Valašská kyselica

Milé cérky, vážení ogaři, mosím sa vám přiznat, že sem si oblíbila toho známého kuchařa, co brůsí ty nože, pana Zdeňu Pohlreicha. Ale lesti patříte k inému kůsku našeho národa, který ma rači Juru, zostaňte klidní a čtěte dál.

Ono je mi fuk, gdo sa vám víc líbí, já vám chcu enom předat recept na našu domácí kyselicu. A protože táto polévka je za první z dobrých surovin a tradiční, a za druhé jednoduchá jak facka a rychlá, toš ty dva pány myslím nakonec aj nejak skamarádím :o)))

Valaši, co náhodů čtete, dajte mi zapravdu, že včilkaj je čím dál těžší najít nejaků dobrů hospodu, gde vaříja opravdové valašské obědy a večeře. Recepty to oni ti kuchaři majů, toš to třeba aj ano, ale na suroviny kašlů. Vezněte třeba to zelé - nepamatuju si, že by sa na Valašsku gdy dřív jedlo sterilované. Gde by to asi tak ty hospodyně zavařovaly? V peci nebo v udírně? A dyž su u toho uzéní - klobása, co sa dnes používá, to je většinů ten nabarvený točený salám nebo iná "dobrota". Nigdy sem na valašskéj zahrádce neviděla růst sóju... A dyž už sa vařila kyselica, jako sváteční jídlo, používal sa větší díl smetany, tučnej, čerstvo zakysnutej. S obrovsků zásmažků, ať idů k šípku!

Inýma slovama: já vím, že receptů na MORAVSKŮ KYSELICU je určitě moc, podobných, ale né stejných! Na tu našu valašsků je enom jeden, který sa snáď trochu podle rodin odlišuje v díloch tých jednotlivých dobrot, ale určitě do ní patří enom kyselé zelé, zemáky, vepřová nebo skopová klobása, né moc ostrá, tučná smetana, mléko, trochu múky, sůl, kmín a voda.

Podlevá bohatsví rodiny nebo ročního období sa dávalo trochu víc toho nebo tamtoho. Dycky sa daly první vařit nakrájané zemáky do osolenéj vody. Přisypalo sa trošku kmínu, přidala sa nakrájaná klobása a dyž byly zemáky měkké, dodalo sa zelé. Eště sa povařilo a potom sa přiléla kyslá smetana rozmíchaná v mléce s trochů múky. Zavaří sa to pár minutek a može sa jest. S chlebem nebo samotné.

Věřte mi, dyž máte poctivé zelé, chutnů klobásu a opravdu kvalitní smetanu, nemosíte polévku naháňat žádnýma tentononc, stačí enom sůl a hladná huba. Šak dyť Valaši nigdy nebyli bohatí a furt měli co na prácu, toš si nemyslete, že by sa s vařéním nejak párali. Ale mlsní byli, toš co mohli, dělali dobře a s lásků. Zelé moselo byt při nakládání dobře osolené, okmínované, dosť cibule aj koprovéj natě, v hrnci dobře ušlapané. Klobásky aj s mastnýma okama, z dobře živených prasat nebo ovcí, vychucené. Gdo pomáhal při chystání, každý ochutnal a pomohl kořénit majoránků, pepřem a solů. Ale udit mosel enom jeden trpělivý, aby to bylo pomalé, voňavé, a slivovicu při tom pil enom ze zdravotních důvodů, protože sa udívalo na podzim nebo na začátku zimy, toš aby sa nenachladil, přeca. Dyby udili dvá, toš by to mohlo zhořet... šak víte. No a smetana, toš ta bývala domácí, to je včil mysím největší problém. Víte, domácí mléko, dyž chováte enom jednu nebo dvě krávy, je tučné a sladké. Na tu krávu máte čas a dáváte jí všecko dobré a čerstvé. A dyž z hrnca mléka zbíráte odstátů smetanu, máte jí čtvrtku z litru a možete si ju skoro mastit na chleba, jak je hustá. A přitom to mléko, co vám zbute, je furt eště nejlepší mléko, jaké ste gdy ochutnali. Toš to je včil těžké nahradit, to jo. Zkuste sa poptat po okolí, lesti nenajdete nekoho, od koho byste to mohli aspoň ochutnat, ať víte o čem mluvím. Ale napoprvé toho moc nepijte, nebo sa zas.... jak lésa! Jo, a my zme jak děcka mívali v létě na večeřu tuto sladků šlehačku s lesníma jahodama. To já enom tak, dybyste eště neměli dosť oslintanů hubu :o)

Toš tak, mysím půjdu neco navařit. A dyby vás toto moje psaní nedonutilo si to vyskůšat, aspoň víte, lesti až vám příště v restauráciji přinesů Valašsků kyselicu, jim ju máte pochválit nebo vylét na hlavu. Nebojte sa toho, ináč do téj polévky budů furt rvat tu zásmažku, sojové boby a sladké zelé!

