Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nový Nesbo

Doposud Nesboem tzv. "nepolíben", pustil jsem se do čtení jeho poslední u nás vydané knížky - Červenka. Před výběrem této knihy jsem váhal a to ze dvou hlavních důvodů: 1. nemám příliš v oblibě čtení knih, které čte každý a patří k těm od doporučovaných autorů 2. hlavní hrdina této knihy Harry Hole byl již hlavním hrdinou dvou předchozích knih a tak jsem nevěděl, jestli mi neznalost předešlých knih a jejich dějů nebude na závadu    

Z výše uvedených důvodů jsem dlouho váhal, zda sáhnout po tomto věhlasném autorovi, jehož knihy jsem měl již dříve možnost vidět v  objemných svazcích na pultech knihkupectví. Přesto u mě zvítězila zvědavost a když jsem zjistil, že u nás vyšla jeho kniha Červenka, rozhodl jsem si ji přečíst. Čím méně mě původně lákal tento autor k zájmu o přečtení, tím více ve mně, v důsledku rozhodnutí přečíst si knihu od něj, rostla očekávání.

Po přečteních prvních stran jsem však dokonce začal uvažovat, jestli mám vůbec pokračovat. Začátek děje, postavený na návštěvě prezidenta spojených států v  Norsku a úloze Harryho Holeho na zajištění jeho ochrany, mě vyděsil. Podobný námět se na můj vkus objevuje v posledních letech až příliš často a to nejen v literatuře, ale i např. ve filmové tvorbě. Až mám někdy pocit, že se opět potvrzuje parafráze  starého vtipu: Otevřu knihu a v ní americký prezident, otevřu kinomagazin a najednou je zde jako novinka uváděn filmu "v hlavní roli" s americkým prezidentem,  tak už se bojím otevřít i konzervu.

Právě proto si pamatuji, kdy došlo zásadními obratu. Bylo na 54. stránce knihy (v mojí čtečce). Jistě, už před touto stránkou se dozvídáme o Ellen Gjeltenové,  neonacistovi Sverre Olsenovi, nemocném starci, vrchním radovi ministerstva zahraničí Berntovi Brandhaugovi, šéfu oddělení vražd Mollerovi a šefovi tajné služby Meirikovi. Již před stranou 54 zjišťujeme, že Jo Nesbo je brilatní vypravěč a že se v knize bude objevovat více dějových linek kolem jednotlivých osob.  Na straně 54 se však děj náhle přesouvá z norského podzimu roku 1999 do podzimu a zimy roku 1942,  na východní frontu. Ocitáme se nedaleko Leningradu a to v "kůži" norských vojáků, kteří zde bojují po boku wermachtu. Dějová linie tak sleduje nejen více osob, ale prolíná se v ní současnost a minulost.

Není mým cílem popisovat podrobnosti děje. Seznámení s ním je totiž na rozhodnutí každého z vás. Určitě se však jedná o příběh, který je mistrně rozvinut i do těch nejmenších detailů, s nimiž se však seznamujeme postupně a až teprve konec knihy nám dá odpovědi. V některých chvílích máte pocit, že není možné, aby před vámi bylo ještě stále ca 200 stran textu. Vždyť děj se vlastně blíží k závěru. Ale autor vás z toho velice rychle vyvede a zase vás vtáhne do napívaných osudů jednotlivých postav.

Osoby vykreslené v knize nejsou jednobarevné. Kriminalista, který bojuje se svou závislostí na alkoholu, neonacista, který vlastně vůbec "neví o čem mluví" a účastníci války bojující na straně Německa i na straně norského odboje. Všechny tyto osoby jsou však "živé", jsou z masa a kostí. 

Proto mohu jen doporučit, abyste si knihu Červenka od Jo Nesboa přečetli. Přeji vám hodně zajímavých a napínavých okamžiků při četbě této knihy.

http://knihy.idnes.cz/cervenka-1.html?___SID=U

http://knihy.idnes.cz/

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Bandík | neděle 13.4.2014 19:45 | karma článku: 23,96 | přečteno: 18980x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

Závody Spartan. Mají řadu příznivců, ale i řadu, těch, kteří jim zatím nepříšly na chuť. I příslušníci této skupiny často neskrývají, že možná jednou by si chtěli některý se závodů vyzkoušet.

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92 | Přečteno: 234x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

Ne každý má to štěstí, aby se opakovaně mohl podívat na pobřeží Tichého oceánu. Já to štěstí měl. Rád bych se s Vámi podělil o svoje obrazové zážitky.

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11 | Přečteno: 189x | Diskuse| Videoblogy

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

Pokud jste zatvrzelý nekuřák či naopak vášnivý kuřák a říkáte si, dál číst nemusím, protože dost bylo vzrušených, nikam nevedoucích diskusí o zákazu kouření u nás, prosím vydržte a pokračujte ve čtení. Nebude to o kouření.

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39 | Přečteno: 442x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

Spartan race. Jednu chvíli mi to začalo připadat jako modla moderní doby. Kdo se nezúčastnil spartana, jako by nebyl. Do té doby, než jsem se rozhodl to také vyzkoušet.

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91 | Přečteno: 526x | Diskuse| Sport

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

Nevím jak vy, ale já jsem došel k závěru, že pravidla jsou nesmírně důležitá. Ne proto, aby nás svazovala, ale aby nám pomohla a naučila nás se rozhodnout v náročných životních situacích. Není nad to, když se člověk může připravovat na to co přijde a má k tomu pravidla, která v té chvíli ještě nechápe, ale která mu v mnohém pomohou. Myslím samozřejmě pravidla, která vás naučí dívat se kolem sebe, získávat vědomosti a informace a umět je zpracovávat a použivat. Myslím tím samozřejmě pravidla z knih Marka Frosta: Paladinovo proroctví. Myslím tím, ty báječné příběhy, které vás okamžitě vtáhnou do děje a od kterých neodejdete dříve, než je dočtete. A najednou zjistíte. Vždyť tady něco chybí. Ta kniha musí mít logicky pokračování. A právě o tom pokračování bych Vám dnes chtěl vyprávět.

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50 | Přečteno: 263x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  12:32

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  12:22

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikuje od rána nehoda nákladního vozu a...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59,  aktualizováno 

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1293x
Muž v letech, který vždy, když si myslí, že má sdostatek životních zkušeností zjistí, že skutečnost je úplně jiná.