Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Být mámou mě baví a emancipace může jít k čertu

Přiznávám, mámou jsem teprve tři měsíce, ještě mě tedy nestihlo dohnat množství starostí, které patrně časem přijdou. Přesto mě zaráží, že spolu s ženskou emancipací se množí i nespokojenost maminek na mateřské, které mají pocit, že jim ujíždí vlak, a že je neustálé trávení času s dítětem „deformuje“.

Je fakt, že když jsem zjistila, mimochodem nedlouho před maturitou, že jsem těhotná, taky mě pronásledovala obava z toho, co mi všechno uteče (a z toho, že díky nevolnostem neodmaturuju). Z toho, že přijdu o bezstarostná studentská léta na vysoké, že pomaturitní prázdniny nebudu dle původního plánu trávit na motorce v Itálii, že se nevydám do světa na zkušenou...

A pak se všechno seběhlo hrozně rychle. Ještě mi nebylo ani dvacet (sice chybělo jen pár dní, ale stejně) a už jsem se vdávala, stěhovala z rodného hnízdečka a připravovala hnízdečko vlastní. A nakonec se narodil Matěj.

Když mi ho poprvé přivezli na pokoj, chtěla jsem jim ho na jednu stranu vrátit se slovy, že nejsem dostatečně kompetentní, abych se o to dítě sama postarala a na druhou stranu jsem ho nechtěla dát ani na minutu z rukou. A co teprve, když jsme dorazili z porodnice domů. Stáli jsme s manželem (pořád si na to oslovení nemůžu zvyknout), nad tím sladce spícím uzlíčkem a já si z hrůzou a zároveň nadšením uvědomovala, že ačkoliv mám občas problém se zodpovědností sama za sebe, budu teď příštích 18 let zodpovědná ještě za někoho dalšího a život se mi úplně změní.

Ale ačkoliv bylo nemalé množství lidí, které se na mě dívalo spíše s lítostí („Chudinka, tak mladá a už má dítě.“ nebo „Vždyť si tím kazí nejlepší léta života.“) a ani já sama jsem si nebyla jistá, jak tuhle životní změnu ustojím, zjistila jsem, že mě to baví!

Jistě, místo kabelek s mobilem, peněženkou klíči a knížkou teď vyrážím ven s kočárkem a brašnou, kde se kromě výše zmíněného ukrývají plenky, náhradní oblečky, přebalovací podložky, dudlíky a další nezbytnosti k nimž pravděpodobně časem přibudou autíčka, pitíčka a svačinky.

Místo elegantního nebo dokonce sexy oblečení (i když prsa by se teď konečně ve výstřizích vyjímala) nosím pohodlné hávy zakrývající povolené břišní svalstvo.

Místo tlustých knížek typu Dostojevského Zločinu a trestu (přiznávám, ten jsem stejně nikdy nečetla), Kingových Nezbytných věcí (ty jsem číst sice začala, ale jako jedinou Kingovku nedočetla) nebo Desiree od Annemarie Selinko (tu bych si ráda přečetla znovu), jsem začala sahat po knihách tenkých a lehkých, které se dají číst při kojení (tímto děkuji Renatě Francové, jejíž knížka Jsem blbá, trapná a nesportovní! Prostě jenom ženská! mi byla prevencí před poporodní depresí).

Místo nočního spánku provozuji noční vstávání (království za několik hodin spánku v kuse!).

Místo adrenalinem prosycených dovolených s dobíháním lodí a přelézáním zatraceně vysokých kopců vybíráme na léto baby-friendly penziony a terény vhodné pro kočárek.

Místo zasvěcených a ryze intelektuálních hovorů o světovém dění se spolužáky a přáteli žvatlám na svého synka infantilní říkanky…

Těch změn je takové množství, že by to vydalo i na knihu, ale opakovala bych jen to, co každá máma zná. Co už ale není vlastní každé ženě mající malé dítko, je spokojenost s tímto stavem.