Dobrú chuť a buďte zdraví!

Autor: Barbora Tomšů | úterý 11.1.2011 15:10 | karma článku: 18,36 | přečteno: 2770x

Další články autora

Barbora Tomšů

Práce ženy

Wow! Řekla jsem si ráno po přečtení magazínu z pondělních novin. Tak prý vznikl nový portál, který by mohl pomoci ženám hledat práci, a to i na zkrácený úvazek. Tak rychle, rychle! Nastartovat komp a hledat. Hledat!

18.3.2013 v 12:01 | Karma: 12,00 | Přečteno: 1033x | Diskuse | Ona

Barbora Tomšů

Enom tak

Tož, moji milí, dlúho zme si nepočetli (skoro)valašsky! Tož né že by Valaši až tolik čítávali, ale dyž si nemožeme povykládat z oko v oko, toš si to napišme a počtěme.

22.2.2013 v 11:00 | Karma: 8,79 | Přečteno: 393x | Diskuse | Zlín

Barbora Tomšů

Dejte dětem palačinky!

Koukám, že než jsem se rozhoupala toto palčivé téma palačinek zpracovat, už se o tom na idnes píše :o) Článek o americké učitelce, mamince dvou dětí, mě pobavil. Ta paní vymyslela vzorec na přípravu dokonalých palačinek! A co víc - zveřejnila to a teď je toho plný gurmánský svět!

21.2.2013 v 10:20 | Karma: 15,74 | Přečteno: 1074x | Diskuse | Hobby

Barbora Tomšů

Je to jak na houpačce

Politiku, ekonomiku ani sociální problémy v tomto článku nehledejte. Nenajdete. Každý toho máme dost, netřeba o tom psát, ani to neumím.

20.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,10 | Přečteno: 309x | Diskuse | Ostatní

Barbora Tomšů

Jak optimista prozřel aneb Jak já bych si to chtěla užít!

Sama tento příspěvek považuji za poněkud nudnou a příliš osobní úvahu bez rozuzlení, ale asi se v tom najde i někdo z vás...

15.2.2013 v 10:50 | Karma: 7,83 | Přečteno: 569x | Diskuse | Osobní

Nejčtenější

„Ty jsi bezva chlap, já ti dám zadarmo.“ Fotograf vzpomíná na hříšné devadesátky

27. dubna 2025  16:27

Fotil sametovou revoluci i dusno pozdní normalizace. Teď Jaroslav Kučera vydává knihu Sex po...

Poslední týden na daňové přiznání za rok 2024 online. Jak na to?

25. dubna 2025  9:05

Nejen podnikatelé, drobní živnostníci a osoby samostatně výdělečně činné musí podat daňové...

Španělsko a Portugalsko paralyzoval blackout. Sánchez vyhlásil stav nouze

28. dubna 2025  13:51,  aktualizováno  21:26

Celé pevninské Španělsko a Portugalsko v pondělí po poledni postihl rozsáhlý výpadek proudu....

Američané zadrželi na letišti mladé německé turistky. Musely se svléknout

22. dubna 2025  14:52

Americká pohraniční stráž zadržela na Havaji dvě mladé německé turistky, protože neměly vybrané...

Americká letadlová loď uhýbala palbě, při manévru utopila stíhačku za miliardu

29. dubna 2025  9:31

Posádka americké letadlové lodi USS Harry S. Truman, která operuje nedaleko pobřeží Jemenu, si...

Co to je za čilého staříka? Otec Izraele se postavil na hlavu a ukázal železnou vůli

30. dubna 2025

Seriál Na pláži v Tel Avivu můžete narazit na podivuhodnou sochu: břichatého staříka v plavkách stojícího...

Můžou za to větrníky a soláry? Blackout ve Španělsku provázel i výpadek informací

30. dubna 2025

Premium Nic podobného ve Španělsku dosud nezažili. Pondělní blackout uvěznil desítky milionů lidí ve...

Chtěla jsem do politiky, ale zklamala mě. Aktivistka Haškovcová o klimatu i Gretě

30. dubna 2025

Premium Rozárie Haškovcová je ve svých 22 letech jedním z nejsilnějších hlasů šířících osvětu o změnách...

Znáte Labubu? Jak se čínský zubatý skřítek zakousl do lidských srdcí i recese

30. dubna 2025

V nekonečné řadě postaviček přicházejících z Asie jsou panenky jménem Labubu nejnovějším...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1765x
Snažím se každým dnem růst, ale je uklidňující, že mám zatím oba rodiče, a tak jsem stále něčím dítětem.

Překročila jsem čtyřicítku, mám tři děti s jedním manželem, pracuji na půl úvazku absolutně mimo svůj původní obor a baví mě to.

Obdivuji Baťovce; skláním se před lidmi, kteří už našli svou cestu a jdou po ní aniž by omezovali své blízké; jsem moc ráda, že žiju v této zemi, ale také se ráda podívám za její hranice. Je to poučné a obohacující.
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.