Konec nucených prací v Česku

V úterý 27.11. ÚS zrušil zákon o Veřejné službě, který představoval jeden z nejhanebnějších zákonů přijatých parlamentem České republiky v její moderní historii. Hanebný byl v tom, že dával úřadům práce možnost nařizovat vybraným lidem práci až 20hod týdně bez nároku na jakoukoliv odměnu za práci i když mnozí z nich nedostávali od státu žádné  sociální dávky a bylo jím hrazeno pouze zdravotní pojištění.

Potěšilo mně nejen zrušení tohoto zákona, ale i slova pana Rychetského, který institut Veřejných prací komentoval slovy "Je velmi obtížné pochopit, jakým způsobem má výkon veřejné služby bez nároku na mzdu vést k obnovení a zachování pracovních návyků. Zákon v tomto směru vytváří jejím vykonavatelům dokonce horší podmínky než odsouzeným ve výkonu trestu odnětí svobody, u nichž je v případě jejich zařazení k výkonu práce nárok na odměnu naopak garantován,". K tomu bych dodal. Není nad to si občas přečíst konkrétní zkušenosti, těch co byli takto nuceně nasazeni. [2] 

Zrůdné nucené práce  (NUCENĚ NASAZENÝ, 21. 9. 2012 13:02)   Jen bych chtěl informovat , že VEŘEJNÁ SLUŽBA trvá i šest měsíců a nezaměstnaní jsou využíváni i na ty nejtěžší práce jako je stěhování objemného nábytku (skříně , školní lavice atd. ) a to v několikapatrových budovách , výkopové práce a další a to bez vstupní lékařské prohlídky . Při výkonu těchto prací nezaměstnaný nedostane kromě oranžové vesty a rukavic žádné jiné pracovní vybavení jako je vhodná obuv a ošacení . Bylo by na místě , kdyby obec , která využívá nezaměstnané na práce , které se řadí mezi fizicky náročné obdarovala takto pracujícího stravenkou na jídlo a pracovním ošacením a obuví .

Re: Zrůdné nucené práce(Kossuth, 21. 9. 2012 15:32)   Vaše tvrzení mohu potvrdit, veřejná služba skutečně může trvat šest měsíců a po skončení vás tam mohou poslat hned znovu, třeba zase na šest měsíců. Během výkonu VS dochází ve velkém k porušování pracovněprávních předpisů, při výkonu činností co jste jmenoval, byste skutečně měl být vybaven pracovní obuví, vhodným oděvem atd. Navíc obec nebo ÚP se k tomu zavazuje přímo ve smlouvě o výkonu VS. Kde je psáno něco ve smyslu že, vykonavateli budou zajištěny podmínky pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v souladu s pracovně právními předpisy. Dochází, tedy nejen k porušování pracovněprávních předpisů (zákona), ale i smlouvy o výkonu VS. Co se týká těch lékařských prohlídek, tak je situace taková, že někoho na vstupní lékařskou prohlídku pošlou a jiného zase ne, což je samo o sobě minimálně zvláštní.

Re: Re: Re: Veřejná služba(Bohunka, 11. 9. 2012 16:11) V mém případě to bylo tak,že se mě zprostředkovatelka vůbec na můj zdravotní stav neptala a rovnou mě šoupla na VS.Má na něco takového vůbec právo?Myslím si že ne,chci trvat na zdravotní prohlídce:podle zákona na Vs nesmí nikdo nastoupit bez předchozí lékařské prohlídky.Děkuji za odpovědi nebo rady

Re: ukončení VS(Karla, 29. 11. 2012 14:27)Já veřejnou službu momentálně vykonávám už pátý měsíc a chodím pořád. I když Ústavní soud veřejnou službu zrušil, tak je to prý platné až to vyjde ve sbírce zákonů tedy až nějak za dva týdny. A ještě ke všemu si ředitelka instituce, kde veřejnou službu vykonávám před dvěma dny vymyslela, že budu nosit ceduli kde na žlutém podkladu je velkým červeným písmem napsáno VEŘEJNÁ SLUŽBA ÚŘAD PRÁCE a moje jméno. Když jsem jí řekla, že tohle v žádném případě já nosit nebudu, tak na mě nehorázně řvala, že to teda budu, že musím. Zatím jsem si to na sebe nedala, ale mám tam hotové peklo. A další věc, paní ředitelka už se těší až jí pošlou z úřadu práce někoho kdo umí výborně na počítači, aby ji mohl udělat zadarmo celou administrativu. Jen sem se chtěla podělit o svou zkušenost neboť jsem ze všeho už zhnusena.

Po všech těchto zkušenostech by se dalo říci, že téměř všichni občané budou s rozhodnutím US souhlasit. Při pohledu na četná vyjádření od soudce Balíka po různé internetové diskuze jsem se ale nestačil divit. Kroutím hlavou nad tím, že řadě lidí přijde úplně normální, že část jejich spoluobčanů musí pracovat zadarmo. Kroutím hlavou nad tím kolik podnikatelských subjektů za pro něj  odvedenou práci se nestydí nevyplatit pracovníkovi ani korunu, pokud to nemusí udělat. A nejen to. Ještě skuhrají nad tím, že o tento laciný zdroj pracovní síly přišly.[3] 

Nucené práce byly prozatím zrušeny. Paní ministrně se ještě pokusila pozdržet jejich platnost do doby než nález ÚS vyjde ve sbírce zákonu. Až důrazná slova představitele ÚS, že jeho rozhodnutí má okamžitou platnost a za porušení může přijít finanční sankce v podobě nutnosti odškodnit dané pracovníky ( jinými slovy jím zaplatit za vykonanou práci mzdu ) jí vedla k rozhodnutí celou věc okamžitě zastavit.[4] 

Paní ministrně se dala slyšet, že začne připravovat nový zákon o Veřejné službě. Pokud se Veřejná služba stane prací, která se bude řídit předpisy Zákoníku práce a bude odměněna mzdou, pak nemám proti Veřejné službě žádné výhrady. Poté budu i pro zrušení veškerých sociálních dávek pro ty, co státem takto nabízenou práci odmítnou. 

I když byly zrušeny nucené práce existuje ještě systém DONEZ- povinné  hlášení nezaměstnaných na poště cca 3x týdně. I tento projekt sloužící ke zbohatnutí jisté firmy, která za jednu návštěvu pošty nezaměstnaným inkasuje od státu 50Kč je zvrácený a staví nezaměstnaného na úroveň trestance. Bohužel tento předpis nebyl zatím ÚS předložen a tak platí dál. 

[1] http://aktualne.centrum.cz/domaci/soudy-a-pravo/clanek.phtml?id=764532

[2] http://www.akcnispolek.estranky.cz/

[3]http://jankudrna.blog.ihned.cz/c1-58835370-obce-zklamane-ze-ztraty-bezplatnych-pracovniku

[4] http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/prace/clanek.phtml?id=764668

 

 

Autor: Petr Bajnar | pátek 30.11.2012 16:07 | karma článku: 19,82 | přečteno: 1211x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49