Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Atentát na prezidenta: Nejapný vtip nebo zločin?

Nikdo mě nemůže podezírat z lásky k Václavu Klausovi. Platím jako notorický kritik onoho státníka. Ovšem, všechno má své morální meze. Tedy nepřekročitelnou hranici. Fyzický útok na státníka není v žádném případě kritika. Nemůžete si vystřelit na žádného prezidenta naší zeměkoule, jenom proto, že je prokazatelně budižkničemu! Kdyby se mělo střílet na každého, kdo je na této planetě budižkničemu, tak by se tento svět brzy vylidnil…

Prezident se otáčí obličejem k atentátníkovi. Kdyby ho pachatel vystřelenou municí trefil do oka, projektil by zasáhl patrně dutinu mozkovou. Václav Klaus by pravděpodobně útok nepřežil.

   Žijeme v demokracii a tak polemiky na adresu nejvyšších představitelů státní moci jsou nejen povoleny, nýbrž dokonce žádoucí. Kritizovaní politici jsou také jenom lidé, i když se to někdy dá dost těžko rozpoznat. Existuje ad hoc známé heslo: Prasata se střídají, koryto zůstává. Demokracie není žádný ideální stav, ale zatím jsme na nic lepšího nepřišli. Vše, k čemu jsme se dopracovali před tím, bylo ještě daleko horší než to co máme teď. Přesto, nedávné volby prokázaly neschopnost vládnoucí garnitury řídit tuto zem. Komunisté, za pomocí svých geniálních demagogů, začali porážet poněkud přihlouplé maloměšťáky, vydávající se za „konzervativce“. Půjde-li to tak i nadále, domnívám se, že ODS vymře co nevidět „po meči“ (porážkami ve volbách), tedy skončí tam, kde jsou dnes republikáni – na smetišti dějin.

   Na Václava Klause zaútočil šílenec. Vybral si ho jako symbol za všechny parlamentáře ČR. Krátce před tím se útočník svěřil svému kamarádovi: „Kdybych měl bouchačku, tak půjdu do Sněmovny a všechno tam vystřílím!“

    Případ se neprávem zlehčuje a i některé vládní kruhy vydávají událost za „nejapný vtip“. To neodpovídá skutečnosti. Prezidenta republiky napadl atentátník jménem Pavel Vondruš (26). Stalo se tak 28.09. 2012 při slavnostním otvírání mostu v Chrástavě. Útočník vystřelil na svou oběť celkem sedm ran z airsoftové plastikové pistole. Munice zasáhla prezidentovu pravou paži. Poraněná část těla začala krvácet. Tedy žádný „nejapný vtip“. Na prezidenta byl spáchán klasický atentát – jedná se o zločin. Atentátník použil plastovou pistoli (maketa CZ 75 P-07 Duty). S největší pravděpodobností se rozhodl pro tuto náhradní zbraň, neboť pravou pistoli nevlastnil. Kdyby jí vlastnil, asi by jednal podle svého výše uvedeného výroku: „…půjdu do sněmovny a všechno tam vystřílím!“. Na základě této logiky by dnes Klaus figuroval už jen jako nebožtík. Pachatel si ho vybral jako symbolickou oběť svých předsudků.

  Chování prezidentovy ochranky napovídá tomu, jakoby se ho chtěla rovněž zbavit. Kdyby pachatel zaútočil pravou střelnou zbraní a prezident by klesl mrtev k zemi, domnívám se, že s největší pravděpodobností by jeho osobní strážci patrně utekli. Druhý den by se buďto setkali až na Hradě a nebo nejpozději na pohřbu Václava Klause…

   Ochranka nejenže nezabránila atentátu, nýbrž kupodivu ani nepronásledovala pachatele. Nezaměstnaný dělník Pavel Vondruš, vydávající se za „komunistu“ (skutečně členem KSČM půl roku byl, ale vyhodili ho za notorické neplacení příspěvků), si stačil po atentátu vykouřit cigaretu a několika novinářům poskytnout rozhovor. Teprve potom se k němu jeden z prezidentových strážců došoural. Celá tato scenérie vůbec nepřipomíná ochranu Václava Klause. Spíš se zdá jako by se jednalo o spiknutí.

