Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balada o sovětském tanku aneb Pohádky pro dospělé

Dějiny naší země v našem vlastním podání, často připomínají dobře kolorovanou reklamní pohlednici. Jako kdyby vždy každý ubližoval jenom nám. My za nic nemůžeme. My jsme prostě nikdy nikoho nezastřelili, neumlátili, neznásilnili a hlavně vůbec nekradem. Cizí majetek ctíme jako nedotknutelný a nikdy bychom si nedovolili jej odcizit. Karel Schwarzenberg ve svém volebním sloganu říká: "My Češi máme k právu takový poměr, asi jako holky z Perlovky k panenství." Mnohým z nás sovětský komunismus vyhovoval, neboť žít se lží může být daleko snadnější a výhodnější než proti ní neustále bojovat.   

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tank_%C4%8D%C3%ADslo_23

   V červenci 1945 byl na 5 metrů vysokém kameném podstavci, na smíchovském Štefanikově náměstí (dnes náměstí Kinských) postaven sovětský tank. Kdo z československých vládních politiků na takovýto idiotský nápad přišel, to už se asi nikdy nezjistí. Některé neutrální prameny to připisují Janu Masarykovi. Byl tehdá ministrem zahraničí a v opilosti prý dokázal vyvádět i daleko horší výtržnosti než byla tato. S alkoholiky je prostě problém!

   Každopádně jsme byli jedinou zemí ve východní Evropě obsazenou sovětskou armádou, kde byl v centru města postaven na vysoký podstavec tank, který v Praze nikdy nebyl, žádných bojů se v Praze ani kdekoli jinde nezůčastnil a navíc byl nepojízdný.

   Podle pohádkové legendy, prý se jednalo o sovětský tank, jenž prý jako "první" vjel do Prahy. Byla to samozřejmě lež, jako ostatně vše, co v té době přicházelo z SSSR.  V roce 1951 bylo prostranství přejmenováno na náměstí Sovětských tankistů a onen kus železného šrotu byl prohlášen "národní památkou".  To bylo už trapné i sovětským pohlavárům v čele s vysokým sovětským agentem NKWD Veleriánem Zorinem (oficiálně "náměstek ministra zahraničí SSSR"). Nápad pojmenovat místo podle sovětských tankistů, vyšel prý z mozku Františka Kahudy (ostatně posledního z milenců bývalé první dámy republiky, paní Hany Benešové), později ministra školství 1954-63.

   Trapnost byla poměrně průhledná: V květnu 1945 se na zmíněném náměstí žádní "sovětští tankisté" nenacházeli. Prostor byl obsazen gardovými kozáky 1. kozácké divize Semjona Buďonyho (First Cavalery Army). Postávalo tam několik nákladních aut a jinak tam byly vozy do kterých byly rovněž zapřaženy koně. Než tam přišli Buďonyho kozáci, bojovali v těchto místech Vlasovci, tedy ruští přeběhlíci k německému Wehrmachtu. To se dalo jen těžko oddiskutovat, neboť existovali pamětníci.

   Prvním tankem na území Prahy byl typ T-34/85, č. 1 - 24 z 10. tankového praporu generála Koněva. Ten se stal obětí německého tankového stíhače typu "Hetzer" (Jagdpanzer 38). Ten svého sovětského protivníka naprosto sešrotoval a posádka v něm zahynula.

   Tank stojící na podstavci s číslem "23" byl typem T 44 - 122 a byl napodobeninou německého "V Panther". Jako prototyp se začal vyrábět v březnu 1944, ale do bojů nikdy nezasáhl. Byl v brzku vystřídán typem T-54, který se ukázal jako nejúspěšnější ze serie dosavadních sovětských tanků. Typ T 44 - 122 byl velice poruchový, jeho neprakticky dlouhá hlaveň byla fakticky k ničemu. Často se ucpávala a stávalo se i že v ní uvázl náboj a explodoval. Za minutu mohl vystřelit pouze dvakrát a potom bylo nutné hlaveň znovu zaměřovat. Tím se mohl stát lehkým cílem pro nepřítele. Navíc byl poměrně těžký, nepohyblivý a bořil se do bahna. Bylo nutné jej často vyprošťovat. Těch několik prototypů, které byly 1944 vyrobeny, bylo nakonec používáno jako tahačů. Tedy bez hlavně a bez kopule.

   Tank T 44 - 122 s číslem "23" byl dopraven do Prahy až po válce z Budapešti. Na Smíchov byl svážen po jednotlivých dílech a zde smotováván dohromady. Poté byl vyzdvižen na kamený podstavec, jenž byl vyroben rukama německých zajatců. Podle tvrzení plukovníka Fice tank nemá motor, aby bylo možno jej v odlehčené formě lépe vyzdvihnout jeřábem na podstavec. To znamená, že tento "osvoboditel Prahy" neujel v hlavním městě ani metr.

   Po okupaci Československa 21.08. 1968, se stal nepojízdný šrot obětí lidového humoru. Příjezd Rusů 1945 a číslo tanku "23" dává dohromady "1968".

    V únoru 1991 prohlásil historik Pavel Bělina, že neexistují ani historické ani morální důvody, aby tank na Smíchově zůstal. Bělina zcela jasně upozornil na pohádkovou verzi pro dospělé, týkající se vzniku pomníku a nepojízdného šrotu. Mnoho lidí však i nadále na pohádkové story trvalo a chtěli mít mystickou železnou zplácaninu z mnoha různých dílů na místě, kde od července 1945 stála.

   V noci ze 27. na 28. duben 1991 výtvarník David Černy přetřel mystický objekt z původní zelené barvy na růžovo.  Sovětské velvyslanctví si stěžovalo a tak české úřady přelakovaly falešné monstrum opět na zeleno a ačkoli Rusové na tom netrvali, pilní čeští byrokraté Davida Černého zatkli (§ 202 trestního zákona - Výtržnictví).

   Ovšem 12.05. 1991 skupina 15 poslanců Federálního parlamentu v čele s Janem Rumlem (ODS), pozdějším ministr vnitra, přelakovala "falešného osvoboditele" opět na růžovo. U toho zůstalo. V roce 1996 byl mystický objekt pohádkových bajek v růžovém stavu odtransportován do vojenského technického muzea v Lešanech.

   V čítance pro třetí ročník základních škol z roku 1978, používané do začátku 90. let, byla zařazena pohádka, v níž patrně blouznící tank vede sám se sebou samomluvu: "Zůstal jsem se svým velitelem a našimi padlými navždy ve vaší zlaté Praze. Postavili jste mě na vysoký žulový podstavec. Jsem zvláštní pomník, a já to vím. Lidé mě mají rádi..."

   Zde se tank čís. 23 patrně pomátl na rozumu: Sám nikdy žádného velitele neměl a nikdo v něm nepadl. V Praze navždy nezůstal, nýbrž skončil v historickém muzeu v Lešanech u Benešova. Jediný pravdivá věta z pohádkových výroků pomateného tanku je následující: "Jsem zvláštní pomník, a já to vím."

   Ano, zvláštní alkoholici nechávají stavět zvláštní pomníky, než se zvláště k večeru rozhodnou skočit z okna zvláštního ministerstva zahraničí. Kdyby tak učinili před stavbou zvláštního pomníku, byla by tato zem o jednu pohádkově idiotskou architektonickou lež chudší.   

 

   

    

  

    

  

  

Autor: Jan Berwid-Buquoy | pátek 6.11.2009 22:42 | karma článku: 20,82 | přečteno: 3413x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 475x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schválila vláda. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.