Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Wendolene

29. 3. 2010 18:07
Budu drzet palce, at vam to nadseni vydrzi...

Na jedne strane je to vyhoda mit dite brzy a pokud mate chapajiciho manzela, tak za par let, az vas Matej bude chodit do skolky se muzete vratit do skoly a studovat. Jenze pokud nebudete mit dite druhe, abyste si tu materskou vybrala najednou...Vim ale, ze se da zvladnout vysoka skola a materstvi, je ale dobre pockat, az je dite samostatnejsi...nebojte se, ono vam to neutece, protoze roky stravene s ditetem jsou navzdy nevratne a pokud si je budete umet uzit, budete spokojena nejen vy, ale i syn a manzel. Emancipace je v dnesni dobe precenena, kariera se da delat i po 40. A je lepsi byt mlada matka plna energie, nez stara a nervni matka, ktera chce stihnout vsechno a nedari se ji to...

0 0
možnosti

elurie

29. 3. 2010 22:19
Re: Budu drzet palce, at vam to nadseni vydrzi...

Děkuji za povzbuzení :-)

Školu bych si dodělala ráda, tak uvidím jak to skloubím... Ale nerada bych, aby tím Matěj strádal, navíc bych ráda děti s nízkým věkovým rozdílem :-)

A naštěstí manžela mám velmi chápavého...naštěstí alespoň on už po VŠ má a je ochotný mě v mojí snaze studovat podpořit V:-)

0 0
možnosti

paaajinkaaa

29. 3. 2010 17:52
ted jsi si zavařila

koukám..myslím s tou emancipací:) chápu jak jsi to myslela...ale to žvatlání...ta "flustlovaná" tetička mě straší ve snech:-P;-D

0 0
možnosti

elurie

29. 3. 2010 22:15
Re: ted jsi si zavařila

Zavařila :-) Nenapadlo mě, jakou bouři ten "nevinný" titulek rozpoutá. Někdo v tom holt nadsázku vidí, jiný vidí jen vážné znevažování emancipace :-)

0 0
možnosti

bastianka

26. 3. 2010 9:48
Už se stalo,

přesně si pamatuji, jak moje spolužačka maturovala už těhotná, zatímco já jsem v rámci tehdy možností cestovala, lyžovala a bavila se, ona seděla doma s dítětem. Ten úžasný pocit svobody, kdy je člověk už dospělý a může si užívat, přičemž se stará jen sám o sebe, nikdy nezažijete, máte škodu. Na děti je čas do 30ti let. A navíc - všechny moje kamarádky, co se "musely" vdávat tak mladé, byly dávno rozvedené, když jsme se po vš (taky super doba zatím bez starostí o rodinu) vdávaly my ostatní. Držím vám palce, ale ochudila jste se, mateřství si lze užít i v pozdějším věku.

0 0
možnosti

Wendolene

29. 3. 2010 18:09
Re: Už se stalo,

to zalezi na tech dvou manzelich, neni nikde dano, ze se ochudila. Sama bych sice nevolila mit dite v 18, ale uz se to stalo, tak se museji snazit udelat s tim , co se da. A i ten pocit svobody, starat se o sebe se jednou preji. Podle me jsou nejhezci ta leta na skole, bezstarostne mladi, studium ,ale jeste ne tiha zodpovednosti, jakmile zacnete zit sama a chodit do prace, tak uz je to jine. A jsou i pripady, kdyz se materstvi odklada tak dlouho, az uz to nejde...ale to je jiny pribeh...

0 0
možnosti

nesmrtelná medvědice

23. 3. 2010 22:06
Mě toto nadšení přešlo v době,

kdy začal můj syn lézt. ale neupadla jsem do nějaké deprese nebo tak, jen mi už pak šlo na nervy ho pořád hlídat.

No a když mu byl rok a půl, tak jsem začala studovat, čímž jsem na část dne změnila činnost, no a po zbytek dne už jsem se mu pak věnovala s chutí.

chce to jen neupadnout do stereoptypu.

0 0
možnosti

boneco

23. 3. 2010 22:09
Re: Mě toto nadšení přešlo v době,

měla jsi mu udělat ohradu:-P

0 0
možnosti

boneco

23. 3. 2010 21:42
a může s sebou vzít všechny ty feministky

;-DR^

0 0
možnosti

Gmur

24. 3. 2010 10:07
Re: a může s sebou vzít všechny ty feministky

pani autorko,

bylo tohle vasim cilem, aby se tu nekdo (zde boneco) takhle vyjadroval?

Bohuzel k tomu doslo. Temhle stupidnim vykrikum jste otevrela dvere.

0 0
možnosti

Luisa

23. 3. 2010 21:01
Možná nebudete věřit, ale úplně stejně prožívají

mateřství i emancipované ženy :-). Také své dítě zbožňují, také by novorozence nedaly z ruky, také ho kojí (také i v noci ;-D), také mají pocit, že jsou "tam, kde teď mají být"... atd.atd.

