Požární útok na nervy

Je sobotní půlnoc, znavené tělo chce zoufale spát, ale ostrý zvuk hasičského čerpadla znovu a znovu spánek zahání. Ne, naštěstí nehoří. To jen místní dobrovolný hasičský sbor pořádá noční soutěž…

Mám hasiče ráda. O jejich prospěšnosti nemůže být pochyb. Hasičský sport, tedy požární soutěž v stříkání vody na cíl, mi sice nic moc neříká, ale proč ne. Je to sport jako mnoho jiných a když to lidi baví, ať to dělají.
Jenomže jako u všeho lidského konání platí, že svoboda jednoho by měla končit tam, kde začíná svoboda druhého. Když hasiči trénují, celá obec o tom ví, protože je to slyšet. Motor čerpadla, když ho „oroštují“, dosahuje hlasitosti kolem 100 decibelů, což je opravdu hodně.
Když trening probíhá o víkendu, není to sice zrovna příjemné, ale dá se to pochopit i vydržet. Zase tak často se tu netrénuje. Ostatně díky blízkému letišti se nám nad hlavou prohánějí motorové paraglidy, letadýlka táhnoucí větroně, občas proletí i vrtulník.  Motorové sekačky a traktůrky taky umí dělat kravál. Tedy klidu si tu při pěkném počasí moc neužijeme, ale to všechno patří k věci a dá se s tím žít.
…když se pak člověk v noci vyspí…

Na rušení nočního klidu je zákon. Ten stanoví, že klid nastává dvaadvacátou hodinou a končí šestou hodinou ranní. Obce mají možnost, jak ochránit klidný spánek svých občanů. Mohou vydat obecně závaznou vyhlášku a stanovit podmínky pro pořádání veřejných akcí. A naše obec toho opravdu využila. Cituji z vyhlášky č. 2/2011:

Činností, která by mohla narušit veřejný pořádek v obci, je:
a)      rušení nočního klidu
b)      používání hlučných strojů a zařízení v nevhodnou denní dobu.

Čl. 3 Omezení činností
(1)      Noční klid je dobou od 22.00 hod. do 06.00 hodin. V této době je každý povinen zachovat klid a omezit hlučné projevy.
(2)      Každý je povinen zdržet se o nedělích a státem uznaných dnech pracovního klidu veškerých prací spojených s užíváním zařízení a přístrojů způsobujících hluk, např. sekaček na trávu, cirkulárek, motorových pil, křovinořezů apod. 

O výjimkách ani slovo. Leč všechny vyhlášky světa spolehlivě přebíjí dobrý sponzoring. Proč se mi jen vybavuje poslední věta Bolka Polívky z filmu Dědictví?

„Tak. A teď si vás koupím všecky…“

 

 

Autor: Eva Š. Benešová | neděle 19.8.2012 8:27 | karma článku: 10,34 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Eva Š. Benešová

Ve stínu minulosti?

16.9.2012 v 22:32 | Karma: 18,58

Eva Š. Benešová

Nová sexuální orientace?

18.1.2012 v 17:48 | Karma: 18,27

Eva Š. Benešová

Tanec napříč stoletím

7.12.2011 v 0:23 | Karma: 9,56