Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chovatelé versus množitelé

Hádali se dva milovníci koček. Přeli se o to, jestli je smyslem chovu vývoj plemene a jeho zlepšení (jak tvrdil chovatel ryzí) nebo degenerace a oslabení přirozeného výběru (jak tvrdil obyčejný a chovateli pejorativně označovaný množitel). Kočkám to bylo jedno.

CH: "Tak já ti něco řeknu, kamarádko. Chovatelství není kšeft. To je zodpovědnost!"
M: "Za co, prosímtě? Za to, že budeš vybírat kočky s tou správnou šířkou uší a hustotou srsti i když jejich potomci budou málo odolní proti obyčejné viróze?"

CH: "Nic o tom nevíš. Exteriér je stejně důležitý jako povaha nebo genetické zatížení. To všechno se velmi pečlivě studuje a pak se vybírají vhodní rodiče. Samozřejmě, že potenciálním problémům se ani při pečlivém výběru nevyhneš."
M: "No já bych řekla, že to je alibismus. Potenciální problémy. Tím chceš říct co? Že při tom genetickém koktejlu, kdy se každý snaží mít ta nej nejkrásnější koťata, která svět neviděl, může dojít k oslabení jiných genů a pak ti přenádherní a liniově čistí potomci potenciálně dostávají různé potenciální nemoci?"

CH: "Ne. Jde o výběr. Pozitivní výběr. Vždycky se posuzuje více kritérií. Zdravotní stav je jedním z nich. Ty bys snad dopustila, aby Tvá kočka, která má vrozenou vadu, měla další potomky?"
M: "No asi ne. Asi určitě ne. Je to logické, když to takhle vysvětluješ. A teď mi řekni, proč se u koček, psů, koní a všech možných chovných zvířat tak pečlivě dodržuje ten tvůj pozitivní výběr a proč u lidí je tomu právě naopak?"

CH: "Děláš si srandu?"
M: "Ne, ale vidím, že tohle téma je tabu. No budiž. Vraťme se ke kočkám. Ty tedy tvrdíš, že kdo není registrovaným chovatelem a neabsolvuje se svou kočkou spoustu nadstandardních vyšetření, nemůže mít kvalitní koťata."

CH: "Každoroční kompletní preventivní prohlídky a absolvování všech dostupných testů na geneticky podmíněná onemocnění buď pomohou odhalit včas závažné nemoci, nebo se stanou vizitkou zdravého chovu. A každé plemeno má svá zdravotní rizika."
M: "Tedy ty mluvíš jako kniha. Prober se! Kočka je součástí přírody. Slyšels někdy termín "přirozený výběr"? Přežije jen ten nejsilnější. Tím je myšleno nejodolnější, přirozeně nejodolnější. Ten, co má dostatečnou imunitu proti chorobám, ten, co si dokáže obstarat potravu, ten, co se prosadí. Sám. To je pak smysl evoluce. Jedinci, co dokáží nejen přežít, ale i plodit a to bez medikamentů a umělých ideálních prostředí.

CH: "Aha. Takže ty svou kočku necháš bez jídla, ať si uloví myš, když má dokázat, že je schopná přežít a plodit, co? A až zabřezne, ať to hodí někam do jezevčí nory. Však ta silná koťata to přežijou."
M: "Ja som neni až taký debil. Moje kočka dostává stejně dobré granule, jako ta tvoje. Dávám jí  odčervovací pastu a každý rok očkování. Má čistý pelíšek a misky, něžnou ruku kdykoliv si řekne a pozornost, kterou potřebuje. Kocour zrovna tak. Někdy si připadám, jako jeho vrátná. A když si chtěli udělat koťata, nebránili jsme jim. Proč bychom měli? Bránil někdo tobě, abyste měli s Ivanou děcka?"

CH: "Co to sem pleteš?"
M: "Pardon, zase jsem zapomněla, že lidi nejsou kočky. Hele, někde jsem četla, že kočka by neměla být krytá hned při prvním mrouskání. A víš, že to funguje právě jako u lidí? Náš párek je skoro stejně starý. Když to na ni přišlo, on si ještě nevěděl rady. Něco mu sice říkalo, aby jí sednul na hřbet, ale u toho zůstalo. Mohla se tehdy umrouskat, ale měla to marný. Ven jsme ji nepustili. No a za rok už to bylo bez problémů. A koťata jsou jako lusk."

