Výstava o důstojnosti veřejného prostoru na nedůstojném veřejném prostranství

aneb pohnou se ledy a stane se „buzerplatz“ (jak se lidově říkávalo Staliňáku – nyní náměstí Dr. M. Horákové) důstojným veřejným prostorem, za který se nemusí občané Karlových Varů stydět?

Přímo z oken našeho domu pozoruji dění na náměstí, které se nachází přímo před karlovarským magistrátem, a nejen mně je už dlouho z toho pohledu smutno.
Za mých dětských let tu bývávalo neutěšené seřadiště prvomájových a lampionových průvodů, prostor byl celý vyasfaltovaný a vévodila mu tribuna, ze které soudruzi pronášeli k různým výročím své plamenné projevy o budování vyspělé socialistické společnosti. V devadesátých letech bylo pod celým náměstím vybudováno několikapatrové podzemní parkoviště, které pojme přes 500 vozů, což bylo velmi osvíceným a prozíravým nápadem. Nad garážemi vznikla parková úprava (dá-li se to tak nazvat) a soubor jednopatrových komerčních prostor pro obchody a restaurace. V prosklených objektech vzhledu bungalovů, kde je v létě horko a v zimě zima, se od začátku často střídali různí nájemci. Nepoměr nájemného a zájmu návštěvníků vždy každého dříve či později odradí. Čas od času se najde nějaký místa a situace neznalý hejl, který si zde otevře provozovnu, a my, co to máme denně na očích, se jen sázíme, jak dlouho zde vydrží. V zanedbaných objektech, kde se svého času nejlépe dařilo hernám, nyní dlouhodoběji funguje kebabárna, pekárna, vietnamské občerstvení s nehtovým studiem a trafika, ostatní provozovny jsou z poloviny prázdné.
Jeden rok radní usoudili, že by zde mohly být vánoční trhy, které se ukázaly jako jedny z nejslabších a nejméně navštěvovaných. Jednotlivé kusy rozebraných stánků pak dlooouho ležely bokem jednoho pavilonu, až jim postupně narostly nohy a než byl zbytek odklizen, rozutekly se neznámo kam.
Neutěšené prostranství, pro které marně hledám výstižný výraz, je vyhledávaným odpočinkovým místem bezdomovců a jiných podobných existencí. K jejich nepohodlí, nahradil magistrát před cca dvěma měsíci ohavné, leč na ležení vhodnější, pevně zapuštěné reklamní lavičky, které tu strašily od předminulých komunálních voleb, lázeňským mobiliářem. Přibyla také dětská prolézačka a od začátku září je zde k prohlédnutí výstava VEŘEJNÝ PROSTOR – krajina města. Na několika kruhových sloupech příklady zdařilých revitalizací veřejných prostranství v jiných městech. Přímo vedle, v jednom pavilonu je nově zřízena Kancelář architektury města Karlovy Vary. Oceňuji, že sem, přímo do jámy lvové, dislokoval magistrát takovéto pracoviště.

I když jsou podzemí i objekty, na rozdíl od parku, v soukromém vlastnictví, vždy záleží na jednání představitelů samosprávy s majitelem, aby se dospělo ke smysluplnému využití a vzájemné spolupráci.
Snad je kancelář i výstava (která svým pojetím na otřískaných sloupech přikrytých asfaltovou lepenkou zatím ladí s okolním prostorem) první vlaštovkou k tomu, aby vedení města, vzešlé z letošních komunálních voleb, začalo fakticky jednat a jeden z centrálních veřejných prostorů Karlových Varů se dočkal důstojných úprav, tak jak je zatím můžeme obdivovat jen na snímcích šikovnějších českých měst.

Z dálky a výšky se lecos neutěšeného schová
Ze schodiště od magistrátu milosrdně kryjí plochu vzrostlé stromy a keře

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpánka Bergerová | úterý 25.9.2018 17:14 | karma článku: 13,29 | přečteno: 298x