Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tři písně o chtění

Existují písně o všem možném. Nejčastěji se zpívá o lásce, a nesčetném množství jejích podob, pak jsou písně o různých činnostech, událostech, pocitech. Zvláštní kategorií jsou národní hymny a vlastenecké písně, samostatnou skupinu také tvoří písně ideologické. Některé z nich ještě nutili mé rodiče vyzpěvovat v hudebce, já už jsem to naštěstí nezažil a tak mi nedělá problém si sarkasticky pobrukovat například Píseň práce, zatímco drandím se sekačkou po trávníku u baráku. Dneska bych ale chtěl zaměřit vaši pozornost na tři populární písničky, které mají v podstatě společný jmenovatel, a tím je sloveso chtít.

Náš exkurz začíná vroce 1997, kdy vyšlo album Ixnay on the Hombre od americké punkové (za tohle mě asi pravověrní punkáči namlátí :-D ) kapely The Offspring. Ke mě se to dostalo s párletým zpožděním, když jsme se spolužáky na střední procházeli pubertou. A prakticky nejslavnější pecka z téhle desky, která se stala hitem a hraje se občas i dneska, je skladba All I Want, neboli Všechno, co chci. Je to rychlé, odpálené, a píseň je o tom, jak jsou zaběhnuté společenské normy a pravidla na nic, jak je každodenní život skličující a nesvobodný. Strčte si svá pravidla za klobouk, já chci žít, já chci volně dýchat, to je vše, co chci, that's all I want. Mladistvá rebelie jak z učebnice, naivní, komerčně vytěžená, nicméně dravá a z mé strany upřímně prožitá.

A rok dva nato se odněkud vynořila německá kapela Rammstein, po které nám utkvělo v paměti především album Mutter z roku 2000, s mnoha populárními písněmi. Kromě jiného zde nalezneme skladbu Ich Will, což doslova znamená Já chci. A tady už se mladická rebelie a touha po svobodě přelévá do trochu jiného chtění, v podstatě přesně obráceného. Tato píseň je o touze ovládat ostatní, působit na ně, být nad nimi na piedestalu, být dobře vidět a užívat si tu nadřazenost, popularitu, bytí idolem, případně moc či iluzi moci. Některým z vás se jistě na jazyk dere nějaká ta směs předsudků o Němcích doprovázená historickou zkušeností Adolfa Hitlera řečnícího k masám pod sebou. Jo, to v tomhle případě asi nemůžeme pominout. Ostatně, inspiračka se odněkud brát musí a každý nakonec vaří z toho, co má ve špajzce. Nicméně, tak jako tak je Ich Will skvělá a v jistém smyslu poučná věc.

A náš triptych o chtění uzavírá francouzská zpěvačka Isabelle Geffroy známější jako Zaz, jejíž první deska z roku 2010 nese stejné jméno a byla velice úspěšná. Počítám, že český našinec se s touto sympaťačkou s nakřáplým hlasem seznámil na našem světovém, magickém a tolik kultěném festivalu Colours of Ostrava, kde byla Zaz jednou z největších hvězd, ne-li tou největší, pro což by hovořila ta skutečnost, že na letošní Coloursy přijede zas. A od této Francouzky už všichni jistě známe píseň Je veux, kterou nám mediální mainstream rve do uší horem spodem. Ale o čem ta píseň je? Zajímal se o to někdo? Je veux neznamená francouzsky nic jiného než... ano správně, Já chci! A co tedy Zaz chce? L'amour, de la joie, de la bonne humeur, tedy lásku, radost a dobrou náladu. Peníze, majetky a přepych jsou na nic. To skutečné bohatství je v lidském srdci.

A tím se nám vlastně uzavírá naše malé putování za lidským chtěním v hudbě. To, co začalo rozhořčeným žalováním amerických mladíků, že společnost je nudná a svazující, převrátilo se v touhu po ovládání, moci a publicitě, kterou svým jedinečným způsobem podali němečtí Rammstein, uzavírá francouzská Zaz tím, že vzdor všem požitkům a prožitkům, které skýtá vnější svět, to nejkrásnější má člověk sám v sobě, a je toho schopen, když chce. A jaké písně o chtění a touze se líbí vám? Napište mi do komentářů, ať si kdyžtak zase můžu něco nového poslechnout :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Balabán | sobota 26.4.2014 16:30 | karma článku: 6,24 | přečteno: 293x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.