Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O velikonočním pondělí a prasklé lebce

Mám strach  ze spousty věcí. Z pavouků. Z opilců. Z upírů a jiných příšer (vážně, nedělám si legraci). Z nemocnic… A mohla bych jmenovat desítky dalších menších či větších strachů a obav. Ale minulý týden mě přímo ochromil ten největší strach, který jsem kdy zažila. A nebylo to proto, že bych potkala obří tarantuli nebo mě po náměstí pronásledoval krvelačný upír.

Velikonoční pondělí nám začalo celkem idylicky. Poté co jsem přetrpěla pomlázková muka v podaní manžela přišel na řadu i Matýsek, kterému jsme společnými silami do jeho malinké ručičky vměstnali malinkou pomlázku a nechali ho, aby si s ní chvíli nekoordinovaně šermoval v blízkosti mého pozadí.

Tím bylo tradici učiněno zadost a tak jsme se přesunuli k mým rodičům. Nálada byla výborná. Vtípky létaly vzduchem. A nic nenasvědčovalo tomu, že za chvíli leknutím přijdu asi o pár cenných let života.

Ale stačila chvilka nepozornosti nebo jen velká smůla a Matýsek měl za sebou ve svých čtrnácti týdnech první pád. V té vteřině se pro mě zastavil celý svět a začala jsem se proklínat, že jsem ho vůbec kdy dávala z ruky a dovolila, aby ho byť jen na pár minut měl na starost někdo jiný než já.

Zachvátil mě strach, který nemá nic společného s hloupými osminohými hmyzáky ani opilými násilníky. Byl to nefalšovaný strach o život vlastního dítěte.

V nemocnici si nás přehazovali jak horký brambor. Matýsek prořval rentgen i ultrazvuk hlavičky. Nakonec zazněl verdikt. Vše v pořádku, pro jistotu však přijetí na dětské oddělení na pozorování. Pozorování jsem ovšem prováděla já, sestřičky si nás moc nevšímaly, ale přišlo ráno a já doufala v brzký návrat domů se synkem, který už byl zase vysmátý jak beruška a zdálo se, že pobyt v nemocnici snáší líp než já.

Ale pak přišel další šok v podobě mírně samolibého neurologa, který mě po kontrolním ultrazvuku hlavičky informoval, že synek má prasklou lebku. Na můj dotaz zda je to vážné velice emotivně odpověděl, že pochopitelně ano, protože kdykoliv může dojít ke krvácení do mozku a v takovém případě ani v nemocnici nejsou operační sály dost blízko, natož doma, a proto zůstaneme v nemocnici týden.

Z vyšetření jsem odcházela se slzami v očích a tisknouce synka na hruď v domnění, že každou chvíli začne jeho malá hlavička otékat. (Lékař se jaksi zapomněl zmínit, že k podobné komplikaci dochází zřídkakdy a že v nemocnici zůstaneme jen pro jistotu.)

Ten týden v klaustrofobicky malém nemocničním pokojíku s televizněmaniakální maminkou roční holčičky, která byla pravidelně uspávána slovy „Spi už sakra, Šárino, nebo ti dám na prdel!“ byl náporem na nervy, který bych nikomu nepřála.

Naštěstí jsme přežili a zdá se, že bez větších následků. Jen Matýsek má maličký hrbolek na jinak dokonalé lebčičce (asi otisk schodu) a já pocuchané nervy.

Každopádně jsem „učinila důležitý objev“. Strach o dítě je jedním z těch nejhorších. Jedná se totiž přímo o čistý koncentrát emoce strachu a to ostatní jsou jen různě ředěné roztoky. A děsivé na tom je, že když už se jednou ten strach objeví, nikdy vlastně nezmizí. Je potlačený někde v zákoutích mozku a číhá na příležitost, kdy se zase objeví a ochromí rodičovskou mysl ve své plné síle.

Kupodivu se s ním všichni nějak naučí žít a fungovat. Za to mají zasloužilí rodiče můj neskonalý obdiv. Já jsem teprve na začátku té cesty na níž mě čeká spousta boulí, rozbitých kolen, prvních samostatných cest do školy, diskoték, řízení auta a kdo ví čeho dalšího.

Nezbývá mi tedy než doufat, že zvládnu svůj strach držet na uzdě. A že zvládnu najít tu správnou hranici mezi zodpovědnou matkou a hyperprotektivní hysterkou pěstující si z dítka skleníkovou květinku.

Autor: Barbora Bečvářová | pátek 16.4.2010 9:54 | karma článku: 16,07 | přečteno: 1603x
  • Další články autora

Barbora Bečvářová

Zakládají vlastní školy jen bláznivé lesany?

Je to téměř dva roky, co jsem napsala článek s názvem "Proč nepošlu svoje děti do klasické základky?" Ve výživné diskuzi pod článkem jsem z toho okamžitě vyšla jako asociální lesana..

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 20,92 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

K čemu je dobrý školní stres? K ničemu

Škola bez známek, zkoušení, písemek a domácích úkolů? Proboha proč? Nepřeskočilo vám? Jo vy je nechcete stresovat! Ale to se přece musí! Jak jinak by si na stres zvykli? V životě na ně přeci nějaký ohledy nikdo brát nebude!

10.9.2015 v 18:47 | Karma: 14,30 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

Proč nepošlu svoje děti do klasické základky?

Nedávno jsem se tak trochu navážela do školního vzdělávacího systému. Dostalo se mi ujištění, že ne všichni učitelé jsou špatní, že ne všechny děti jsou ze školy zpruzené a že moje ostrá slova nejsou tak úplně namístě.

3.9.2014 v 10:43 | Karma: 38,10 | Přečteno: 16365x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

Oliver

Oliverovi bylo jedenáct, když ho umístili do dětského domova se školou. Předstupně pasťáku. Máma ho doma nechtěla a táta si ho vzít nemohl. Neměl stálou práci a od rozvodu ani byt, přespával u kamarádů nebo tajně na stavbách, kde dělal.

30.7.2014 v 11:11 | Karma: 17,76 | Přečteno: 808x | Diskuse| Letní povídka

Barbora Bečvářová

Těhotenstvím k trvalé retardaci?

Jistý výzkum prý ukázal, že v posledních týdnech těhotenství klesá IQ ženy o osm až deset bodů. Kdy a zda vůbec, dochází k opětovnému bodovému vzestupu, jsem se už nedozvěděla. Nicméně pevně doufám, že časem se inteligenční kvocient dorovná, neboť vrchol třetího těhotenství by mě pravděpodobně uvrhl již do pásma lehké debility.

9.4.2014 v 12:23 | Karma: 15,04 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16,  aktualizováno 

Přímý přenos Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

V Litvínově vnikl násilně do budovy gymnázia muž, policie podezřelého zadržela

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  8:47

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Nebojíme se, tahák nepotřebujeme. Maturanti vyrazili na písemky z češtiny

3. května 2024  8:24

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Česko se v žebříčku svobody tisku propadlo o tři příčky, Slovensko ještě víc

3. května 2024  8:11

Česko si v žebříčku svobody tisku oproti loňsku pohoršilo o tři pozice, je sedmnácté. Pořadí vydává...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1837x
Jsem svobodomyslná matka, aspirující spisovatelka a nevyléčitelná optimistka. Mým cílem je čtenáře bavit, inspirovat a někdy snad přimět i k zamyšlení. Více ode mě si můžete přečíst zde.