Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

První duben, apríl byl ve znamení vrcholu velikonoc. Počasí bylo hezké, obloha však byla zakalena údajným pískem ze Sahary. Slovo údajným píši záměrně. Byly totiž provedeny chemické rozbory tohoto písku zachyceného na autech. A ty prý ukázaly mnohonásobné překročení koncentrace některých prvků ve srovnání s typickým pískem saharským. Objevují se tak názory, že opět jde o staré známé chemitralis, na straně druhé je zde i problém s obrovským množstvím této hmoty, kterou by bylo nutné rozprášit do ovzduší.

Počasí vůbec si s námi v dubnu pohrávalo. 7.dubna byla zaznamenána v Českých Budějovicích teplota 30,90C. Dosud byla poprvé třicítka u nás překonána poprve 17.4.1934. Na jihu Francie ve stejný den teplota přesahovala 340C. Uplynulo pár dní a do Čech a střední Evropy pronikl studený vzduch ze severu. České hory zasypaly přívaly sněhu, do nížin pak na některých místech i docela silné noční a ranní mrazy. Po teplotních rekordech plusových dorazily v dubnu i ty minusové. Ve stejnou dobu extrémní deště zasáhly pouštní SAE a Omán. Mohutným záplavám čelilo i Rusko a jižní Čína. Je vidět, že klima se opravdu velmi rychle mění a přechází do chaotické fáze, kdy i malé změny (efekt motýlího křídla) mívají zásadní dopady a vývoj počasí z dlouhodobějšího hlediska se stává nepredikovatelný.

Počasí zasáhlo i do návštěvy premiéra Fialy ve Washingtonu. Když 12.3.1999 byla ČR a další státy oficiálně přijímány do NATO, v okolí místa kde byly podepisovány příslušné dokumenty zuřila sněhová bouře. Když 15.4.2024 přijížděl Fiala do Bílého domu, aby se setkal s prezidentem Bidenem, nad místem setkání se sputil prudký déšť a padaly kroupy. Nicméně lze předpokládat, že jednání Fialy s Bidenem nebylo to hlavní, k čemu při návštěvě USA došlo. Mnohem důležitější bylo jistě jednání Fialy za zavřenými dveřmi v centále CIA.

1.4. 2024 zaútočil Izrael na velvyslanectví Iránu v syrském Damašku a zabil tam několik generálu. Izraelští stratégové, kteří tento útok naplánovali jistě věděli, že pokud si bude chtít Irán zachovat svou čest, musí odpovědět. Začaly se tak objevovat spekulace o dvojí možné motivaci izraelského útoku v Damašku. V konfrontaci s Iránem mohl Netanyahu vidět vítaný způsob jak odvést pozornost od katastrofické situace v Gaze a dalších vniřních problémů izraelské politiky (k tomu skutečně došlo). Můžou zde ale být i snahy některých kruhů vyvolat otevřenou válku s Iránem, jako dlouhodobě největšího konkurenčnív protivníka Izraele v regionu. I díky tomu že USA se v této chvíli postavila ostře proti a Irán se chová velmi opatrně, zatím k spuštění velké blízkovýchodní války nedošlo. Ve hře je mnoho a podle řady proroctví právě blízkovýchodní konflikt má být spouštěčem třetí světové války mezi velmocemi.

Ta již v méně otevřené, zástupné podobě probíhá na Ukrajině, kde již přes dva roky spolu bojují Rusko a kolektivní Západ o kontrolu nad tímto, z hlediska světové geopolitiky nesmírně důležitým strategickým územím. V dubnu poměrně překvapivě část amerických Republikánů změnila v Kongresu svůj názor a i když nebyly schváleny peníze na obranu proti přísunu imigrantů z jihu, hlasovali pro další finanční a vojenskou pomoc Ukrajině. Je však velkou otázkou zda to bude pro vítězství na bojišti stačit, zvláště za situace kdy zkrátka Ukrajina nemá dost bojechtivých a bojeschopných lidských zdrojů. Objevují se tak spekulace, že by jedním z témat tajných neveřejných schůzí dnešní doby byla právě otázka přímého zapojení vojáků ze Západu na Ukrajině, zatím ještě v nebojových misích, např při střežení hranic Ukrajiny a Běloruska.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | neděle 28.4.2024 12:10 | karma článku: 0 | přečteno: 15x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  22:54

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Katalánské parlamentní volby vyhráli socialisté, vláda separatistů může skončit

12. května 2024  22:50

Ve volbách do regionálního parlamentu v Katalánsku po sečtení více než 94 procent hlasů vedou...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.