Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Choulostivá místní jména: Veřejné sprosťárny?

 Máme období dovolených. Prodírá-li se však turista současnou Evropou, naráží na jména měst a obcí, kde se musí začít červenat. Některá z oněch místních názvů jsou tak drsná, až se člověk diví, jak něco takového mohlo projít “cenzurou“. Je nutné si rovněž uvědomit následný sociální dopad na obyvatele těchto míst. Jak chcete vysvětlit dětem školou povinných, že bydllí v Kundě ve Sračkově  nebo v Mrdálovicích?

Rakouská obec: Mrdálovice. Snižte prosím tempo. Pozor, děti!

   Náš “kde domov můj“ neoplývá pouze vodou hučící po lučinách (autor měl patrně na mysli záplavy) a bory šumící po skalinách (asi se blíží orkán. Orkán je označení pro ničivý  vítr, který - podle Beaufortovy stupnice, „odnáší domy, pohybuje těžkými hmotami...“ Dokonce ničí  velké plochy i skalistých lesních porostů, při cca. 120 km/h.), nýbrž i malebnými místními názvy, jako např. Pičín, Šukačka, Řitka, Močovice a Sračkov. Jakási čtveřice blízkých obcí na Lounsku dokonce znázorňuje pohlavní styk se závěrem - „otcovství“: Strkovice, Blažím, Seménkovice a Tatinná. O “matce“ se tam nehovoří.

  Nejde však pouze o Česko. I ostatní státy Evropy - neřku-li světa, jsou na tom podobně. V jejich jazyce však mají tyto místní názvy v překladu jiný význam. Vezměme jako příklad město Kunda. Výraz se vyslovuje „Kunta“ a  jde o známý přístav v estonském kraji Lääne-Virumaa. Leží při ústí stejnojmenné řeky vlévající se do Finského zálivu. Kunda však v estonském nářečí znamená “záliv“.

  Kunda je rovněž i  jedno město v Kongu nemajíc s Finským zálivem nic společného. Význam slova podle tamního domorodého jazyka je „prostranství“. Mnoho lidí, nejen v Africe, sluje příjmením Kunda a jsou mezi nimi i prominenti.

    Jisté městečko v jižní Francii se jmenuje Condom. Mimo středověké katedrály Saint Pierre zde bylo do roku 2005 muzeum dějin prezervativů. Poté, co bylo zjištěno, že název města s prezervativem nemá nic společného, nýbrž pochází z latinského condomas (hraniční kontrola) nechal starosta expozici předělat na Muzeum Armagnacu (místní druh koňaku), čímž se však počet turistických návštěvníků radikálně snížil.

   Součástí Austrálie je záliv zvaný Shag Reef (Šoustací Útes). Zde se páří tisíce kormoránů a jiných druhů ptactva. Pod pojmem “ptactvo“ míním samozřejmě opeřence. Jinak, Kanada vlastní dokonce Šoustací souostroví ( Shag Islands). Ovšem, na rozdíl od Australanů, kde název “shag“ je úmyslně připisován jevu “šoustání ptactva“ tomu tak v případě Kanady není. „Shag“ zde prapůvodně znamenalo “zarostlý“. Tedy oblast s neprostupnými křovisky.

   Největší město Gambie se nazývá Serekunda a se svým předměstím Labrikunda čítá asi 350 000 obyvatel. Představte si, že se vás vedoucí v kanceláři zeptá, kde jste strávili dovolenou a vy mu odpovíte: “Byli jsme v Serekundě a bydleli jsme v Labrikundě!“ Na to musíte dávat bedlivý pozor, protože by to mohlo dokonce skončit vyhazovem. Dělat si „srandu“ z vedoucího a navíc ještě pomocí takových oplzlých výrazů - to je moc! Záležitost by mohla mít existenční následky!   Přesto mi dovolte, abych věc uvedl na pravou míru. Výrok “serekunda“ znamená v místním nářečí “domov rodiny Sere“.  Rovněž označení “labrikunda“ se vztahuje na “domov rodiny Labri“. V obou případech jde o místní africkou šlechtu.

   V Rakousku mají problémy s vesnicí jménem Fucking. Ačkoli v němčině jde o výraz vcelku neškodný (staroněmčina = „Fuckova chasa“) , v angličtině znamená označení oné obce něco jako, dalo by se říci - “Mrdálovice“. Co se anglicky mluvících turistů týče, netrhnou se tam dveře. Cedule s místním názvem Fucking  musely být dokonce zabetonovány, neboť to bylo jediné možné opatření před soustavnými krádežemi. Rakouský televizní vysílač ORF  učinil před časem rozhovor s vynervovaným místním starostou Franzem Meindlem. Ten před kamerou prohlásil: "Mrdálovští tady chtějí žít v klidu. Nechceme zde mít žádné turistické cetrum. Název opravdu nemá s mrdáním prachnic společného a vznikl již v 11. století po rytíři Adalbertu von Vucckingen (v češtině: Vojtěch z Mrdálovic), kterému obec tehdá patřila“.

 V roce 2004 došlo k lidovému hlasování o změně názvu, což kupodivu absolutní většina obyvatel „Mrdálovic“ kategoricky zamítla. Místo toho bylo schváleno, že místní zemědělci budou vařit pivo, coby dobře prodejný artikel. A tak vznikl “Mrdálovský světlý ležák“. Německé slůvko “hell“ sice znamená “světlý“, ale v angličtině “hell“ je „peklo“. Proto v anglickém jazyce zní název pivního moku takto: “Mrdálovský pekelný ležák“. Podle tvrzení místního sedláka Josefa Winklera se tekutinou nalévají především britští turisté v mylném domění, že nápoj zvýší jejich pohlavní potenci. Bezesporu, jde o předsudek!                   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Berwid-Buquoy | čtvrtek 1.8.2013 10:34 | karma článku: 22,49 | přečteno: 2034x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 446x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 374x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 472x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 527x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 759x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Prima chystá českou verzi show Who is Asking. Moderovat bude Dejdar

29. května 2024

Skupina Prima přichází s českou verzí vědomostní televizní soutěžní show Who is Asking? Soutěž...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla u soudu

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal dres a medaili

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:45

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:34

Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 349
  • Celková karma 18,66
  • Průměrná čtenost 2408x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.