Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Egyptské dilema: Petr Kramný - vrah nebo oběť ?

Označit někoho vrahem je opravdu prekérní záležitost. Římský právní výrok nás upozorňuje: „In dubio pro reo“ (v pochybnostech pro obžalovaného). Existuje však celá řada indicií – tedy nepřímých důkazů, které nelze přehlížet. O těchto nepřímých důkazech se dá pouze těžko pochybovat. Petr Kramný je hlavním podezřelým ze smrti své ženy Moniky a dcery Klárky v době jejich pobytu v Egyptě. Proč?

Luxusní egyptský hotelový komplex "Titanic Palace", kde k tragédii došlo...

   Vzpomínám si na sbírku zločineckých případů francouzského právníka Francois Gayot de Pitavala (1673–1743), kterou vydával v letech 1734 – 1743 v Paříži, pod titulem „Causes célèbres et intéressantes“. V češtině vyšlo dílo s názvem „Slavné kriminální případy“ a „Slavné soudní případy“ (Praha 1967). Výpovědi pachatelů v oněch publikacích byly natolik věrohodné, takže bylo skoro nemožné uvěřit, že by byli schopni tak hrůzostrašné činy spáchat. Prohlášení Petra Kramného se zdají být rovněž velice věrohodné – dalo by se říci dokonce skoro „vodotěsné“. Svět se od dob Pitavalových vůbec nezměnil, neboť se nemění ani lidé, jenž ho obývají. Vše už tady jednou bylo a zase bude (Aristoteles).

   Kauza Petra Kramného je všeobecně známá a tak pouze shrnu dosavadní empirické poznatky - Při pobytu v egyptském luxusním hotelu zemřely dne 30.07. 2013, jeho manželka Monika a její dcera Klárka. Místní policejní vyšetřovací služba zjistila: jedná se o otravu prudkým jedem a úmrtí obou obětí definovala jako vraždu. Jediným podezřelým je Petr Kramný. Ten vlastní vinu popírá a tvrdí, že obě ženy zemřely otravou po požití jídla v restauraci ve zmiňovaném hotelu, kde ovšem večeřel i on – a zůstal na živu, tak jako ostatní strávníci onoho gastronomického podniku.

   Budeme-li vycházet ze základu klasického kriminalistického vyšetřování „Cui bono? “ (Komu to prospělo?) nedostaneme se ani o krok dál. Podle dosavadních šetření neměl Kramný žádný důvod, aby manželku a dceru sprovodil ze světa. Veškeré spekulace se ukázaly jako scestné: vysoká životní pojistka neexistuje, ani Monika, ani Klárka nevlastnily žádný drahocenný majetek, jehož by se mohl stát Kramný dědicem a „last but not least“ – jejich příbuzní skálopevně tvrdí, že se jednalo o harmonické manželství. Rovněž na tom manžel Moniky skálopevně trvá!

    Klasickou vyšetřovací praktikou „Cui bono?“ se tedy k ničemu nedopracujeme. Když jsem byl ještě ve službách britské zpravodajské služby British Intelligence Corps (2nd Lieutenant, British Army, Západní Berlín 1981 – 1989), kladli nám naši instruktoři na srdce tyto zásadní pravidla: „Pro vás není důležité, co se říká, nýbrž kdo to říká!“, „Vás nesmí zajímat to, co je vidět, nýbrž právě to, co vidět není!“ a do třetice: „Vás vůbec nezajímá to, co se ví, nýbrž pouze to, co se neví!“ Dovolte mi tedy pohled na věc ve formě zpravodajského důstojníka…

   Petr je dělníkem v automobilce Hyundai (prosťáček). Monika pracuje sice coby ošetřovatelka v domově důchodců, je však velice atraktivní ženou a touží být modelkou (kariéristka). Zde může dojít k silné kolizi zájmů. Stát se žádanou modelkou je nutné jí být se vším všudy, co k tomu patří a zde by mohlo být manželství nepřekonatelnou překážkou. Indicie hovoří o tom, že Monika byla svému muži nevěrná a připravovala rozvod, což vyplývá z logiky věci. Zhrzený manžel mohl reagovat pomstou. Proč by však zabíjel dceru?

   Zde je nutné si položit otázku, zda-li vůbec nějakou měl. Osmiletá Klárka nepocházela z manželství Petra a Moniky, nýbrž v době svatby obou jí byly již dva roky. Nemusela být tedy jeho dcerou, i když údajný otec hovoří o opaku. Každopádně na pořízených fotografiích stojí vedle ní naprosto chladně, netečně a nevšímavě… Pakliže by měl být vrahem své manželky podáním jedu, musel by odstranit i nepohodlného svědka – a tím byla právě Klárka.

