Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak by to dopadlo, kdyby se komunisti dostali k moci?

   Šéf sněmovní frakce komunistů byl nepříjemný. Bez obalu jasně prohlásil: „My budeme důslednou šťouravou opozicí u věcí, které jsou proti našemu programu, které nás zlobí. Budeme doopravdy hnusně šťouravý.“ Postoj Pavla Kováčíka českou veřejnost poněkud znejistil. Jeho myšlenky totiž vzdáleně připomínaly výrok Klementa Gottwalda: „My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry...Přejde vás smích!“

Přizpůsobivost komunistů nezná mezí. Účel světí prostředky: vlevo klasika a vpravo "light" - nejnovější tendence v rouše "národních socialistů"...

   To je pravda. Po výroku předsedy frakce komunistů Kováčíka, mnohé přešel smích již teď. KSČM se totiž stala nejsilnější opoziční silou v parlamentně a je si toho plně vědoma. Situace se má následovně: Vládní koalice (ČSSD + ANO + KDU-ČSL) 111 mandátů. Oposice - KSČM = 33, TOP 09 = 26, ODS = 16 a Úsvit = 14 mandátů. Ještě navíc je předseda KSČM, Vojtěch Filip, místopředsedou Poslanecké sněmovny. Komunisté jsou tedy “obslouženi“ víc než dobře.
   S celkovým počtem 89 oposičních křesel by mohla KSČM teoreticky vytvořit jakýsi druh „Národní fronty“ proti vládnoucí koalici a stát se její vedoucí, tak jako řídící silou oné „národně-frontové opozice“.
    Komunisté jsou totiž velice přizpůsobiví, ohební a schopní všeho, co jim umožní posléze získat absolutní moc. V dějinách to prokázali již mnohokrát. V ČSR hlasovali pro Masaryka a Beneše, aby prokázali svojí „přizpůsobivost parlamentní demokracii“. Gottwaldův výše uvedený unáhlený výrok je velkou vyjímkou. Byl za něj posléze z vlastních řad vehementně
 kritizován nikoli proto, že by neměl pravdu, nýbrž proto, že vše “vykecal a prozradil“!   
   Komunisté jsou i všeho schopni, když jde o moc a získání absolutního vlivu. V roce 1939 uzavřela SSSR se svým úhlavním nepřítelem, nacistickým Německem, smlouvu o neutočení a rozdělení Polska. I když Berlín přiznal v německé části Polákům jakýsi pochybný statut „Generální gouvernementu“. Moskevští komunisté zařadili svou část Polska totálně jako součást do SSSR bez jakýchkoli nároků a polskou národní elitu prostě vyvraždili. Akce vstoupila do dějin jako tzv. „Katyňský masakr“. V roce 1940  bylo popraveno cca. 22.000 důstojníků a příslušníků polské inteligence. Dalších cca. 30.000 jich bylo deportováno na Sibiř.
  Po druhé světové válce kooptovali komunisté v ČSR, NDR, Polsku a Maďarsku nejen se sociálními demokraty, ale i s ostatními nemarxistickými stranami. Vytvářeli tzv. “Národní fronty“. Jednalo se o předobraz moderní poválečné společnosti - i když levicově orientované -  parlamentní demokracie. Pravicová hnutí byly striktně zakázané.
    Na první pohled se zdálo, že tento nový společenský řád je alespoň přechodně, i když s některými výhradami, docela přijatelný. Jakmile se však komunisté uchopili moci, přesto doslova přes noc, nastolili totalitní diktaturu.
    Protože u vlastního obyvatelstva neměli většinovou oporu, čerpali legitimitu své moci z Kremlu, tedy přímo z vedení bolševické moskevské centrály. Moskva je sice všemi politickými i vojenskými prostředky podporovala, ale za to vyžadovala neprosté podřízení a poslušnost. To znamenalo, že Gottwaldem (ČSR) a Wilhelmem Pieckem (NDR) slibované “vlastní cesty k socialismu“ po vzoru Jugoslavie Josipa Brože Tita, se staly pouhými politickými frázemi a nebyly nikdy uskutečněny.
   V ČSSR došlo v roce 1968 v období tzv. “Pražského jara“ skutečně k reálnému pokusu o vlastní cestu ke komunismu pod heslem “socialismus s lidskou tváří“. Brzy se ukázalo, že jde o hlubokou ideologickou disproporci. Jakmile z komunismu vyjmeme tzv. teorii “třídního boje“ (nenávist) a nahradíme jí “socialismem s lidskou tváří“ (tolerance) ála Dubček a Gorbačov, stane se z původního bolševizmu nikoli komunismus, nýbrž  sociální demokracie. Protože se tím jednalo o akutní ohrožení komunistické totality, musela Moskva 21.08. 1968 vojensky, ideologicky a politicky neprodleně zasáhnout.
