Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parta sebevrahů

Když jsem dostal možnost přečíst si knihu Dlouhá cesta dolů, neměl jsem ani tušení, o čem vlastně bude. Jen jsem požádal "svou" redaktorku, aby mi doporučila nějakou zajímavou a hlubokomyslnou knihu. Jednak proto, že jsem již byl plný předchozích detektivních románů a zápletek, druhak proto, že se nevyhýbám ani tzv. náročné literatuře. Jak  moc náročné ukáže nejen to, zda ji dokáži přečíst, ale i to, zda mě zaujme a dokáží na ni napsat zajímavou recenzi. No recenzi. Záleží, jak na to kdo nahlíží. Jsou tací, kteří se asi neztotožní s tím, že se jedná o recenzi a budou můj pokus spíše považovat za méně nebo více zdařilé slohové cvičení.   Nyní tedy Nick Hornby a jeho "Dlouhá cesta dolů". Pozor jedeme z kopce !

Na začátku knihy poznáváme Martina, který sedí na římse věžáku a chystá se skočit. Téma, které možná někoho zaskočí. Jedná se o zoufalce nebo blázna? Jaký důvod člověk musí mít, aby se odhodlal k tak zoufalému činu? Je to čin životního ztroskotance? Vždyť, jak se postupně dozvídáme, byl Martin Sharp známým moderátorem "Kouzelného rána s Martinem a Penny". Co jej přivedlo k tomu, že sedí na římse a uvažuje o ukončení svého života? Chvíli jsem přemýšlel, zda vůbec chci číst něco o tak depresivním tématu, jako je dobrovolný odchod ze života. Ale opravdu jen chvíli. Autor Nick Hornby mě nenechal dlouho přemýšlet a velice rychle mě svým způsobem vyprávění dostal. 

Není Martin blázen? Jeho názor si můžete přečíst na straně osmnáct: " Posledních pár měsíců jsem si pročítal zprávy o sebevraždách na internetu, jen tak, ze zvědavosti. A soudní lékaři skoro pokaždé prohlašovali stejnou věc: Vzal si život ve chvíli narušení duševní rovnováhy. A pak si přečtete příběh tohoto nešťastníka: manželka spala s jeho nejlepším kamarádem, přišel o práci, dcera mu před několika měsíci zemřela při autonehodě… Haló, pane soudní lékaři. Už vám to dochází? Promiňte, ale tady nejde o žádné narušení rovnováhy, drahý příteli. Řekl bych, že si to ten chlapík dobře spočítal"

Znamená to ale opravdu, že Martin není blázen a má právo si vzít život? Vždyť na světě je mnoho těch, kteří mají ještě větší trápení nebo svízele a přesto, ale život si kvůli tomu neberou. 

Aby toho nebylo málo, na střechu známého věžáku Toppers´House postupně kromě Martina přijdou ještě Maureen, Jess a američan JJ. Všichni tři jsou různého věku a každý má svůj důvod, proč sem přišel právě na Silvestra, místo aby slavil konec starého a začátek nového roku. Nebo že by právě proto? Že je konec roku a do nového roku nechtějí dál jít se svými neřešitelnými strastmi? 

Zda to jsou důvody hodna zájmu, musíte posoudit každý sám. Ale oni sami jsou samozřejmě přesvědčeni, že důvod každého z nich je významnější než důvod kohokoliv jiného. Je tu tedy Martin, bývalá televizní hvězda. Společně s ním Maureen, která těsně po své padesátce začíná mít dost života, který není ničím jiným, než starostí o mentálně retardovaného syna. Je tu Jess. Je jí sice osmnáct, ale slovník má, jak dlaždič potřelý životem. A může být něco důležitějšího, než neopětovaná láska?  A JJ. Američan, ale Američané si přece s ničím nedělají problémy? Kde je to jejich keep smiling?

Skočí jeden a ti ostatní to natolik vyděsí, že si uvědomí, že nic není důležitějšího než život? Nebo všichni zjistí, že je jedno, jaký kdo má důvod a skočí společně? 

Na to musíte najít odpověď sami. Mohu Vám jen doporučit, abyste se o to alespoň pokusili.

Dle mého soudu je jedna z těch knih, které by si člověk měl přečíst. Ne proto, že mu ji někdo doporučil nebo, že někdo říká, je to výborná kniha. Ale prostě proto, že Nick Hornby to umí. Umí vyprávět o životě a ukázat, že i když mluví o jeho stinných stránkách, nemusí jít vůbec o depresivní téma. Naopak. Bez nějakého poučování a moralizování Vás provede osudy čtyřech lidí, kteří se původně vůbec neznali a kteří se pouze náhodou sešli na stejném místě s cílem ukončit své pozemské bytí.

Tak přeji pěkný zážitek.

http://knihy.idnes.cz/dlouha-cesta-dolu.html?___SID=U

 

 

 

 

Autor: Pavel Bandík | neděle 13.7.2014 17:00 | karma článku: 4,57 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

Závody Spartan. Mají řadu příznivců, ale i řadu, těch, kteří jim zatím nepříšly na chuť. I příslušníci této skupiny často neskrývají, že možná jednou by si chtěli některý se závodů vyzkoušet.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

Ne každý má to štěstí, aby se opakovaně mohl podívat na pobřeží Tichého oceánu. Já to štěstí měl. Rád bych se s Vámi podělil o svoje obrazové zážitky.

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 189x | Diskuse| Videoblogy

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

Pokud jste zatvrzelý nekuřák či naopak vášnivý kuřák a říkáte si, dál číst nemusím, protože dost bylo vzrušených, nikam nevedoucích diskusí o zákazu kouření u nás, prosím vydržte a pokračujte ve čtení. Nebude to o kouření.

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 442x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

Spartan race. Jednu chvíli mi to začalo připadat jako modla moderní doby. Kdo se nezúčastnil spartana, jako by nebyl. Do té doby, než jsem se rozhodl to také vyzkoušet.

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91 | Přečteno: 526x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

Nevím jak vy, ale já jsem došel k závěru, že pravidla jsou nesmírně důležitá. Ne proto, aby nás svazovala, ale aby nám pomohla a naučila nás se rozhodnout v náročných životních situacích. Není nad to, když se člověk může připravovat na to co přijde a má k tomu pravidla, která v té chvíli ještě nechápe, ale která mu v mnohém pomohou. Myslím samozřejmě pravidla, která vás naučí dívat se kolem sebe, získávat vědomosti a informace a umět je zpracovávat a použivat. Myslím tím samozřejmě pravidla z knih Marka Frosta: Paladinovo proroctví. Myslím tím, ty báječné příběhy, které vás okamžitě vtáhnou do děje a od kterých neodejdete dříve, než je dočtete. A najednou zjistíte. Vždyť tady něco chybí. Ta kniha musí mít logicky pokračování. A právě o tom pokračování bych Vám dnes chtěl vyprávět.

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, říká model Medianu

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Muž v letech, který vždy, když si myslí, že má sdostatek životních zkušeností zjistí, že skutečnost je úplně jiná.