   Zbraň, kterou použil pachatel, mohla prezidenta i zabít. Plastové kuličky vystřelované CZ 75-07 Duty mají obrovskou razanci a jsou schopny prorazit i plastikovou láhev. Filmové dokumentační záběry nám ukazují, jak po prvních dvou výstřelech otáčí prezident svou hlavu obličejem k útočníkovi. Kdyby jeden ze zbývajících pěti výstřelů zasáhl jeho oko, střela by pronikla až do mozkové dutiny. Tak vážné poranění by prezident nemusel přežít…

   To, že oběť nebyla zasažena do oka, může být náhoda. I když atentátník střílel z bezprostřední blízkosti, jeho cíl se pohyboval. Podle filmového záběru se i zdá, že vedle stojící osoba v davu diváků v době, kdy se prezident s doprovodem přiblížil, do pachatele strčila. Stalo se tak v okamžiku kdy měl střelec již namířenou zbraň na cíl. To mohlo způsobit následný efekt, že munice zasáhla pouze pravou paži atentátníkovi oběti nikoli však obličej.

   V každém případě posuzování dané kauzality jako „nejapný vtip“ je zásadním nepochopením skutečné reality souběhu událostí. Současně, pakliže budou justiční orgány kvalifikovat skutkovou podstatu Klausova případu jako akt „výtržnictví“, bude to znamenat, že útok na hlavu státu se zbraní v ruce a následné zranění (ať těžké či lehké) je to samé, jako nějaká rvačka opilců na rohu ulice velkoměstského bulváru. Nevím jak vám, ale mně z toho již teď začíná naskakovat husí kůže!

Autor: Jan Berwid-Buquoy | neděle 21.10.2012 11:25 | karma článku: 26,27 | přečteno: 1591x
  • Další články autora

Jan Berwid-Buquoy

Kriminální iluze socialismu

Když bohatí zchudnou, chudí umřou hlady! Poučuje nás prastaré anglické heslo: „When the rich get poor, the poor starve ?to death.” Komunisté nerozumí hospodářství. Kdyby mu rozuměli, nebyli by komunisté!

29.2.2024 v 23:56 | Karma: 18,66 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Anatomie atentátníka

Atentáty existují od nepaměti a v západní hemisféře jsou takřka na denním pořádku. To, co se však přihodilo 21.12. 2023 na Filosofické fakultě KU, na Náměstí Jana Palacha, to nemá v dějinách českého národa obdoby:

25.1.2024 v 17:47 | Karma: 11,12 | Přečteno: 382x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Historické kotrmelce diktátora Putina

Poradci ruského prezidenta, Vladimíra Putina, jsou Ivan 4 „Hrozný“,Petr1 “Veliký“ a Kateřina 1 „Veliká“. Navíc ještě začal rehabilitovat a oprašovat Stalina... Putin na každém kroku zapomíná, že žije v 21. století.

1.1.2024 v 13:39 | Karma: 21,67 | Přečteno: 473x | Diskuse| Politika

Jan Berwid-Buquoy

Kdo vraždí ženy?

Kriminalita má sice mnoho tváří, ale nad některými druhy kriminality zůstává lidský mozek beznadějně stát. Lidská moudrost má silně ohraničené meze působnosti, ale lidská blbost je naprosto bez hranic...

12.12.2023 v 0:14 | Karma: 17,28 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jan Berwid-Buquoy

Nešťastná země zvaná Rusko

Rusko je, bylo a patrně zůstane chudobincem Evropy. S obrovským úspěchem se vyhýbá evropské civilizaci a ve své vnitřní perverzitě to povařuje za vítězství. Vzdálíte-li se od ruských metropolí a zabloudíte na venkov

27.11.2023 v 18:47 | Karma: 28,28 | Přečteno: 763x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Turisté na Gran Canarii mají po koupání. Úřady kvůli žralokům zavřely pláže

18. června 2024  13:18

Mnozí turisté teď na ostrově Gran Canaria musejí dát před plaváním v moři přednost jiné aktivitě....

Pod dvacetitunovým jeřábem se utrhla krajnice. Hrozilo, že se převrátí na chatu

18. června 2024  13:13

Dvacetitunový jeřáb vyprošťovali v pondělí hasiči na okraji města Jeseník. Nejenže se kolos...

Nejásáme, ani nejsme zklamaní. Musíme cílit i na prvovoliče, říká Fiala o volbách

18. června 2024  13:13

Výsledky voleb do Evropského parlamentu nejsou pro koalici SPOLU drtivou porážkou, řekl v rozhovoru...

„Ficovi pomohlo, že sám bojoval.“ Lékař poprvé popsal dny po atentátu

18. června 2024  13:11

Rychlé zotavování slovenského premiéra Roberta Fica po atentátu v Handlové souviselo s tím, že...

  • Počet článků 349
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2409x
Dr.Dr. Jan Berwid-Buquoy, docent rer.pol. Absolvent Freie Universität Berlin (Záp. Berlín). Viceprezident České atlantické komise (ČAKO) a předseda Sekce osvěty a zpravodajství. Plukovník ČAKO..  Majitel barokního zámku v Táboře-Měšicích.