Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znáte White Rock?

Když si zadáte do mapového vyhledávače název White Rock, zjistíte, že jsou tři ve Spojených státech amerických, jeden v Austrálii a jeden v Britské Kolumbii. Měl jsem tu možnost navštívit ten posledně jmenovaný. Jedná se o malé městečko na pobřeží Tichého oceánu nedaleko Vancouveru, směrem ke hranici se Spojenými státy americkými. Co je na něm tak zajímavého? Pro někoho určitě ten kus bíleho kamene, který leží na pobřeží a podle kterého městečko získalo svůj název. Pro jného nevelké pláže nebo jeho zeměpisná poloha. Pro fanouška železnic to, že mezi hlavní ulicí a městskou pláží vedou koleje, po kterých jezdí nákladní vlaky "pacifické dráhy".

Pavel Bandík

Dozvíte se, že se sem stěhují zejména lidé důchodového věku, aby zde strávili zasloužený odpočinek. A je jasné, že bude určitě zasloužený, protože při cenách zdejších nemovitostí museli celý život usilovně pracovat. Chvíli také máte dojem, že na ulicích a na pláži potkáváte pouze důchodce s rozjasněnými tvářemi. Po chvíli však zjistíte, že je to opravdu jen první dojem. Na hlavní ulicí je čirý ruch a vidíte, že zrovna dnes v krásné a sluncem prozářené neděli se sem vydala řada obyvatel nedalekého Vancouvru. Přesto toto všechno nemáte problém zaparkovat. Naproti pláže, přes ulici, se nachází lákavé restaurace a kavárničky, ale také cukrárny s výbornou zmrzlinou.

A co ta železnice? Vypadá to, že železniční provoz není rušný. Přesto si všimnete, za výběžkem lesa, který končí těsně u městské pláže, že se právě jeden z vlaků blíží. Před vjezdem do městečka zastaví a dává vám tak možnost jej zaregistrovat a zvyknout si na jeho přítomnost. Dává vám možnost v klidu přejít koleje a dostat se tak z dosahu této vymoženosti moderní doby a pokračovat po molu, které jako by rozdělovalo oceán spolu s  pláží ve dví. Nevadí vám, že vlak vjíždějící do městečka, jej rozetíná na dvě nestejně veliké části.

Na jednu tu rušnou s auty a "hlukem" restaurací, kaváren a cukráren. Na druhou tu klidnou, plnou pohody a prozářenou sluncem.

Jdouce po molu směrem ke kotvišti jachet a motorových člunů, ocitáte se v úplně jiném světě. Ve světě, kde přestáváte vnímat tu železnou obludu, jejíž poslední vagony se ještě ani neobjevily u konce lesa na okraji zálivu. Ve světě, kde pociťujete jakýsi vnitřní klid a registrujete pouze jásot dětí, které tak projevují nadšení z úspěchu místních "lovců" krabů.

Na molu, tak jak v celé Britské Kolumbii, potkáváte zástupce všech možných národů. Z ničeho nic se k vám jeden z nich přihlásí. Slyšel jsem, že mluvíte česky. Já jsem z Ukrajiny, ale v Česku jsem studoval. Teď tady hledám práci.

Kolem vás přejde skupina korejců. Jeden z nich pozná vašeho syna, je to jeho kolega z práce. Spolu s ostatními sem přijeli oslavit svatební den jejich kamaráda. Toho právě s novomanželkou zvěčňuje fotograf, určitě bude mít památku na celý život. Vidíte partu výrostků, jak se radují z každé maličkosti.

A jakoby úplně na závěr přijdete na konec mola. Posadíte se na lavici, která, zdá se, tu na vás čekala, nebo se jen opřete o zábradlí a sleduje oceán před sebou. Teď je klidný. Ale říkáte si, jestli je to stejná pohoda, když se na vás ženou vysoké vlny. Určitě byste při tom ztratili "svůj"  klid. Ale není to právě to jediné, co vám tu chybí? Kapka vzrušení. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Bandík | úterý 19.11.2013 19:40 | karma článku: 7,36 | přečteno: 270x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

Závody Spartan. Mají řadu příznivců, ale i řadu, těch, kteří jim zatím nepříšly na chuť. I příslušníci této skupiny často neskrývají, že možná jednou by si chtěli některý se závodů vyzkoušet.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

Ne každý má to štěstí, aby se opakovaně mohl podívat na pobřeží Tichého oceánu. Já to štěstí měl. Rád bych se s Vámi podělil o svoje obrazové zážitky.

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 189x | Diskuse| Videoblogy

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

Pokud jste zatvrzelý nekuřák či naopak vášnivý kuřák a říkáte si, dál číst nemusím, protože dost bylo vzrušených, nikam nevedoucích diskusí o zákazu kouření u nás, prosím vydržte a pokračujte ve čtení. Nebude to o kouření.

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 442x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

Spartan race. Jednu chvíli mi to začalo připadat jako modla moderní doby. Kdo se nezúčastnil spartana, jako by nebyl. Do té doby, než jsem se rozhodl to také vyzkoušet.

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91 | Přečteno: 526x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

Nevím jak vy, ale já jsem došel k závěru, že pravidla jsou nesmírně důležitá. Ne proto, aby nás svazovala, ale aby nám pomohla a naučila nás se rozhodnout v náročných životních situacích. Není nad to, když se člověk může připravovat na to co přijde a má k tomu pravidla, která v té chvíli ještě nechápe, ale která mu v mnohém pomohou. Myslím samozřejmě pravidla, která vás naučí dívat se kolem sebe, získávat vědomosti a informace a umět je zpracovávat a použivat. Myslím tím samozřejmě pravidla z knih Marka Frosta: Paladinovo proroctví. Myslím tím, ty báječné příběhy, které vás okamžitě vtáhnou do děje a od kterých neodejdete dříve, než je dočtete. A najednou zjistíte. Vždyť tady něco chybí. Ta kniha musí mít logicky pokračování. A právě o tom pokračování bych Vám dnes chtěl vyprávět.

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Muž v letech, který vždy, když si myslí, že má sdostatek životních zkušeností zjistí, že skutečnost je úplně jiná.