Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Srpnové výročí a geopolitika

Dnes je to přesně 48 let, kdy vojska Sovětského Svazu a dalších států Varšavské smlouvy překročila československé hranice a okupovala naší zemi.

Je historickým paradoxem, že jediný kdo se tehdy z členských zemí VS dokázal Brežněvově vůli postavit bylo Rumunsko vedené Nicolaem Ceausescem, mužem který se nakonec ukázal být ze všech komunistických vůdců poststalinské éry tím nejkrutějším a nejbezohlednějším diktátorem.

Zákrok sovětských jednotek nepřišel ze vzduchoprázdna. Byl důsledkem rozdělení Evropy na sovětskou a americkou sféru vlivu dohodnutého již na konci druhé světové války v Jaltě a Postupimi.

Československo patřilo do sféry vlivu SSSR a tak již v roce 1945 mohlo být zřejmé, že to  budou komunisté, kdo jako poslušný nástroj Moskvy získá v příštích letech mocenský monopol v zemi tak jak se to stalo nejen u nás kde měli komunisté velkou podporu mezi lidem, ale i v Maďarsku a Polsku kde byla podpora komunistů u veřejnosti výrazně menší.

V roce 1956 se proti nadvládě Moskvy pokusilo vzepřít Maďarsko. Maďarská vláda pod tlakem lidu vyhlásila znovuzavedení systému více stran a vystoupení z Varšavské smlouvy. Krátce po té do ulic Budapešti vjeli sovětské tanky a povstání utopily v krvi. Západ protestoval pouze formálně. Anglie a Francie v té době měly hodně práce jinde. Jejich vojenské jednotky právě operovali ve spolupráci s Izraelem v Egyptě, kde prezident Násir měl tu drzost znárodnit Suezský průplav.

Na jaře 1968 došlo ke změnám v Československu, které si Brežněv a spol vyhodnotili  jako něco, co ohrožuje stabilitu a celistvost sovětského bloku. Proto nařídili vojenskou intervenci  a okupaci země. Ač z lidského i právního hlediska šlo o čin zcela nepřijatelný, z pozice čisté geopolitiky šlo o čin logický a pochopitelný, neboť umožnil Sovětskému Svazu na dalších 20 let setrvat v roli velmoci svým vlivem a silou rovnocennou s USA. Protest Západu byl opět pouze formální. Ve vztazích USA-Sovětský Svaz šlo tehdy o éru vzájemného oteplování vztahů a odzbrojovacích dohod. Osud nějakého malého Československa stejně jako v roce 1938 málokoho zajímal.

To, že systém dvou mocenských bloků vyhovoval i řadě západních politiků ilustruje dobře chování britské premiérky Margarety Thatcherové v roce 1989 během pádu komunismu v Evropě. Telefonicky žádala Michaila Gorbačova o vojenských zákrok proti demonstrantům v NDR, protože se více bála vzrůstu moci sjednoceného Německa, než zachování komunismu. 

Dnes je invaze z roku 1968 často vnímaná jako ukázka ruské věrolomnosti a dávaná do kontrastu s politikou Spojených států, země která nás nejen  nikdy vojensky neokupovala, ale zároveň se i zasloužila v roce 1918 o vznik Československa. Zapomíná se přitom , že jiné národy mají své zkušenosti jiné. Tak jak existují země východního bloku postižené ruskou imperiální politikou, jiné možná ještě v některých ohledech mnohem tvrději zasáhla ta americká ( Vietnam, Srbsko, Irák a další). Na to by jsme neměli nikdy zapomínat a poměřovat vše jen naší vlastní zkušeností.

Slovo geopolitika je dnes některými politology pojímáno  jako něco historického  co přežívá pouze v politice současného Putinovského Ruska a moderního demokratického Západu se již netýká. Je to nesmysl. Stačí třeba jen přečíst par citátů vlivného muže americké politiky Zbigniewa Brzezinského, z jeho knihy Velká Šachovnice a pak si dát tyto citáty do kontextu nedávné a současné americké zahraniční politiky.

„To, jak Amerika „zvládne“ Euroasii, je kriticky důležité… Mocnost, která ovládá Euroasii, by vládla třemi nejpokročilejšími a ekonomicky nejproduktivnějšími oblastmi. Pouhý letmý pohled na mapu též napovídá, že nadvláda nad Euroasií by téměř automaticky s sebou nesla za následek podřízenost Afriky, což by Západní polokouli a Oceánii stavělo na místo geopoliticky okrajové části tohoto centrálního světového nadsvětadílu. Okolo 75 % světové populace žije v Euroasii a taktéž je tam většina světového fyzického bohatství, jak v jeho podnicích tak pod povrchem její půdy. Euroasie čítá 60 % světového HDP a okolo 3/4 známých světových energetických rezerv.“

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Bajnar | neděle 21.8.2016 14:10 | karma článku: 20,66 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 22x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,47 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 6,39 | Přečteno: 85x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně dva tisíce lidí

27. května 2024  7:51

Aktualizujeme Páteční sesuvy půdy v Papui-Nové Guineji zasypaly nejméně 2000 lidí. Podle AFP to v pondělí vedení...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Přímý přenos Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

  • Počet článků 608
  • Celková karma 2,12
  • Průměrná čtenost 1392x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.