Šťastné a svařené!

Advent! V ulicích se rojí chlupaté čepice, na jejichž výrobu padlo nechutné množství plyšových medvídků, šílenci lezou po kolenou do každého kouta sloužíce mši bohům pořádku a míra alkoholu v krvi stoupá poplatna duševní tenzi a všeobecnému úzu, že chlastání během Vánoc je jedinou společensky přijatelnou formou alkoholismu. Jak si ale vychutnat všechno to svařákobití a ušetřit přitom chuťové pohárky otravy methanolem, ethanolem, éčky a oxidem siřičitým? Vyrazila jsem do ulic a na vlastní játra zjistila následující:

Anděl

Není stánek jako stánek. Ten jediný stravitelný na celém trhu najdete čelem k Deichamannu po své levé ruce. Mají nešizený svařák s vyváženou mírou koření, jako jediní v Praze navíc vedou svařák bílý a pro excentriky též svařák borůvkový a třešňový, vše nejlepší kvality za 35-40 Kč. Navíc to můžete pít bez opařenin kombinovaných s omrzlinami, tj. z modrého hrníčku s andělem za pade. Ostatní stánky prodávají cosi, po čem budete mít na patře neodbytný dojem, že už jste dneska jednou zvraceli. Přenechte je proto místní rázovité komunitě bezdomovců a hipíků.   

Náměstí Míru, stánek vlevo od stromečku

Radnice Prahy 2 je velice pokroková! Letos jim docvaklo, že chlastat svařák z plastových kelímků je pod opilcovu důstojnost a vydala edici povedených červených hrníčků za 35 Kč kus. Dojem z příjemně vyváženého svařáku, do kterého si místní znalci zazdívají panáka medoviny, to výrazně umocňuje. A vzhledem k ekologické šetrnosti takového servírování si proces nalévání žádá až několikanásobné repete. Ochutnejte k tomu palačinky plněné medoládou, kteréžto v kombinaci se svařákem zalepí pusu i té nejužvaněnější tchýni až do Silvestra.

I.P. Pavlova, stánek vinařství Kubík

Modrý Portugal svařený s pořádnou porcí pomerančů, skořice, badyánu a hřebíčku vytváří charakteristickou kulatou chuť místního svařáku. Ve vás pak vytváří chuť na další hrnek. Příjemně upovídaná obsluha stánku Vám k tomu nabídne sušené švestky nebo rozinky a jako jediná v Praze nekouká na míru a nalije vám poctivý skorotřídecák za 39 Kč. Pro děti, kojící matky a nedejbožeabstinenty nabízejí zázvorák s medem – ať už je to, co chce.

Václavské náměstí, unifikovaný stánek na rohu s Vodičkovou

Řetězec klasických českých fastfoodů na Václaváku útočí už několik sezón na žlučníkové kameny turistů směsí přesmažených klobás a obouručních hotdogů. JENŽE! Pod rukama rusky mluvící obsluhy, jež má k podávání alkoholu díky národní příslušnosti tu nejlepší kvalifikaci, vzniká svařák vyvážené chuti s lahodnými podtóny lékořice. Možná jim do varny spadl sáček gumových medvídků, ale faktem je, že v jiných terroirech Prahy se takové svářo nerodí. Klasické dvě deci za příjemných 35 Kč, opakování žádoucí!

Václavské náměstí, Vánoční trh

Odshora až dolů stejné stánky se stejnými blafy. Rychlostí blesku proběhněte okolo všudypřítomných trdel, obloukem se vyhněte předraženým bramborovým směsím a vuřtům na pivu (32 Kč za 100 g je pro peněženku podvodnetušícího konzumenta naprosto smrtící!), preclík coby gumovou hračku odmítl i pes bez domova. Za pade dostanete do kelímku nebo charitativního hrníčku (kus za 35 Kč) nevalné svářo chuti, barvy a buketu pátého odvaru ze strýcových ponožek. Pokud se zrovna netřesete křečí z absťáku, ani nezastavujte.

Staroměstské náměstí – stánek Pizzerie San Nicola

Chcete-li otrávit tchýni či jiného neoblíbence, vezměte jej na svařák ke stánku pod deštníkem pivovaru Žatec. Pojít se Vám zde podaří už při prvním loku myšinou zavánějící červené břečky. Optimista rozpouští lžíce cukru až do stavu nasyceného roztoku, cholerik za stálého míchání vylévá předloženou močku do kanálu nebo obsluze na hlavu.

Staroměstské náměstí – stánek restaurace Lippert

Standardní teplý mok s přijatelným obsahem vína a koření, ke kterému dostanete kousíček perníku. Neurazí, ale nepřesvědčí.

Staroměstské náměstí – kterýkoliv stánek

Polozmrzlá obsluha laškovně nabízí litry a litry červené tekutiny, jejíž výchozí surovinou je možná víno. Alespoň jednou z výchozích surovin určitě. Tou druhou je voda z Novohradských hor a to v množství větším než malém. Stánky jsou všechny stejné a obcházet je nemá smysl ani z hlediska statistického; doporučuji stánek u vchodu naproti domu U jednorožce, kde vám do žil bude proudit příjemný jazz, a naproti ohradě se zvířátky, kde ve vánoční svornosti voní kovárna, pečená kýta a chlévská mrva.   

Náměstí Republiky

Před chrámem konzumu OC Paládium se krčí jedny z nejmenších pražských vánočních trhů, jež mají jen tu výhodu, že tady na svařák nebudete stát děsivou frontu. Pět bodů z deseti, protože po prvním hrnku zahřeje a po třetím funguje místo Gutalaxu.

Ungelt, okénko kavárny U modrého orla

Absolutní vítěz! Skryti před doznívající prohibicí a věrni vánoční tradici tady nabízejí chuťově plný svařák s nejvyšším podílem vína, ovoce a koření, na přání hosta doplněný o panáčka rumu (čertův) nebo slivovice (dědečkův speciál). Úžasný genius loci prost davů, doporučuji potajmu navštívit a turistům a ČOI polohu nesdělovat ani pod pohrůžkou tělesné újmy!

 Šťastné a svařené Vám všem!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Barbora Topinková | úterý 11.12.2012 14:22 | karma článku: 31,04 | přečteno: 3647x