CH: "Hmm, mělas štěstí."
M: "Možná. Věřila jsem na hlas přírody. A bylo to nádherné. Když jí začaly stahy, šli jsme spolu do koupelny. Měla tam připravenou vaničku po synovi a v ní ručníky. Vlezla si do ní  a za půl hodiny byla venku Agnes. Modře želvovinová jako mamina, která ještě byla trochu zmatená, tak jsem jí pomohla s obalem a kotě jí přistrčila pod nos. Okamžitě ho začala lízat a za chvilku se nadechlo. Překrásné. Pak šlo všechno úplně dokonale. Zrzky Aznavour, Aurelie a nakonec Akté. Jen krémový chlapeček se přes maminčinu snahu nenadechnul. Bylo mi to líto, ale víš co? Myslím, že nebyl úplně v pořádku. Možná je fakt lepší nechat to na přírodě než pak kotě trápit léčením a operacemi. A jak jsi již pravil, každé plemeno má svá zdravotní rizika. "

CH: "Nojo. Tak máš zdravá koťata i když nejsi chovatel. A co s nimi budeš dělat? Britky bez PP se prodávají za 2000 - 3000 Kč."
M: "To je možný, ale nám nejde o kšeft, jako vám chovatelům čistých linií."
CH: "O kšeft? Dovol, abych se zasmál. 10000 za kotě s papíry ti náklady nevrátí."
M: "Náklady? O tom jsem už četla a dobře jsem se bavila. To je neuvěřitelné, co všechno je chovatel schopen zakalkulovat do nákladů na vyprodukování jednoho papírového kotěte."
CH: "Musím se opakovat. Nic o tom nevíš."
M: "Omyl. Vím. Ale nebudu se hádat. Zkrátka odmítám započítávat do hodnoty kotětě maso, co sbaštila jeho mamina, aby měla pro něj mlíko, protože bych ji krmila stejně dobře tak jako tak. Podívej, my dva se asi nikdy neshodneme. Tak pozdravuj svou kočku a že jí přeju krásná a zdravá koťátka. A podívej se na moje webovky. Mám tam fotky."
CH: "Vyřídím. A nech ty svoje raději vykastrovat."
M: "Nikdy! Jak by se to líbilo tobě?" ...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Š. Benešová | pondělí 9.5.2011 22:42 | karma článku: 10,19 | přečteno: 1410x
  • Další články autora

Eva Š. Benešová

Breathariánskou cestou ... k sebedestrukci?

Mistryně Ching Hai: "Musíte vědět, že bez jídla můžete žít, že nezemřete. A kdybyste zemřeli, byl váš čas zemřít. Není to brethariánský proces, který vás zabil..."

30.9.2012 v 16:36 | Karma: 12,66 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Ostatní

Eva Š. Benešová

Ve stínu minulosti?

Až bude někdo zase skučet nad dnešní "zatracenou" dobou a litovat se, jak se mu špatně žije, poštele jej na film Davida Ondříčka Ve stínu. Jen absolutní ignorant a nebo otrlý a ortodoxní nadávač nepřipustí, že doba byla zlá, nesrovnatelně více zlá než je dnes.

16.9.2012 v 22:32 | Karma: 18,58 | Přečteno: 1215x | Diskuse| Ostatní

Eva Š. Benešová

Požární útok na nervy

Je sobotní půlnoc, znavené tělo chce zoufale spát, ale ostrý zvuk hasičského čerpadla znovu a znovu spánek zahání. Ne, naštěstí nehoří. To jen místní dobrovolný hasičský sbor pořádá noční soutěž...

19.8.2012 v 8:27 | Karma: 10,34 | Přečteno: 837x | Diskuse| Ostatní

Eva Š. Benešová

Košt, dva stehy a šoulet v Mikulově.

Kap, kap, kap... Do háje, do háje, do háje. Mačkám si hlavu a mezi prsty cítím otevřenou pulsující ránu. Který idiot nechal na schodišti otevřené okno dovnitř? Kapky krve tvoří na zemi docela pěkný návrh na puntíkovaný vzor, ale mně se dělá šoufl. Je tu pohovka, sesunu se na ni a hledám mobil...

5.8.2012 v 15:21 | Karma: 9,98 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Eva Š. Benešová

Nová sexuální orientace?

"... jako by sex měl být projevem zdravého života. Já si zdravá a normální připadám...", praví asexuálka Karolína.

18.1.2012 v 17:48 | Karma: 18,27 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1573x