Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

T-mobile představil krizové SMS

Společnost T-mobile u příležitosti Mezinárodního dne pohřešovaných dětí oznámila spuštění nové platformy pro komunikaci s veřejností v případě krizových situací.

Platforma, která zatím nese pracovní název Search&Rescue SMS (SAR SMS), umožní složkám integrovaného záchranného systému rozeslat hromadné SMS do konkrétní oblasti s vysokým rizikem ohrožení zdraví nebo života. Záchranáři tak prostřednictvím tohoto jedinečného systému mohou obratem informovat občany například o pátrání po pohřešovaném dítěti, ale také o požárech, povodních či dalších kritických situacích.

Jak T-mobile uvádí v tiskové zprávě, umožní tento systém oslovit během 3,5 minut až 10 000 zákazníků. Do budoucna navíc počítá i se zapojením dalších operátorů.
Systém by nejspíš ani nemusel narazit na zastánce soukromí, protože při jeho provozu nedochází k předávání polohy jednotlivých telefonů, ale naopak je informace předána všem telefonům v určité oblasti. K tomu se využívá informace o posledním radiovém kontaktu s buňkou.
Autorizovaný uživatel, nejčastěji pracovník operačního střediska některé ze složek IZS, se přihlásí ke speciální webové aplikaci, v níž zadá místo události, velikost oblasti a text samotné zprávy, která může obsahovat až 300 znaků. Následně se mu zobrazí počet dostupných mobilních telefonů a zprávu před jejím odesláním autorizuje obdobně, jako při používání internetového bankovnictví.

Využití při pohřešování dětí

Když v roce 2009 spouštělo Ministerstvo vnitra projekt „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“, mluvilo se o spolupráci s jednotlivými mobilními operátory a rozesílání SMS, resp. MMS zpráv v určeném okruhu. Toho jsme se však do dnešního dne nedočkali a celou situaci komplikovala řada právních, technických a finančních otázek.
Zdá se však, že SAR SMS by tuto záležitost konečně mohly vyřešit a to i navzdory mnohým komentářům, že pouhý textový popis dítěte je neefektivní. To je samozřejmě pravda, nicméně součástí této SMS může být hypertextový odkaz na databázi pátrání s aktuální fotografií. Obdobně to funguje při e-mailovém upozornění na „dítě v ohrožení“ a v době internetu v mobilu to nemusí představovat větší problém.

Doplněk varovného systému

Samotná myšlenka na využití SMS pro tísňové informování obyvatel není nová – už více než deset let  využívají mnohá města a obce například službu SMS InfoKanál nebo pozdější SOSky Jihomoravského kraje.
Oproti těmto službám má představovaná novinka jednu zásadní výhodu. A sice, že nevyžaduje žádnou aktivitu ze strany obyvatel. Všechny do teď používané systémy totiž vyžadovaly předchozí registraci telefonního čísla do databáze příslušného městského nebo obecního úřadu. Že je to v praxi velká překážka se ukázalo například při nedávném požáru galvanovny v Lanškrouně, který nemá místní rozhlas a obyvatelům proto od roku 2008 nabízí možnost rozesílání varovných SMS zpráv. Přestože město tuto SMS rozeslalo, následně se snesla vlna kritiky na to, že většině obyvatel žádná zpráva nepřišla. A přijít ani nemohla, pokud se kdykoliv předtím do této bezplatné služby (nabízené i na úvodní stránce webu města) nezaregistrovali.
Například v Rudníku, který postihly loňské povodně, využívá SMS InfoKanál přibližně 500 z 2200 obyvatel. V krajském městě Ústí nad Labem, které se s povodněmi potýká poměrně často, to je zhruba 16% obyvatel.
Nadruhou stranu mají tyto systémy oproti nyní představovanému řešení jistou výhodu. Tou je možnost upozornění lidí, kteří nejsou fyzicky v dané oblasti, ale informace je pro ně důležitá. Může jít o majitele rekreačních objektů nebo příbuzné starých a nemocných lidí.

Pro praktické využití této služby si lze představit celou řadu situací, například varování před blížící se povodní nebo upozornění na únik nebezpečné látky. Své využití jistě může najít také v podmínkách Policie ČR. V zahraničí byl podobný systém využit třeba při nutnosti vyhlášení evakuace nebo v okolí šíleného střelce.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Bareš | středa 28.5.2014 16:36 | karma článku: 14,17 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Michal Bareš

Ministr vyhlásil 1. stupeň ohrožení terorismem. Pomůže to něčemu?

Ministr vnitra po dnešní schůzce s vedením bezpečnostních složek vyhlásil 1. stupeň ohrožení terorismem. Jde o první vyhlášení tohoto stupně v historii ČR. Otázka však je, jestli jeho použití není předčasné.

22.3.2016 v 18:13 | Karma: 20,26 | Přečteno: 617x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Nová vyhláška přinese změny v záplavových územích

Evropská Směrnice o zvládání povodňových rizik stanovila povinnost provést vyhodnocení povodňových rizik a zpracovat do prosince 2013 pro tato území mapy povodňového nebezpečí a povodňových rizik.

10.3.2016 v 18:19 | Karma: 15,36 | Přečteno: 397x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michal Bareš

Stát pořizuje stanové městečko za 10 milionů

Správa státních hmotných rezerv je známá především v souvislosti se zajištěním ropné bezpečnosti a pořizováním základních potravin pro případ krizových stavů. Její působnost je však mnohem širší.

4.3.2016 v 19:05 | Karma: 15,19 | Přečteno: 982x | Diskuse| Ostatní

Michal Bareš

Ve sněmovně se diskutovalo o přípravě na krizové situace a obnovení branného spolku

V prostorách Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se ve čtvrtek 25. února konal kulatý stůl na téma: „Příprava obyvatel na krizové situace a její systémové zavedení do škol a obnova Branného spolku“.

27.2.2016 v 10:45 | Karma: 14,55 | Přečteno: 502x | Diskuse| Občanské aktivity

Michal Bareš

Vrátí se branná výchova do škol?

Pan poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) přišel před několika dny s nápadem na obnovení Svazarmu a zavedení branné výchovy ve školách. Není prvním, kdo s touto myšlenkou přišel.

12.2.2016 v 11:36 | Karma: 11,36 | Přečteno: 504x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

V systému DiPSy jsou výsledky přijímacích zkoušek, školy je zveřejní během dne

15. května 2024  7:16

V systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Uchazeči si...

Guvernérka urazila kmenové náčelníky. Siouxové jí zakázali vstup na pětinu státu

15. května 2024  6:56

Guvernérka amerického státu Jižní Dakota Kristi Noemová má aktuálně zakázaný vstup skoro na pětinu...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Ředitel a zakladatel spolku Rescueinfo.

http://twitter.com/bares_michal