   Pakliže by jed pocházel ze stravy, kterou pozřeli všichni tři v hotelu, jak tvrdí podezřelý manžel, proč oni dvě zemřeli a v jeho vypumpovaném žaludku se žádné toxické látky nenašly? Ženské oběti byly nebožky a muž se těšil nejlepšímu zdraví! Proč v době jejich nářku, zvracení i křiku nezavolal lékařskou pomoc – a místo toho se posadil do vedlejší místnosti, aby se mohl dívat na televizi? Do pokoje se prý vrátil, až když byly obě mrtvé…

    Kramného výpovědi jsou protkány patologickými anomáliemi: Nebožky prý nalezl v posteli. Ošetřující lékař však tvrdí, že ležely na zemi. Neustále opakuje, že jeho žena vždy spala s kalhotkami, ale tentokrát na sobě žádné neměla…aniž by se ho na to někdo ptal. Podezíral snad Moniku z nevěry s někým z mužského personálu hotelu? Na dotaz, kam zmizelo prádlo a šaty obou mrtvých žen, podal zarážející cynickou odpověď: Prý se s tím nebude „tahat domu“ a tak ho rozdal hotelovému personálu… Člověk trpící ztrátou nejbližších příbuzných by takto jednat a reagovat nemohl. Jako bývalý zpravodajský důstojník bych se spíš přikláněl k hypotéze: zde se někdo snaží za sebou zahlazovat stopy!

   Pakliže by měl být Kramný pachatelem, zůstává otázkou, jaký druh jedu použil a jak se k němu dostal. Podle svědectví jeho kolegy na pracovišti, prý přístup ke kyselinám měl a dokonce s nimi i pracoval, takže jejich účinek znal.

    Doposud existuje celkem 6 variant úmrtí obou obětí: Vrah je manžel – Je doposud nejen hlavním svědkem, ale i jediným podezřelým. Sebevražda – Pakliže by matka s dcerou hodlaly spáchat sebevraždu, tak by nevolily tak nesmírně bolestivý způsob. Nejdříve vypít prudký jed a potom ho zapít louhem, aby se druh jedu nepoznal, je variantou extrémně nepravděpodobnou. Pomsta zaměstnanců – Nikdo po stravě v hotelu nezemřel, ani neonemocněl, včetně manžela. V jeho žaludku nebyly objeveny žádné stopy jedovaté látky.  Pokus o únos – Únosy se v Africe praktikují. Kdyby však někdo chtěl obě atraktivní blondýnky unést, přece by je předem neotrávil prudkým jedem a potom nechal ležet jejich mrtvá těla pohozená na místě. „That’s nonsense!“ alias, jde o nesmysl. Tragická nehoda – Jak může někdo omylem vypít prudký jed a zapít ho louhem na rozleptání žaludku, aby se druh jedu nepoznal? To nemůže být náhodná nehoda. Otrava jídlem – Otravu jídlem, o které neustále hovoří Petr Kramný, egyptští lékaři vyloučili. Ta by měla jiný a daleko pomalejší průběh. Nejdříve by zemřela dcera (dítě). Potom by následovala matka (oslabená rezistence) a nakonec by zemřel, anebo alespoň onemocněl, muž. Petr Kramný nezemřel a ani neonemocněl. Těší se nejlepšímu zdraví.

 

Autor: Jan Berwid-Buquoy | středa 14.8.2013 14:50 | karma článku: 39,17 | přečteno: 14475x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 380x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 529x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Už žádné dveře otevřené dokořán. Portugalsko zpřísňuje migrační politiku

10. června 2024  22:14

Portugalská vláda oznámila akční plán, který zpřísní pravidla pro vstup migrantů. Naopak také...

Stížností na agresivní čínské stíhačky přibývá, obtěžovaly nizozemskou loď

10. června 2024  21:44

Nizozemskou válečnou loď a její vrtulník ve Východočínském moři obtěžovala čínská vojenská letadla,...

Znevýhodněné žáky by mohl podpořit stát, ministerstvo financí je proti

10. června 2024  21:22

Novela ministerstva školství chce podpořit školy v chudých oblastech, znevýhodnění žáci by měli...

Bodali mačetou. V Británii odsoudili nejmladší vrahy za posledních 30 let

10. června 2024  20:24

Britský soud uznal dva dvanáctileté chlapce vinnými z vraždy o sedm let staršího mladíka. Tomu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.