    Dodnes se žádná komunistická strana na světě nedovolává Dubčekova „socialismu s lidskou tváří“, ani “perestrojky a glasnosti“ Michaila Gorbačova. To nejsou cíle komunistického bolševismu (totalitní diktatura), nýbrž opatření levicově orientovaných sociálních demokratů (otevřenost). Ty  prý se „vloudili do řad komunistických stran, aby je rozložily zevnitř“. Dubček nebyl komunista, nýbrž sociální demokrat. Gorbačov nebyl bolševik, nýbrž menševik. Heslo proto zní: “Soudruzi bděte a pozor na takové revizionisty!“  
   Komunismus, na rozdíl od fašismu, není lež. Jedná se však o vědecky do detailů promyšlenou a tím velice nebezpečnou polopravdu. Lež má krátké nohy, daleko neujde. Avšak geniálně promyšlená, ideologická polopravda má nesmírně tuhý život. Tím je komunismus daleko nebezpečnější než primitivní pravicový extremismus, který je lehko průhledný...
   Jak by to tedy dopadlo, kdyby KSČM vyhrála v České republice volby?
   Období 1948 - 1990 by se v žádném případě neopakovaly. Komunistická Moskva neexistuje. Peking se nehodlá angažovat dokonce ani na Kubě, Vietnamu nebo v Severní Koreji. Komunismus dnes nemá žádnou centrálu. KSČM by zůstala sama pod silným tlakem EU a NATO z venčí. Zevnitř by působily tzv. “kontrarevoluční síly“. Tzn. veškerá politická nekomunistická intelektuální a dělnická opozice, dále čeští kapitalisté, šlechta a církev by buďto komunistickou vládu bojkotovali, ignorovali a nebo by aktivně agitovali proti ní. Vznikla by podobná situace jaká je dnes na Ukrajině, tzn. “balancování na pokraji občanské války“.
   Čeští komunisté by v případě krajnosti nemohli nasadit vojenskou ozbrojenou moc (jako tomu bylo 1948), protože naše armáda je pod vrchním velením NATO a gardové jednotky (“dělnické milice“) neexistují. Zbývá pouze policie a tam zůstává velkou otázkou zdali ta by zasáhla proti armádě ČR ( např. navíc posílené tankovou divizí německého Bundeswehru s těžkými zbraněmi “Leopard“, “Gepard“ a „Jaguar“), což by se rovnalo ze strany policejních orgánů naprosté sebevraždě.
    Jak by se tedy zachovala vládní elita KSČM, kdyby se dnes dostala k moci?
   Zatraceně rychle by se přizpůsobila a připomínala by vlády Václava Klause (patrně bez kradení plnicích  per), Mirka Topolánka (patrně bez primitivních drzostí, hulvátství a kopání do dětských kočárků), Miloše Zemana (patrně bez notorického alkoholizmu) a Petra Nečase (patrně bez vládního nevěstince řídícího záležitosti České republiky)...
   Naštěstí nyní prý máme novou Sobotkovu vládu (alespoň podle tvrzení západních tiskových agentur), která prý je vyvážená a schopná rozumě vládnout. Po (Ne)čase uvidíme, zdali má zahraniční tisk pravdu.

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pátek 31.1.2014 18:07 | karma článku: 23,02 | přečteno: 2468x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 375x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 760x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Senioři chtějí technologiím rozumět, motivuje je status „cool babičky“, říká expert

1. června 2024

Premium Čeští senioři stále více používají moderní technologie a mají zájem se v tom zdokonalovat. Nástroje...

Poplach v německém Porúří. Střelec zasáhl čtyři lidi, pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Mlsnovi jsem lístky dal. Je to ale moje věc, mám na to právo, říká Hadamczik

1. června 2024  15:45

Šéf českého hokeje Alois Hadamczik přiznal, že dal předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže...

Hrát na počítači a zároveň sportovat? Univerzity v „gsportu“ dokonce soutěží

1. června 2024  15:29

Gamer, nebo sportovec? A co kdyby vám někdo řekl, že vaše dítě může být obojí? Tomu věří i...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2408x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.