Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta tam a zpátky domů aneb Čechy krásné, Čechy mé … I. část

Vyjely jsme z Prahy v 6:30 ve středu 9.července.  Wigo byl naložen až po stříšku a v 6:31 odmítla navigace spolupráci. Naštěstí jsme měly mapu obřích rozměrů – pokud jsme jí ovšem chtěly přeskládat do rozumných rozměrů, musely jsme všechny tři vystoupit – mapu rozložit někde v poli a za pomoci několika bojovnických hmatů ji opět přeskládat do velikosti, která by mi nebránila ve výhledu z okna ..

V pravé poledne byla dobyta kvóta Český Těšín, kdy přejezd hranic, se díky kráterům v silnici stal bojovou hrou na autodromu. Ségra později tvrdila, že hluboko v asfaltu byl zašlápnut jeden retardér.  Po stopadesátém marném pokusu o spolupráci byla gpska nenávratně zahozena hluboko do batohu.  Naštěstí holky se projevily jako machři navigace a na rozdíl ode mě, která jsem před každou křižovatkou a kulaťákem vykřikovala: „Kudy teď? Kam mám jet“  vždycky s ledovým klidem byly schopny odpovědět a popostrčit nás tak zase o kus blíž k cíli. Orientaci jsme ztratily jen jednou a to ve skutečně „malebném“ městečku Bielska Biela, kde někdo schválně zcizil ukazatel na Krakov.

Tudíž jsme se do Krakova vřítily kolem 3 odpoledne a s neskutečným  odpichem a švihem jsme prolétly centrem města a neomylně našly kemp Smok, nevídaně to komfortní místo s obchodem , kuchyňkou, teplou vodou a nočním osvětlením – i to místečko u septiku pro karavany, nám ten mladík ve výstražné vestičce, vybral vskutku pěkné. Ovšem recepční vyžadovala angličtinu a já tudíž volám: „Kam se poděl slovanský duch?“

Po teplých Gambáčích z domoviny a studeném  polském Zywieci, kávě, sprše a skutečně lahodných párečkách z Alberta jsme si dopřály výhled do krajiny, otevřely další pivo a po zhodnocení, že těch 590km byla pěkná dálka, jsme vyhlížely tmu, abychom se mohly svalit do stanu – což se nám podařilo už v půl desátý.. usínala jsem s vidinou zadků aut a pruhů na silnici ..

Ráno bylo rozverné – s batohy na zádech jsem vyrazily směr zastávka busu - sice tam byl přechod pro chodce, jenže každej řidič byl stižen slepotou a mastil to tam stodvacítkou, vkročit do silnice se rovnalo sebevraždě, po vytrvalém číhání a vykřikování .. „tak po tom stříbrným .. nene po tom žlutým.. ne, tak zase ne .. počkej po tom šedivým“ ..konečně asi dvě vteřiny nikdo nejel, tak jsme to přeběhly a libovaly si, že zpátky už vystoupíme na straně kempu. Autobus už taky něco pamatoval, ale do města nás odvezl, tam jsme přesedly na tramvaj a dojely až k Wawelu – nějak neplánovaně – po tom co jsme si tu monumentální slátaninku slohů prošly a něco se nám moc líbilo, jsme se pustily do údolí – hledat židovskou čtvrť Kazimier a taky nějaký obchod, kde si ségra koupí nějaké oblečení na svatbu .. nekoupila si nic, ale asi po dvouhodinovém bloudění a jedné odporně chemické zmrzlině, jsme našly židovský hřbitov, kde se mezi vyvrácenými náhrobky plazil břečťan až do korun stromů.  A tak jsme se přes židovskou čtvrť vrátily až na krakovské náměstí, které se jmenuje Rynek Glówny a všude tam prodávali preclíčky, tam jsme nezaváhaly a taky si jeden daly, no byl to takovej mega preclík, ale já měla děsnej hlad, tak jsem ho celej zpráskla, pak jsem si půl hodiny oprašovala drobky z trička.. Monika vyvalovala oči a funěla, ale taky ho dožvejkala a pak jsme se odvalily do Soukenice, což byl kdysi vyhlášený trh a teď už je to jen lákadlo pro turisty a mají tam samý vykuchaný  divočáky, jantar a bábušky – hnus!

