Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skončily prázdniny a začalo peklo ... pardon, školka

První den je náročný všude. Ve škole, v nové práci nebo po dovolené... A první den ve školce? No co první den, ale první týden, nebo spíš měsíc... vlastně prvních deset měsíců je pro učitele (ve školce) extra náročných... 

   Každé 1. září je pro mě "první den ve školce". Notabene letos, kdy jsme s kolegyní dostaly nálož 28(!) nových dětí ... Dobře, dneska jich bylo "jen" 16, ale děkuju, stačilo, můžu poprosit znovu prázdniny?! Takže vypínám mému mozku spánkovej režim a začínáme fungovat. 28 jmen dětí + 28 značek, které patří jednotlivým dětem + 28x2 rodiče novejch dětí (+/- nevlastní tatínkové, "tetičky", chůvy, babičky ...) + jména sourozenců, pejsků, fretek, oblíbenejch komiksovejch hrdinů, imaginárních kamarádů ... Je toho na jednoho člověka během jednoho dne docela dost, přesto jsou rodiče, kteří si pro dítě přijdou po obědě a diví se, že po nich učitelka chce jméno a ke kterýmu dítěti patří. 

   7:00-8:00 - přicházejí děti. Většina soudnejch lidí si asi dokáže představit, jak to může vypadat, a kolik to může mít decibelů, takovýhle ranní scházení chovanců. Franta se do školky těšil, ale nepočítal s tím, že tam maminka nebude s ním - řev, do školky už se nejen netěší, ale už do ní vůbec nechce. Vašík už chodil do jesliček, takže "mámo, táto, vodejděte už". Toto stanovisko si rozmyslí záhy potom, co zjistí, že po něm nemá kdo uklízet hračky a dovolává se mámy. Evelína je letargická, do svačiny (v 8:50) neopustí místo, kde ji zanechal otec. Tonda je fanoušek Hvězdnejch válek a máme ho oslovovat "mistře Yodo". Jo a dělá "karáčo", od otce jsme se dozvěděly, že se jedná o karate. Klárka umí podle babičky krásně kreslit. Ano, už krásně pokreslila stůl, židli i půlku své levé ruky. Nathan nerozumí česky. Alfréd je extrémně bystrý a inteligentní, jak nám sdělila maminka, přesto se cca 30minut snaží nacpat kostky Lega do tělních otvorů svých spolužáků. Anička si pro změnu nacpala odulou ručičku do "náramku", který, jak se později ukázalo, byl kolečkem od autíčka. Amálka brečela nad odchodem rodičů celé jejich loučení, které se díky rodičům protáhlo na 15minut, brečet přestala ihned, jakmile se zaklaply dveře. Týna prořvala celých 96 minut(!!). Týna je bulharka a taky nerozumí česky. Týna taky neumí smrkat, takže ještěže jsem šla ráno nalačno. A pak máme ve třídě vietnamské dítko. Jmenuje se Lin Nhi Hao. Včera jsme s kolegyní všem dětem přidělily značky. Lin dostala značku Panenky. Lin je kluk. Pak máme ve třídě Marii Maškovou a ta dostala obrázek Opičky. Marie je, jak jsme dneska zjistily, černoška po mamince. Jediná volná značka na výměnu je Banán. Karin je "alergická" na čokoládu ... "Ale když bude chtít něco čokoládového ochutnat, tak ji klidně nechte ..." Hmmm, zajímavá alergie. Kryštof je pro změnu alergickej na celer a LIPÁNKA... 

   Zbytek dopoledne jsme za "hudebního" doprovodu Týny nějak překonali. Já ho teda překonala za pomoci pár prášků na bolest hlavy. Týnin řev, páč to, co ze sebe ze všech sil vypouštěla, se teda rozhodně nedá nazvat pláčem, jednou za 20minut spustil pláč Amálky, občas se k tomu přidal mírným kňouráním i Lin. Uklizečky se otočily na prahu ihned poté, co otevřely dveře, aby zjistily, co vyluzuje tak děsnej kravál. Od té doby se neopovážily páchnout do třídy. V okolních třídách byl medový klid a žádná děsivá dětská tortura jako u nás.

   Den to byl náročný, nicméně korunu tomu nasadila maminka, která přišla s dotazem, zda děti před spinkáním sprchujeme ... Thórovo kladívko mi v hlavě bilo na kovadlinku selskýho rozumu, až lítaly jiskry. Vážně? Vážně se mě ptáte, zda 28 dětí ve školce sprchuje jedna učitelka? Ano, taky jim stříháme nehty, učíme zavazovat tkaničky, čistíme uši, myjeme zuby třikrát denně a nafukujeme jim z plastelíny dinosaury. Amen. 

Autor: Barbora Veselá | neděle 30.10.2016 19:53 | karma článku: 29,62 | přečteno: 1625x
  • Další články autora

Barbora Veselá

Co rodiče netuší o školkách v přírodě

„Před odjezdem si dojděte všichni na záchod,“ zněl pokyn. „Pančelko, mně se chce kadit,“ ozvalo se z autobusu tři minuty poté, co jsme opustili areál školky.

7.5.2020 v 7:00 | Karma: 42,74 | Přečteno: 7840x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Proč české školství přichází o dobré učitele

Kdysi jsem věřila, že přispěji ke zkvalitnění českého školství. Věřila jsem, že spasím svět. Pokud ne svět, tak aspoň děti v „mé“ mateřské škole. Chtěla jsem zvýšit upadající, nebo spíše upadlou, prestiž učitelského povolání.

11.12.2019 v 7:00 | Karma: 38,87 | Přečteno: 4068x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

České školy budou mít rok zavřeno

Co se původně zdálo jako aprílový žertík, byť ohlášený s opožděním v květnu, se nyní jeví jako reálný projekt.

19.8.2019 v 7:00 | Karma: 37,08 | Přečteno: 3622x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Typologie moderních fotrů v MŠ

Tatínkové dětí ve školce - to je taková zvláštní přehlídka dokola se opakujících typů. Některé typy se kombinují, někdy dochází k jisté otcovské evoluci během tříleté docházky potomka do mateřské školy.

11.3.2019 v 7:00 | Karma: 46,68 | Přečteno: 21595x | Diskuse| Společnost

Barbora Veselá

Chcete být učitelem? Stačí půlroční školení

Jste ředitelem nemocnice, která dlouhodobě řeší nedostatek lékařů. Máte dvě možnosti. Můžete zatlačit na stát, aby zvýšil vtipnou výši platů lékařů, nebo podpoříte návrh, který "dodá" nové lékaře za 250 hodin...

6.2.2019 v 7:00 | Karma: 40,02 | Přečteno: 5220x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  10:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Prokremelští motorkáři přijeli do Brna, Foldyna se k nim přidá v Praze

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  10:42

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8760x
Po sedmi letech ve školce s 25 dětmi na hlavu jsem se rozhodla, že letos to chce zvýšit laťku. Volba padla na školku, kde mi bylo přiděleno 28 předškoláků. Aneb co Tě nezabije, to Tě spolehlivě pošle do psychiatrické léčebny. Školnímu roku - zdar!

Seznam rubrik