Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To poznáš, až …

Není nic horšího, než když vás někdo přesvědčuje o výsledku nějaké situace z pozice rádoby staršího, zkušenějšího nebo chytřejšího. Ta věta, která se tříští ve vašich uších a vyvolává pocit nedopatření je: to poznáš, až … se něco stane, až vyrosteš, až se vdáš, až porodíš, až dostuduješ, až budeš mít první práci, až se poprvé rozvedeš, až umřeš ... a tak dále.

Byly doby, kdy jsem si skutečně myslela, že o mou radu někdo stojí. Pak se ovšem jednoho krásného dne ráno probudíte a dojde vám, že to nejhorší, co můžete poskytnout, jsou rady nevyžádané. A tahle věta je jednou z nich. Je logické, že pokud o radu nikdo nežádá, není na místě ji ani udílet. A už vůbec ne z pozice, která byla nastolena v perexu. Nemůžete tak přeci puberťáka přesvědčovat o tom, že víte moc dobře, že jeho tahy na diskotéky a utrácení za hlouposti jej jednou přejdou (co když ne?), nemůžete studentovi říkat, že až dostuduje, pochopí teprve pravý význam slov „pracovní úřad“, poněvadž si vybral špatný obor (třeba se uplatní), nemůžete rodičům s prvním potomkem říkat, že se to změní, až budou mít druhého, páč teprve tehdy docení ty volné chvilky, které s jedním mají (co když budou mít druhé hodnější než první?), a nemůžete prvorodičce říkat, že porod bude takový a takový, protože vy jste jej už dvakrát prožila (opravdu? a jsou výchozí pozice a parametry stejné?).

Primárním problémem je samozřejmě to, že existují lidé, kteří si myslí, že ze své pozice mají patent a ví nejlépe, jak takové situace dopadají. Jak padlo výše, může a nemusí to být pravda. Každý člověk je svým způsobem originál, nezáleží na provedení, ale na tom, kolik faktorů se podepsalo na jeho výchově a životě. A ty byly do značné míry odlišné kus od kusu. Proto není možné některé situace paušalizovat. Je to něco podobného jako reliabilita v sociologii – ke stejnému výsledku bychom měli dojít v případě, že používáme stejné metody. Jenže, kde máte záruku, že tady jsou používány stejné metody? Vede mě to ovšem neustále k tomu, že bych od starších, rozumnějších a zkušenějších očekávala mávnutí rukou a slova na bázi: „třeba máš pravdu“. Protože nikdo nemůže vědět, jak daná situace skončí a jen čas ukáže, kdo tu pravdu měl.

Nemám samozřejmě nic proti tomu, pokud člověk ze své pozice poradí, ale nemyslím si, že by to měl činit s dogmatickou vnucující představou, že to tak prostě bude a basta. Ono totiž prostě nic není jen černobílé. Zkuste si uvědomit, jak bráníte díky těmto slovům „to poznáš, až …“ další konverzaci či diskusi.

Nedávno mě poučil kamarád, když řekl: „Hele, druhou světovou jsem taky nezažil, a přesto vím, že byla a mám na ní svůj názor.“ A v těchto slovech spatřuji to, co by vrchní poučovatelé měli brát na zřetel: jsou věci, na které můžeme mít názor, a přesto jsme je nemuseli zažít.

 

PS: K napsání mě nevedla moje momentálně zvednutá tepová frekvence :). Jen mě navedla kamarádka, která mi po přečtení jiného mého nepublikovaného článku sdělila, že bytostně nesnáší větu "to poznáš, až..." a taky můj brácha, který jako mlaďas od celé rodiny chudák nevyžádané rady dostává (ano, i ode mě, to jsem ale chytračka) a radost z toho nemá. Takže brácha, třeba máš pravdu.

Autor: Barbora Benešová | úterý 6.11.2012 9:21 | karma článku: 9,23 | přečteno: 745x
  • Další články autora

Barbora Benešová

Zkáza v podobě černých teček

Asi dle nadpisu vůbec netušíte, které černé tečky mám na mysli. Mohly by to být třeba bakterie a paraziti, nebo například tmavé celé koření v jídle nebo možná černé tečky puberťaček, na které je přehršel reklam. Ale ani jedny z těchto teček to nejsou.

18.2.2013 v 17:14 | Karma: 9,70 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kontroverzní kniha o výchově; aby nám nezapadla na pultech!

Nebojte, nepůjde o suchopárnou recenzi na knihy typu „jak vychovávat svého potomka“, ale spíše o nějaké detaily z knihy, která dosti kontroverzním způsobem líčí výchovu. Autor je samozřejmě otcem, zároveň také poměrně slavným trenérem v oblasti financí a určitě toho má na kontě poměrně hodně.

11.2.2013 v 9:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

6+1 = 7 statečných

Tak tohle mě baví. Vymyslet si něco podle své představy a ještě k tomu dostanete zadání. I já se tedy připojuji se svými šesti oblíbenými postavami.

8.2.2013 v 19:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kočár je symbol

Ano, myslím kočár s miminkem nebo děckem (zvířátka v tomto případě na mysli nemám). A je symbolem: symbolem určitých privilegií, znalostí a schopností. A i kdyby tomu tak nebylo, všichni si to myslí. Jak to?

14.1.2013 v 9:19 | Karma: 8,90 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Facebook je mor!

A je třeba si to přiznat. K tomuto radikálnímu názoru jsem došla právě dnes. Ne, že bych si předtím myslela, že je to kdovíjaká super sociální síť, ale tak nějak jsem ctila její teritorium a neřešila, k čemu vlastně je. Teď už to vím.

12.1.2013 v 18:08 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1245x
Jsem hájící práva jakákoli, kdykoli a kohokoli (a hlavně ta svoje). Ráda bych se začala řídit heslem, že "nejlepší lék proti hněvu je odklad", ale zatím můžu vše svést na svůj věk, takže odkládat začnu později. Snažím se běžně vytvářet nějaké neměnné hodnoty a občas se taky dost nudím. Což vám dojde ve chvíli, kdy zjistíte, o čem vlastně píšu.