Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šest důvodů proč zrušit olympijské hry

Za několik hodin začnou v ruském Soči zimní olympijské hry. Na dva týdny se toto město stane centrem zpravodajství domácích i řady zahraničních agentur.

Olympijské hry odvozují svůj původ ze starověkého Řecka. Ve společnosti převládá podprahový dojem, že šlo o něco ušlechtilého, hodného následování. Ve skutečnosti už tehdy byly olympiády plné korupce, porušování pravidel a ve velkém se užívala i černá magie vůči soupeřům, hlavně u závodů koňských spřežení. Na rozdíl od současnosti smrt sportovce nebyla výjimkou.

Ale vrátil bych k názvu článku a zamyslel se nad důvody proč olympiády představují pro společnost spíše mínus než plus. To co budu psát dál se netýká jen olympiády, ale celého vrcholového sportu.

 

Olympiáda jako svátek byznysu

Jako vše ve vrcholovém sportu, tak i olympiáda je především o penězích. Každý špičkový sportovec má kolem sebe tým lékařů, masérů, psychoterapeutů a poradce pro styk s médií. S jediným cílem. Vydělat co nejvíce peněz. Před desetiletími byl sportovec především sportovcem. Nyní je daleko více celebritou.Zisk ze sportovního klání se tak stále častěji spojuje se ziskem s reklamy a mediální prezentace. Finanční částka placená za přestupy prvotřídního sportovce v řádu hodnoty docela velkého průmyslového podniku ukazuje absurditu dnešního sportu a naprosté pokřivení hodnot v něm i společnosti.

Pravidelně se také objevují obvinění, že za konáním olympiády na tom či o onom místě rozhodují ve velkém úplatky placené členům olympijského výboru.

 

Doping 

Chce-li sportovec uspět v náročné konkurenci nestačí mít jen sportovní nadání, vůli a poctivý trénink. Je třeba i něco navíc. S vrcholovým sportem jsou spojena dvě velká, doslova vědní a průmyslová odvětví. To první hledá způsob, jak odhalit doping u sportovců. To druhé větší a nákladnější využívá nesmírně drahých a náročných výzkumů a prostředků k tomu najít způsob jak zlepšit výkon bez toho, že by příčinu odhalili dopingoví komisaři.

 

Zdraví  sportovců

I když se to povede, sportovec vyhraje s použitím dopingu nemá v životě vyhráno. Zdravotní důsledky používání dopingových látek jej dříve či později často dostihnou. Nejde, ale jen o doping. Na rozdíl od přirozeného sportu je vrcholový sport obvykle zdraví škodlivý, neboť pro organismus představuje nepřiměřenou tělesnou zátěž.

 

Olympiáda jako soutěž

Podstatou olympiády a vrcholového sportu je ritualizovaný souboj. Být lepší než ten druhý, porazit jej, získat větší slávu a více peněz. Sláva a štěstí jedněch je spojena s potupou a neštěstím druhých. Obdiv publika k vítězi je střídán často s opovržením k poraženému.

 

Olympiáda a politika

Z olympiády se často stává politika. V roce 1980 do Moskvy nepřijeli sportovci z USA a západních zemí z politických důvodů. O čtyři roky později na oplátku zase nejeli sportovci socialistických států do USA. Letos se opět stalo z olympiády politikum. Být protiputinovský znamená nejet na zahájení olympiády a kritizovat ty kteří se rozhodli zahájení her zúčastnit.

Heslo „Chléb a hry“ je známo již ze starověkého Říma. Již tehdy vládci tušili, že pro odvedení nespokojenosti lidu musí jím být dána zábava. Tento účel plní vrcholový sport včetně olympiád  v současnosti mírou vrchovatou.  

 

Olympiáda a životní prostředí

Olympijské hry jsou zpravidla spojeny s velkým stavebním boomem, velkými davy lidí a to často v oblastech krásné u zimních olympiád horské přírody. Že to zdraví přírody zrovna neprospěje si jistě každý spočítá. 

 

Na závěr

Přes všechna tato negativa se na olympiádu občas podívám a budu fandit našim sportovcům. Nic není černobílé a tak i olympiáda občas přinese i pozitiva. Vzpomněl bych vítězství českých hokejistů v japonském Nagánu v roce 1998. Postupné vítězství nad favorizovanými hvězdnými týmy USA, Kanady a nakonec Ruska představoval jak jistou historickou satisfakci, tak nás mohl vést k zamyšlení nad našim národním sebevědomím. 

Domnívám se, že olympijské hry tu nejsou na věky. Sport a tělovýchova  je velice důležitou a nepostradatelnou součástí života sloužící k posile těla a vůle. Jako takový bude  sport jistě existovat i v dalších staletích. To co však nazýváme vrcholový sport a co je projevem dekadentní kultury pravděpodobně časem zanikne ve chvíli, kdy opustíme tento model fungování společnosti založené na moci a penězích.   

Poznámka : Ne všichni můj článek pochopili, jak je vidět z diskuze. Rozhodně nenavrhuji nějaké administrativní rušení olympiády a vrcholového sportu. To vychází ze zájmu lidí a je jen na lidech, jak bude vypadat v sport v budoucnu .

Autor: Petr Bajnar | pátek 7.2.2014 11:54 | karma článku: 19,49 | přečteno: 1530x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Volby do EP: Mírný pokrok v mezích zákona

Před týdnem skončily volby do evropské parlamentu. Byly to první volby do EP, kterých jsem se osobně zúčastnil.

16.6.2024 v 11:34 | Karma: 0 | Přečteno: 12x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Atentát na Fica

Ve středu 15.5. ve slovenském městě Handlová, krátce po zasedání slovenské vlády 71 letý spisovatel J.C. postřelil slovenského premiéra Roberta Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 30x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 37x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Pavel jedná s Pellegrinim. Začalo smiřování špiček sousedních zemí

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijel do Prahy na první zahraniční návštěvu. Na Pražském...

Polabí zažije tropický den, na východě Moravy a Slezska udeří silné bouřky

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  11:34

Česko se chystá na další tropický den. Alespoň částečně. V Polabí může být až 31 stupňů, na západě...

Násilník, který také zabíjel v Kyjích, byl nepříčetný. Policie případ odložila

26. června 2024  11:17

Policie odložila případ muže, který v lednu zabil muže u Kyjského rybníka a napadl další lidí v...

Nejen drahý byt. Bek Senátu účtuje za kancelář v Brně dvakrát víc než kolegové

26. června 2024  10:57

Ministr školství a senátor Mikuláš Bek (STAN) si nechává proplácet nadměrně drahou senátorskou...

  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.