Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bůh trestá jižní Slovany. Kvůli Eurovizi.

Nemám rád hudební talentové soutěžní pořady. Jsou doslova na nic. Většinou je to cirkus, tyjátr, přehlídka debility a nevkusu. Pokud pominu první ročník české SuperStar, který ještě nějakým způsobem splnil tu funkci, o které nám autoři těchto šou tvrdí, že ji mají, totiž, že napomohl Anetě Langerové nastartovat její hudební kariéru, tak potom už vidím jenom dokonalé ztělesnění samožernosti. Soutěžící si užijou svých pár minut na obrazovce, autoři vydělají svoje peníze, lidi na to hledí, trochu o tom něco žvaní, trochu si na tom přisadí bulvární média a konec. Do měsíce po tom neštěkne ani pes. 

Výjimkou pro mě není ani Eurovision Song Contest. Jde o hudební šou, která běží už mnoho let, ale co si pamatuji, jde jenom o namaškařený barevný cirkus, který se všelijak možně hemží, ale o hudbu, nebo jakýkoliv umělecký projev schopný mě oslovit či zasáhnout, jsem zde ani omylem nezavadil. I letos jsem nad vystoupením fousaté Conchity Wurst mávl rukou stejně znuděně jako nad jinými v minulých letech. Říkám si: no tak co, třeba to někoho baví, tak ať si to užívá, já si zase budu užívat svoje oblíbené věci.

Velice mě však pobavila zpráva, kterou jsem si přečetl na Daily Telegraphu, že letošní ničivé a tragické záplavy na Balkáně, které připravily o život více než padesát lidí a tisíce dalších připravily o střechu nad hlavou a zdevastovaly jejich města, obce a živobytí, jsou podle názoru místních pravoslavných patriarchů božím trestem za vítězství Conchity Wurst v soutěži Eurovize.

„Tyto záplavy nejsou náhoda. Bůh je seslal, aby nás upamatoval, že se nemáme nechat svést na druhou stranu,“ řekl prý černohorský patriarcha. Jeho srbský kolega uvedl v podobném duchu, že povodeň je „Boží trest za špatnost, Bůh takto očišťuje Srbsko od hříchu.“

Tyto výroky celkem dobře doplňují to, co mi vykládal jeden kamarád, který v Srbsku několik let žil. Jako věrný posluchač metalové hudby to tam neměl lehké, protože srbská pravoslavná církev – poměrně vlivná – učí, že rock a metal je hudba od ďábla a je hřích ji poslouchat. Vyprávěl mi, jak se lidé na ulici pohoršovali nad jeho metalovými triky, která nosil, a jak slyšel nějakého církevního hodnostáře v rádiu vyprávět o tom, že hudba od Iron Maiden či Metalliky je hříšná a správní pravoslavní křesťané by ji neměli poslouchat. (Podle téhle logiky je zřejmě hudba blackmetalových kapel jako Gorgoroth, Burzum či Mayhem přímým skluzem bez milosti do pekla, jakmile se akustické vlny jdoucí z reproduktoru střetnou s ušními bubínky pravoslavného křesťana.)

Je tedy celkem pochopitelné, že pokud mají pravoslavní biskupové a patriarchové takhle vyhraněný názor jen pokud jde o dnes už v podstatě rockovou klasiku, pohled na travesti umělce Tomase Neuwitha nastrojeného jako vousatá lady Conchita Wurst, v nich patrně bude vyvolávat záchvaty nekontrolovatelného hněvu, jehož produktem zřejmě jsou i výše uvedené výroky o „skutečné“ příčině povodně na Balkáně, protože jejich stupidita je doslova nebetyčná a nevěřím tomu, že někdo s chladnou hlavou a rozumným uvažováním by je mohl myslet vážně.

Napadá mě ještě, za co jsme v letech 1997 a 2002 byli bohem ztrestáni my? Za co byli takto potrestáni například obyvatelé obce Troubky? To taky tehdy nějaký transvestita nebo homosexuál někde něco vyhrál? To abychom se třásli strachy, co se v Eurovizi objeví příště.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Balabán | pondělí 26.5.2014 12:02 | karma článku: 16,52 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

VŠE volí nového děkana. Na místo po Ševčíkovi se hlásí jediný kandidát

7. května 2024  16:05

Akademický senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) bude v úterý...

Na D7 před Prahou bourala tři auta, hasiči kvůli dešti řešili desítky událostí

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  16:04

Hasiči kvůli silnému dešti a bouřkám řešili v pondělí a v noci na úterý desítky událostí. Často...

Avarská genetická telenovela. Klíčovou roli u obávaných kočovníků hrály ženy

7. května 2024

Premium Tým vědkyně z Brna zkoumal v Maďarsku DNA obávaných kočovníků původem z Mongolska. O Avarech se...

Slovensko vyděsilo přes tisíc výhrůžek bombovými útoky, cílily na školy i banky

7. května 2024  13:05,  aktualizováno  15:54

Slovenská policie v úterý zaznamenala přes 1 100 hrozeb pumovými útoky. Většina se týkala škol,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.