Večer v kempu jsme se napily na úspěch výpravy a zítřejší další etapu, pěkně jsme se picly a když desátá večerní odbila opět jsme se zřítily do stanu. 

                                                                                 ***  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Bellingerová | pátek 14.8.2009 7:00 | karma článku: 12,06 | přečteno: 1036x
  • Další články autora

Zdenka Bellingerová

Hudební večírek

Vyrazit si s přáteli na hudební večer do jakési lokální restaurace - poslechnout si skvělou amatérskou kapelku a vytančit obžerství několika svátečních dní - se zdálo jako prima nápad, jak se později ukázalo, jednalo se o zkušenost takového kalibru, že tím budeme jednou bavit ještě i cizí vnoučata.

21.3.2014 v 13:37 | Karma: 14,83 | Přečteno: 513x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Tancovačka

V sedmnácti letech jste mě na vesnické tancovačce mohli potkat v gladiátorech, pracovních džínách a pleteném svetru ve stylu Kurta Cobaina, dlouhé vlasy rozpuštěné a černé, ale jen do půlky zad, protože posledních dvacet centimetrů bylo rudých jako zimní úsvit. Většinou jsem stála s pivem v kroužku největších filozofátorů a tancovala jsem maximálně cestou domů.

20.1.2014 v 18:02 | Karma: 10,88 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Rozezpívat Vánoce

Sláva už je sníh, jedem na saních ... no není a nejedem. Ale stejně je chladno tak, že jsem vytáhla čepici, měla jí na hlavě celou dobu popíjení vánočního punče před kostelem a teď mám do čela vrytou pleteninku – snad se to brzo ztratí

21.12.2013 v 18:29 | Karma: 7,60 | Přečteno: 206x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Perníková

S tvrdostí vody se dá bojovat, u diamantů je tvrdost vítaná, s tvrdou palicí se musí umět vyjít a ou jé - což teprve hrdina mého dětství Velkej Tvrdej Márvin ... tohle všechno je tak víceméně s tvrdostí v pořádku, ne tolik, když ale dojde na lámání chleba – ostatně to jsou pak dobré topinky – jako když dojde na pečení a tam já jsem v tvrďáctví rozhodně na čele peletonu ...

1.12.2013 v 8:14 | Karma: 9,02 | Přečteno: 232x | Diskuse| Ostatní

Zdenka Bellingerová

Dej mi jméno

Jak je venku? Cože, zima? Hodně? Vždyť svítí. Hmm, tak to si vezmu adiny a přes svetřík hodím ještě zbrojnoše. Jéé, buřtíky už budou, ale venku je chladno. Jdeš do chajdy? Super, vezmi mi pak ven džínovou lásku. Dík

2.10.2013 v 18:50 | Karma: 11,86 | Přečteno: 483x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Pojď sem, řekl mu útočník. Syn netuší, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:02

Přímý přenos Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

ANALÝZA: Rusko natahuje frontu do šířky. Putinova letní ofenziva začíná

15. května 2024

Premium Vytváření nárazníkové zóny u hranic, nebo pokus o útok na druhé největší ukrajinské město? Nenadálý...

Lidé šlechtě nezávidí majetky, ale minulost a předky, říká historik Županič

15. května 2024

Premium Pohřeb Karla Schwarzenberga sledovaly desetitisíce lidí. Velkou oblibu si získal i televizní cyklus...

Putin poprvé ukázal vojenské velitele. Uvedl, že díky bojům dojde Rusko míru

15. května 2024  19:59

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu představil velitelům vojenských okruhů nového ministra...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1264x
I když tančíš s ďáblem, ďábla nezměníš