Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stručné dějiny eura

Zažíváme dobu krize eurozóny. Tato krize nepřišla ze vzduchoprázdna. Má původ již v době vzniku této měnové jednotky a s tím, že nebyla zavedena z ekonomických, ale politických důvodů. 

Po druhé světové válce začala postupná evropská integrace. Byla to hezká myšlenka do které se však vmísily mocenské a ekonomické zájmy jednotlivých zemí a zejména nadnárodních firem a globální finanční elity, která šikovně dokázala využít mocenského soupeření jednotlivých států. Součásti plánů této elity byla i společná evropská měna, jako předstupeň celosvětové měny.

V roce 1989 došlo k pádu komunistického bloku a  berlínské zdi. S tím se dostala ihned na přetřes otázka sjednocení Německa. Aby k němu došlo bylo třeba souhlasu vítězných mocností druhé světové války: Sovětského Svazu, USA, Francie a Anglie.

Anglie vedená premiérkou Thatcherovou a Francie v čele s prezidentem Miterandem si dala podmínku. Sjednocené Německo má přijmout jednotnou evropskou měnu. Záměrem bylo oslabit pozici Německa v budoucí sjednocené Evropě.

Německý kancléř Helmut Kohl a jeho nejbližší poradce mluvčí Deutscher Bank Alfred Herrhausen byli vehementně proti. Nechtěli přijít o silnou marku. Ráno 30.listopadu 1989 jel ochrankou přísně střežený Alfred Heurrhaus svým vozem do práce. Když čekal na železničním přejezdu došlo k explozi. Jeho vůz byl rozmetán  na dálku odpálenou bombou. Vyšetření atentátu nebylo dodnes uzavřeno. Samotný atentát Kohlem hluboce otřásl. Od tohoto okamžiku již souhlasil s přijetím společné evropské měny Německem.

Euro bylo s velkou slávou plně v Evropě zavedeno ve většině zemí EU v roce 2002. Silná Británie prosazující zavedení společné měny v Německu euro nakonec nepřijala a prosadila si výjimku . Po zavedení eura vzrostly ceny a snížila se spotřeba. Centrální banka a banky reagovaly uvolněním úvěrové politiky. Tak jako v USA se lehkomyslně rozdávaly úroky, aby došlo ke zvýšení spotřeby.

Následoval rychlý a krátkodobý růst ekonomiky. Zvlášť silně se projevoval zejména v jižních státech unie, které se rychle zadlužovali. Tuto politiku podporovali i různé ratingové agentury, které např. Řecku dávaly známky naprosto spolehlivého dlužníka i když zasvěceným ekonomům muselo být jasné, že jeho dluhy jsou již nesplatitelné.

V roce 2008 bublina splaskla a plně se ukázalo, jak nevýhodné bylo zavedení eura pro evropskou ekonomiku. Jižní státy díky euru ztratily konkurenceschopnost a tak jediným řešením bylo dotovat je státy bohatšími. Ale i ty bohatší byly nuceni  na tuto pomoc půjčovat, čímž rostl a stále roste celkový dluh eurozóny a EU.

 Před pár dny zasedal summit eurozóny o řecké krizi. Na jedné straně bylo neústupné Řecko. Na druhé straně bylo třeba Finsko, které prohlásilo, že má mandát hájit pouze odchod Řecka z eurozóny. Nekapitulovalo jen Řecko, jak se všeobecně píše. Kapitulovalo i Finsko, které chtě nechtě bude muset dál posílat peníze pro záchranný fond na „pomoc Řecku“ určený hlavně na splátku řeckých dluhů.

Jeden z více důvodu, proč je taková urputná snaha globálních hráčů o zachování členství Řecka v eurozóně vypovídají i slova Jana Švejnara v ČT. Řekl, že jsou obavy z toho, že by Řecko po opuštění eurozóny se mohlo stát konkurenceschopným, jeho ekonomika by mohla začít růst, což by mohlo inspirovat i další státy, aby eurozónu opustily. Tato obava z ohrožení globální elitou plánovaného totalitního  „Nového světového řádu“ v případě odchodu Řecka z eurozóny zde není nová. Již v roce 2012 přední světový finančník, bývalý ministr financí USA Lawrence Summerse prohlásil.

 „Představme si, že řecká ekonomika se po opuštění eura zotaví do poloviny roku 2013, zatímco zbytek eurozóny zůstane v recesi. Účinek na zbídačujícími úsporami ztrápené Španělsko, Portugalsko i Itálii by byl mohutný. Tamní voliči by si jistě povšimli zlepšení podmínek u až dosud ztrápených řeckých sousedů. Začali by se ptát, proč by i jejich vlastní vlády neměly následovat řeckou cestu a při hlasování by dávali přednost opuštění eurozóny. Jinými slovy řecká zkušenost by mohla od základu přetvořit pobídky pro tyto země, aby v eurozóně zůstávaly zvláště, pokud ekonomické podmínky zůstanou chmurné“ 

Řeckou ekonomiku čeká v blízké budoucnosti pravděpodobně plundrování a totální devastace. Budou si za to ale nést odpovědnost také sami. Nejen tím, že v minulosti volili zkorumpované strany. Ale také proto, že i přes NE v referendu většina Řeků lpí stále na euru jako platidle. Zní to možná tvrdě, ale budou muset na vlastní kůži nést důsledky tohoto lpění, v první řadě úplnou ztrátu státní suverenity země. Katastrofa které se báli a kterou údajně odvrátil Tsipras přijetím podmínek věřitelů stejně přijde. Jen trochu později.

Domnívám se, že katastrofa pak nepostihne jen Řecko, ale celou EU a globální světovou ekonomiku. Možná pak zvítězí totalitní systém plánovaný globální elitou již staletí. Ne však na dlouho. Lidé již konečně pochopí podstatu chyb, kterých se dopustili a to otevře cestu k příchodu skutečně spravedlivého řádu.

 

Zdroj: internet, Morris: Co nesmíte vědět

Autor: Petr Bajnar | středa 15.7.2015 13:59 | karma článku: 36,22 | přečteno: 2621x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.