Odposlouchávají nás naše chytré přístroje?

Stále častěji se při hovoru dostávám s přáteli a známými k záhadě naskakování reklam na věc, o které jsme se jen bavili a v žádném případě ji negůglili ...
Národní památník odposlechu ...

Kamarádka nastoupila ke mně do auta a na zadní sedačky si hodila nový kufr. Pochválila jsem jí výběr a barvu, chvíli jsme se bavily o značce.  Když jsem přijela domů, začaly mi na mobilu na facebooku  i na vyhledavači naskakovat reklamy na kufry. Přitom jsem kufry nevyhledávala ani nepamatuji.

Něco podobného se mi stalo vícekrát, a zrovna tak mému okolí, takže pochybuji, že by šlo o nějakou duševní nemoc a paranoidní představy.

Uvědomuji si, že jsem líná používat anonymizéry, a jiné technické vychytávky.  Také šmírovacím technologiím usnadňuji sběr přihlášením se na více přístrojích a tím pak volné proudění historií apod.
Jsem si vědoma toho, jak bylo řečeno na jedné přednášce o moderních technologiích, že sociální síť za krátkou dobu o vás ví víc, než vaše rodina.
Vím, že telefony mají detektory a lze je úkolovat hlasem, takže by mne nemělo překvapit, že může existovat program, který zkrátka poslouchá vše, co se kolem šustne, a pak to dále zpracovává. Hlavně jako hromadný zdroj dat pro cílený marketing, když pominu sféry tajných služeb (v případě že jste exponovaná nebo zlobivá osoba). 
Tolik omílané GDPR je v tomto ohledu patrně bezzubé a tak jsme v podobné situaci, jako v dřevních dobách masového používání internetu, kdy i nejmenované antivirové společnosti sbíraly informace uživatelů a za tučný obolus je poskytovaly dále.

Četla jsem článek, že existuje patent na sledování diváků prostřednictvím obrazovky, patent na zachycení vizuální informace před jakýmkoliv displejem, článek o možnosti sledování pomocí zpětného odrazu wifi…
Ovšem za největší perlu považuji nedávný zážitek, kdy jsem ve vitríně lékárny uviděla drahou emulzi na vlasy, kterou jsem před časem dostala jako dárek a tak jsem se k ní naklonila, abych zjistila cenu. Po příchodu domů se mi přípravek začal zobrazovat v reklamě na telefonu. A to jsem ani necekla.

Pomalu abychom se začínali bát a opravdu si nasazovali na hlavu alobalové čepičky ;-)
Nebo jsme já a mé okolí opravdu blázni?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Štěpánka Bergerová | sobota 5.8.2023 13:36 | karma článku: 42,43 | přečteno: 6215x