Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„Koukejte, to je naše miminko“ …

Znáte to, kamarádce se narodí potomek, vyvěsí jeho fotku na facebook (a nejen na něj), jednu - dvě – tři - sto, a nadšeně čeká, jak jí každý pochválí, řekne, jak krásné má miminko a ještě bude hledat podobu toho či onoho rodiče. 

Přiznejme si upřímně, že malá čerstvá miminka jsou do jednoho nehezká. Malý stažení králíčci, kteří přijdou nádherní mamince, možná (ale fakt jen možná) tatínkovi, a pak třeba babičkám. U cizích by to musela být velká náhoda, aby se jim skutečně zdálo hezké. Já už pár miminek za svůj život viděla. A pořád se nemůžu zbavit toho, že tomu tak prostě je.

Jenže, všichni pak stejně k fotkám miminka napíšeme, že je nádherné. To nevadí, že má odstáté uši, křivý nos, je tlusté, zvláštní, vypadá, jako kdyby je stáhli z kůže a ještě má šupinky. Sama jsem se snažila objektivně svou holčičku vnímat takhle, i když subjektivně a podvědomě jsem z ní byla nadšená, a samozřejmě si myslím, že není hezčího dítěte. Přesto, její fotky cpu někam velice opatrně. Právě z důvodu, aby nemuseli lidé obdivovat třeba něco, co za obdiv nestojí.

Nepíšu tohle proto, že bych chtěla, aby se maminky svými dítky nechlubily, jen říkám to, co si stejně hodně lidí myslí. A vlastně to tak trochu říkám i proto, že sama napíšu: to je ale roztomilé dítko, i když si to ani nemyslím.  

Nešvarem ovšem není to, že by maminky daly na odiv pět fotek svého potomka, ale jak už jsem naťukla v úvodu, nešvarem je to, že těch fotek dají k dispozici 100 a více. Nehledám tu žádnou pomyslnou hranici, kolik by jich vyvěšeno být mělo, jen říkám, že pokud už například stojíme o obdiv ostatních, měli bychom to dělat s rozmyslem. Byla jsem svědkem toho, že kamarád byl ze svého potomka tak unesen, že svým přátelům, chlapům, posílal pravidelně odkaz na server, kde se fotky do alb mohou ukládat, a to pokaždé, když tam vyvěsil nové fotky. A tak za rok života jeho dítěte jsme mohli zhlédnout fotek přes 1000 a to obvykle v podobných pozicích. Poněvadž, co taky chcete fotit u novorozeněte, leda tak mimčo v novém outfitu, ale obsah ty fotky nemají.

Další kategorií jsou fotky dělané „umělcem“. A tak fotografické ateliéry najely na nový trend: děláme newborn fotky. Zaznělo to už v diskusi u mého článku o názvosloví. Anna Geddes si na tom udělala živnost: děti v kožešinách, děti v květináčích, v kytkách, děti v oblečcích a s čepičkami. Všechny fotky jsou, omlouvám se, úplně stejné. Skoro si troufám tvrdit, že ty po domácku nafocené mají daleko větší kouzlo. Pamatuji si na fotku sama sebe jako miminka, kdy jsem focena v dupačkách s indiánem v postýlce. Je to krásná vzpomínka. A bohatě mi stačí. Tudíž 100 fotek v podobném gardu, nejlépe ještě jak rodič nahé dítě drží na tygříka, to je na mě hodně. Kdo nakonec fotky ocení? Potomek? Vy za 20 let? Mně teda stačí ta má v indiánských dupačkách.

Toto focení se rozšířilo i na nahá těhotenská bříška. Těhotné maminky dávají na odiv s mašlí, s šátkem, s manželem celé své bříško v celé své kráse. Vždycky jsem si myslela, že je to něco intimního, něco, co na veřejnost tak úplně nepatří. Zvlášť v případě, že přijmete důvod-že to někdo někam vyvěsí. Má být obdivováno malé bříško? Nebo jak to mamince sluší? (To můžete být oblečené, ne?) A někdy se dá mluvit i o tom, že fotky se jeví přinejmenším jako nevhodné, poněvadž maminka přibrala kilo 30 a při jejích 150 cm zabere fotku celou. Nebo chcete jen památku pro sebe?

Pokud by ale všechny tyto fotky byly památky na vaše očekávání, první dny s miminkem a jiné, proč by je maminky dávaly na odiv takto okatě. Co je tedy pravým cílem této prezentace a proč ji dnes považují některé za nezbytnou? To jsou samozřejmě otázky, na které já odpovědět neumím (či v některých případech ani raději nechci). Ale za zamyšlení jistě stojí.

 

PS: Také jsme se nechali inspirovat, jako rodiče, když si to tedy doba žádá. Tato fotka je z našeho focení. Upřímně, ty ostatní, i když nemělo dítko čepičku a želví obleček, nejsou fotkami, které by prezentované být měly (má tam totiž děsně velkou hlavu jsem zjistila :) Pokud při podrobném ohledání zjístíte jako my, že má naše dítě pentagram na noze, možná vás napadne otázka, zda už jsme za uchem našli číslice 666?

 

Autor: Barbora Benešová | úterý 23.10.2012 7:53 | karma článku: 18,91 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Barbora Benešová

Zkáza v podobě černých teček

Asi dle nadpisu vůbec netušíte, které černé tečky mám na mysli. Mohly by to být třeba bakterie a paraziti, nebo například tmavé celé koření v jídle nebo možná černé tečky puberťaček, na které je přehršel reklam. Ale ani jedny z těchto teček to nejsou.

18.2.2013 v 17:14 | Karma: 9,70 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kontroverzní kniha o výchově; aby nám nezapadla na pultech!

Nebojte, nepůjde o suchopárnou recenzi na knihy typu „jak vychovávat svého potomka“, ale spíše o nějaké detaily z knihy, která dosti kontroverzním způsobem líčí výchovu. Autor je samozřejmě otcem, zároveň také poměrně slavným trenérem v oblasti financí a určitě toho má na kontě poměrně hodně.

11.2.2013 v 9:40 | Karma: 14,34 | Přečteno: 885x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

6+1 = 7 statečných

Tak tohle mě baví. Vymyslet si něco podle své představy a ještě k tomu dostanete zadání. I já se tedy připojuji se svými šesti oblíbenými postavami.

8.2.2013 v 19:04 | Karma: 7,72 | Přečteno: 402x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Kočár je symbol

Ano, myslím kočár s miminkem nebo děckem (zvířátka v tomto případě na mysli nemám). A je symbolem: symbolem určitých privilegií, znalostí a schopností. A i kdyby tomu tak nebylo, všichni si to myslí. Jak to?

14.1.2013 v 9:19 | Karma: 8,90 | Přečteno: 792x | Diskuse| Ostatní

Barbora Benešová

Facebook je mor!

A je třeba si to přiznat. K tomuto radikálnímu názoru jsem došla právě dnes. Ne, že bych si předtím myslela, že je to kdovíjaká super sociální síť, ale tak nějak jsem ctila její teritorium a neřešila, k čemu vlastně je. Teď už to vím.

12.1.2013 v 18:08 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1245x
Jsem hájící práva jakákoli, kdykoli a kohokoli (a hlavně ta svoje). Ráda bych se začala řídit heslem, že "nejlepší lék proti hněvu je odklad", ale zatím můžu vše svést na svůj věk, takže odkládat začnu později. Snažím se běžně vytvářet nějaké neměnné hodnoty a občas se taky dost nudím. Což vám dojde ve chvíli, kdy zjistíte, o čem vlastně píšu.