Možná za to můžou zvyšující se požadavky emancipacechtivých žen, s nimiž většinou sympatizuju, ba přímo je obdivuju a žehnám jim za to, co pro nás ženy vybojovaly, ale pokud jde o mateřství, musím za sebe konstatovat: emancipace ať jde k čertu, být mámou mě baví. V tomhle směru bych s muži neměnila. Nemám dojem, že mi něco utíká, právě naopak. Zdá se mi, že jsem právě tam, kde mám být. A že je to zrovna teď v obležení, v lepším případě počůraných, plenek? No a? Nebude to tak pořád. A věřím, že později se budu moci seberealizovat až do aleluja. A nebo možná souběžně. Koneckonců, nechtěla bych se stát hyperprotektivní matinkou, ani vklouznout do kategorie Já jsem matka, kdo je víc!?

Jen jsem ráda, že mám možnost si dětství svého syna užít a netrápí mě fakt, že se moje mluva dočasně změní ve změť žvatlání a zdrobňujícího breptání. Ani že mi čisté tričko nevydrží čisté ani pět minut, aby na něm nepřistálo nějaké to blinkání. A konečně ani to, že musím zkrátka některé plány odložit na neurčito a některé možná úplně pohřbít.

Jen doufám, že mi to nadšení vydrží. Aspoň pár let.

Autor: Barbora Bečvářová | úterý 23.3.2010 10:06 | karma článku: 21,70 | přečteno: 1523x
  • Další články autora

Barbora Bečvářová

Zakládají vlastní školy jen bláznivé lesany?

Je to téměř dva roky, co jsem napsala článek s názvem "Proč nepošlu svoje děti do klasické základky?" Ve výživné diskuzi pod článkem jsem z toho okamžitě vyšla jako asociální lesana..

18.7.2016 v 8:45 | Karma: 20,92 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

K čemu je dobrý školní stres? K ničemu

Škola bez známek, zkoušení, písemek a domácích úkolů? Proboha proč? Nepřeskočilo vám? Jo vy je nechcete stresovat! Ale to se přece musí! Jak jinak by si na stres zvykli? V životě na ně přeci nějaký ohledy nikdo brát nebude!

10.9.2015 v 18:47 | Karma: 14,30 | Přečteno: 812x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

Proč nepošlu svoje děti do klasické základky?

Nedávno jsem se tak trochu navážela do školního vzdělávacího systému. Dostalo se mi ujištění, že ne všichni učitelé jsou špatní, že ne všechny děti jsou ze školy zpruzené a že moje ostrá slova nejsou tak úplně namístě.

3.9.2014 v 10:43 | Karma: 38,10 | Přečteno: 16365x | Diskuse| Společnost

Barbora Bečvářová

Oliver

Oliverovi bylo jedenáct, když ho umístili do dětského domova se školou. Předstupně pasťáku. Máma ho doma nechtěla a táta si ho vzít nemohl. Neměl stálou práci a od rozvodu ani byt, přespával u kamarádů nebo tajně na stavbách, kde dělal.

30.7.2014 v 11:11 | Karma: 17,76 | Přečteno: 808x | Diskuse| Letní povídka

Barbora Bečvářová

Těhotenstvím k trvalé retardaci?

Jistý výzkum prý ukázal, že v posledních týdnech těhotenství klesá IQ ženy o osm až deset bodů. Kdy a zda vůbec, dochází k opětovnému bodovému vzestupu, jsem se už nedozvěděla. Nicméně pevně doufám, že časem se inteligenční kvocient dorovná, neboť vrchol třetího těhotenství by mě pravděpodobně uvrhl již do pásma lehké debility.

9.4.2014 v 12:23 | Karma: 15,04 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1837x
Jsem svobodomyslná matka, aspirující spisovatelka a nevyléčitelná optimistka. Mým cílem je čtenáře bavit, inspirovat a někdy snad přimět i k zamyšlení. Více ode mě si můžete přečíst zde.