O vůni škrobu a kouzlu ručně vázaných knih

Dnešní člověk vyhledává pro odreagování se od všedních dní různé  adrenalinové zážitky. Koulení v zorbu, bungee jumping, let balónem..., může si dokonce objednat na večírek fingované loupežné přepadení i únos ... Existují ale i jiná, na první pohled nenápadná  potěšení, nenáročná na fyzickou zdatnost. Potěšení zcela jiného druhu, zato fyzicky přetrvávající.

Zátiší s lisemŠ. Bergerová

Při prohlídkách muzeí a zámků  jsem si vždy s úctou  prohlížela vazby starých knih a v expozicích méně hlídaných jsem neodolala a pohladila si hřbet v kůži vázaný, precizně zdobený, s nápisem vyraženým zlatým písmem. Rozevření takové knihy, dotyk kůže či vzácného papíru  na bříšcích  prstů, půvab starého písma, vyvolá v člověku zcela jiný pocit než zasunutí disku do těla počítače a zobrazení textu na plochém monitoru. 

V Česku najdeme jen pár mistrů, pod jejichž vedením si můžete vlastnoručně ušít a svázat texty, které jsou vám nejmilejší. Jedna taková dílna se nachází v podhradí hradu Loket a návštěvník, který zabloudí do hradebních uliček, může přes okno úzkého domku pozorovat práci mistra knihařského řemesla, jehož umělecké knižní vazby jsou chloubou muzeí i soukromých sbírek po celém světě. 

Napadlo vás někdy při listování svou oblíbenou knihou, která vám vždy znovu a znovu poskytla útěchu a radost, že by si zasloužila lepší kabát? A co teprve  kniha ilustrovaných pohádek, kterou vám četla babička. A jí zase její babička. Je to pravda, trochu potrhaný skvost, ale každá stránka je protkána vaší historií a při listování se vám vybaví vaše dětství. Nebo dědečkův starý Orbis Pictus! 
Když zapomeneme na  historické knihy a dostaneme chuť vytvořit  něco nového, můžeme otevřít krabice s korespondencí a svázat si štůček milostných dopisů. Asi se teď zasmějete a budete oponovat, že v současné domě máte tak akorát  milostné e-maily . Ale i ty, upraveny do úhledných odstavců, vytištěny pěkným písmem na kvalitní papír, mohou být základem pro nevšední dárek pro vašeho partnera. 

Měla jsem možnost věnovat se minulý týden práci s knihou  při organizaci výtvarného sympozia.
Zkuste si představit to vzrušení, když vedle úpravy textu, vybíráte světlý papír na listy, barevný pak na předsádky a kůži na potažení desek. Vše s citem tak, aby obal nerušil obsah a aby vám každé uchopení knihy bylo milé. Na závěr šití, lepení a natírání hřbetu škrobem,  můžete vazbu ozdobit tenoulinkým proužkem ze zlata a svým oblíbeným symbolem. Máte v ruce poklad, který vždy znovu a znovu příjemně překvapí  vaše okolí a přetrvá možná déle než vaše zálohovaná DVD. 

Největší radost je z kouzla vytvořeného vlastníma rukama, i když jsem se dvakrát píchla jehlou do prstů.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Štěpánka Bergerová | úterý 14.8.2007 22:01 | karma článku: 16,08 | přečteno: 1374x