Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Srpnové výročí a geopolitika

Dnes je to přesně 48 let, kdy vojska Sovětského Svazu a dalších států Varšavské smlouvy překročila československé hranice a okupovala naší zemi.

Je historickým paradoxem, že jediný kdo se tehdy z členských zemí VS dokázal Brežněvově vůli postavit bylo Rumunsko vedené Nicolaem Ceausescem, mužem který se nakonec ukázal být ze všech komunistických vůdců poststalinské éry tím nejkrutějším a nejbezohlednějším diktátorem.

Zákrok sovětských jednotek nepřišel ze vzduchoprázdna. Byl důsledkem rozdělení Evropy na sovětskou a americkou sféru vlivu dohodnutého již na konci druhé světové války v Jaltě a Postupimi.

Československo patřilo do sféry vlivu SSSR a tak již v roce 1945 mohlo být zřejmé, že to  budou komunisté, kdo jako poslušný nástroj Moskvy získá v příštích letech mocenský monopol v zemi tak jak se to stalo nejen u nás kde měli komunisté velkou podporu mezi lidem, ale i v Maďarsku a Polsku kde byla podpora komunistů u veřejnosti výrazně menší.

V roce 1956 se proti nadvládě Moskvy pokusilo vzepřít Maďarsko. Maďarská vláda pod tlakem lidu vyhlásila znovuzavedení systému více stran a vystoupení z Varšavské smlouvy. Krátce po té do ulic Budapešti vjeli sovětské tanky a povstání utopily v krvi. Západ protestoval pouze formálně. Anglie a Francie v té době měly hodně práce jinde. Jejich vojenské jednotky právě operovali ve spolupráci s Izraelem v Egyptě, kde prezident Násir měl tu drzost znárodnit Suezský průplav.

Na jaře 1968 došlo ke změnám v Československu, které si Brežněv a spol vyhodnotili  jako něco, co ohrožuje stabilitu a celistvost sovětského bloku. Proto nařídili vojenskou intervenci  a okupaci země. Ač z lidského i právního hlediska šlo o čin zcela nepřijatelný, z pozice čisté geopolitiky šlo o čin logický a pochopitelný, neboť umožnil Sovětskému Svazu na dalších 20 let setrvat v roli velmoci svým vlivem a silou rovnocennou s USA. Protest Západu byl opět pouze formální. Ve vztazích USA-Sovětský Svaz šlo tehdy o éru vzájemného oteplování vztahů a odzbrojovacích dohod. Osud nějakého malého Československa stejně jako v roce 1938 málokoho zajímal.

To, že systém dvou mocenských bloků vyhovoval i řadě západních politiků ilustruje dobře chování britské premiérky Margarety Thatcherové v roce 1989 během pádu komunismu v Evropě. Telefonicky žádala Michaila Gorbačova o vojenských zákrok proti demonstrantům v NDR, protože se více bála vzrůstu moci sjednoceného Německa, než zachování komunismu. 

Dnes je invaze z roku 1968 často vnímaná jako ukázka ruské věrolomnosti a dávaná do kontrastu s politikou Spojených států, země která nás nejen  nikdy vojensky neokupovala, ale zároveň se i zasloužila v roce 1918 o vznik Československa. Zapomíná se přitom , že jiné národy mají své zkušenosti jiné. Tak jak existují země východního bloku postižené ruskou imperiální politikou, jiné možná ještě v některých ohledech mnohem tvrději zasáhla ta americká ( Vietnam, Srbsko, Irák a další). Na to by jsme neměli nikdy zapomínat a poměřovat vše jen naší vlastní zkušeností.

Slovo geopolitika je dnes některými politology pojímáno  jako něco historického  co přežívá pouze v politice současného Putinovského Ruska a moderního demokratického Západu se již netýká. Je to nesmysl. Stačí třeba jen přečíst par citátů vlivného muže americké politiky Zbigniewa Brzezinského, z jeho knihy Velká Šachovnice a pak si dát tyto citáty do kontextu nedávné a současné americké zahraniční politiky.

„To, jak Amerika „zvládne“ Euroasii, je kriticky důležité… Mocnost, která ovládá Euroasii, by vládla třemi nejpokročilejšími a ekonomicky nejproduktivnějšími oblastmi. Pouhý letmý pohled na mapu též napovídá, že nadvláda nad Euroasií by téměř automaticky s sebou nesla za následek podřízenost Afriky, což by Západní polokouli a Oceánii stavělo na místo geopoliticky okrajové části tohoto centrálního světového nadsvětadílu. Okolo 75 % světové populace žije v Euroasii a taktéž je tam většina světového fyzického bohatství, jak v jeho podnicích tak pod povrchem její půdy. Euroasie čítá 60 % světového HDP a okolo 3/4 známých světových energetických rezerv.“

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | neděle 21.8.2016 14:10 | karma článku: 20,66 | přečteno: 491x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 33x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 26x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.