony pomyslné, přibouchnuté dveře ještě navíc zamkla na několik západů…

  Jak Karel Schwarzenberg tak Miloš Zeman nám, tyto do Evropy přibouchnuté dveře, opět otevřou – zde nemůže být pochyb. O tom píšou s uspokojením, prakticky takřka všechna světová masmédia. Z tohoto důvodu je skutečným nesmyslem tvrzení, že nástup Zemana do funkce prezidenta ČR by znamenalo pokračování v politice Václava Klause. Po současném prezidentovi není na co navazovat, neboť místo solidního politického dědictví zanechává za sebou pouze společenské trosky…   

   Přesto zvolení Zemana prezidentem, by znamenalo určitý krok zpět a tím zcela jasný anachronismus. Bývalý předseda vlády spoléhá až příliš na své „češství“ a nedokáže se dostatečně dobře orientovat v současné Evropě. Tím váže na sebe určitý moment plebejského způsobu vládnutí a to už se dnes nejen nenosí, nýbrž dokonce působí odpudivě. Zemanovy poznámky vůči Schwarzenbergovi jsou spíše pichlavými narážkami než věcnou argumentací. Dokonce jeho úvahy o sudetských Němcích, údajné degeneraci vysoké šlechty (viz Prima „Prezidentský duel“, 18.01. 2013) a přímé urážky novinářů jsou vrcholem nechutnosti. Též jeho sklony ke konzumaci tvrdého alkoholu, poutají k němu spíš proletářsky myslící část českého obyvatelstva. Nyní jde o to, aby tato „proletářsky myslící“ část voličstva dokonce nereprezentovala většinu oprávněných voličů.  

   Kdybychom následovali doporučení současného prezidenta, jeho ženy Livie Klausové a Václava Klause mladšího, znamenalo by to setrvávat v jakémsi nezdravém ovzduší reakčního šovinismu a staročeského maloměšťáctví. To ovšem není žádná cesta vpřed! Nejde o to z Evropy „utéci“, jde o to Evropu ovládnout a preventivně spolurozhodovat o jejím osudu. Čech přeci není žádný vůl, aby bučel v českém chlívě, když se ostatní pasou na evropských loukách!

   Schwarzenberg je již teď alternativou pro naší příští budoucnost. Nikdo se nás ve světě nebude ptát, jestli Karel šišlá nebo ne. Rovněž nikoho na zeměkouli nezajímá, zdali celý život žil v Československu nebo nikoli. Opravdu si někdo myslí, že ve Washingtonu, Londýně nebo v Paříži vypukne hádka, jestli paní Schwarzenbergová je spíš Švýcarka nebo Rakušanka a proč má potíže s výslovností písmene „ř“ ? Jistě mi každý rozumný člověk dá za pravdu, že jde o žabomyší spor.

    Schwarzenberg je známou a uznávanou osobností ve všech koutech naší planety. Máme v něm velký politický kapitál, který bychom neměli jen tak promrhat někde u kolotoče. Nejen, že nám otvírá dveře do Evropy, nýbrž dokonce brány do světa. Národ, který není schopen využít takovouto zlatou šanci by měl být posuzován podle starého francouzského výroku: „Když je někdo osel, ať žere seno!“

    Mimo jiné chci zdůraznit jednu historickou pravdu: Winston Churchill šišlal daleko více než Karel Schwarzenberg a přesto se stal největší politickou osobností 20. století!           

 

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | sobota 19.1.2013 10:28 | karma článku: 27,24 | přečteno: 1241x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Kvůli zavazadlu policie uzavřela část Václavského náměstí, nejedou metra A a B

18. června 2024  13:53,  aktualizováno  13:56

V úterý odpoledne policie uzavřela část Václavského náměstí kvůli nálezu podezřelého zavazadla....

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11,  aktualizováno  13:50

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.