(jen by asi - místo "emancipace k čertu" - řekly: "moje prac. a spol.seberealizace teď zkrátka počká, páč tohle je důležitější" ;-))

Dávám karmu za pěkný pohodový článek, popisující některé pocity všech (emancipovaných i neemancipovaných) čerstvých maminek :-)R^

0 0
možnosti

elurie

23. 3. 2010 21:17
Re: Možná nebudete věřit, ale úplně stejně prožívají

Asi jsem vážně zvolila hloupý titulek :-)

Taky se považuji za emancipovanou ženu, která si chce i přes mateřství udělat VŠ atd. jen mi to přišlo jako úderné vyjádření mého momentálního nadšení v jehož náporu jde vše stranou, tedy i momentální emancipovanost :-)

Jinak děkuji za karmu :-)

0 0
možnosti

Gmur

23. 3. 2010 17:24
pani autorko

pokud jste opravdu myslela jen a jen na sebe s tim zatracovanim emancipace, (cemuz absolutne nerozumim), tak by bylo korektni napsat MOJE EMANCIPACE atjde do haje. Proc jste to napsala vseobecne jako zataceni emancipace jako takove?

Me na moji emancipaci zalezi a hodnotim ji kladne a emancipaci jako takovou povazuji u Xkohokoliv a cehokoliv na zemekouli za spravnou cestu. Proste byt dospely a nest dusledkyza svoje rozhodnuti a mit odpovednost za svuj zivot je podle men plus.

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

23. 3. 2010 19:07
Re: pani autorko

Vy to máte asi opravdu jako životní program. ;-D;-D;-D

0 0
možnosti

SYETEY-KOTZOUR

23. 3. 2010 15:53
Milý článek

...užívejte si rodinky. Děti jsou koneckonců většinou to jediné kloudné, co po nás zbyde. :-)R^

Emancipace se ale nebojte, ona nemusí být prokletí, pokud se nestane pro ženu její hlavní nebo jedinou kvalifikací ;-D

0 0
možnosti

elurie

23. 3. 2010 16:04
Re: Milý článek

Děkuji :-)

Pokusím se s emancipací nějak vyrovnat ;-)

0 0
možnosti

Tuubeen

23. 3. 2010 13:14
Hezký článek,

a mít dítě v osmnácti, to je také výhoda - před čtyřicítkou, kdy vaše vrstevnice budou teprve vozit kočárky a kvůli věku už budou daleko unavenější, než vy dneska, si, při troše štěstí s už dospělými dětmi, zase budete užívat "jako za bezdětna".

Jenom to nadšení "nic mi neuteče, postarám se sama" (pokud jsem ho tam vycítila správně), bojím se, nevydrží (záleží i na vašem okolí). Jako takymatka, která kvůli dětem několik let nebyla ani u holiče (a tři roky bez dětí vůbec nikde a nikdy, ba ani na chvíli sama doma), než jí došlo, že tudy cesta nevede, o tom něco vím. ;-)

0 0
možnosti

elurie

23. 3. 2010 14:40
Re: Hezký článek,

Asi to z toho vyznívá, ale tak úplně jsem to nemyslela... Ráda přijmu pomocnou ruku, abych si třeba k tomu holiči mohla dojít :-) Jen jsem chtěla napsat, že přes počáteční děs nad tím, o  co všechno přijdu, toho nelituju a s muži i za cenu úplné volnosti bych neměnila :-)

0 0
možnosti

Kimmy

23. 3. 2010 12:25
Vsevedouci dvacetileta

Mas vsechno, co potrebujes - dostavas od statu stedrou podporu, zrejme mas hezky kde bydlet, cele je to pro tebe dobrodruzstvi, citis se hrda na to, ze jsi matka... ja ti to preju, ale nechapu, kde se v tobe bere ta arogance myslet si, ze jen proto, ze TOBE to tak vyhovuje, by to melo vyhovovat vsem zenam a ze emancipace je k nicemu.

Moc by ti prospelo zajet si do nejake zeme, kde emancipaci nemaji - treba do nekterych arabskych statu nebo nekterych asijskych zemi, kde se na zenu divaji jako na pritez, nebo v lepsim pripade levnou pracovni silu, ktera se o vse postara a snad porodi nekolik synu.

Clovek si malokdy vazi toho, co ma - a casto pozna, co nema, az kdyz mu to vezmou. Mluvi z tebe neznalost a naivita mladi. Na svuj nazor mas pravo - ale rozhodne ne na to, odsuzovat jine, kteri to vidi jinak nez ty. To, ze nektere zeny maji narozdil od tebe ctizadost a touhu venovat se vedle deti i necemu jinemu, rozhodne neni nic, co by si zaslouzilo kritiku.

0 0
možnosti

Zuzana Hejná

23. 3. 2010 12:38
Re: Vsevedouci dvacetileta

Asi jsme každý četli nějaký jiný článek, mně se naopak zdá, že si autorka hodně váží toho, co má. A nemám pocit, že někomu vnucuje svůj životní styl a názor. Ode mě má karmu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 50
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1837x
Jsem svobodomyslná matka, aspirující spisovatelka a nevyléčitelná optimistka. Mým cílem je čtenáře bavit, inspirovat a někdy snad přimět i k zamyšlení. Více ode mě si můžete přečíst zde.