Kde začíná a končí terorismus?

Rok 2020 začal na mezinárodním poli docela dramaticky. Zabití velitele iránských elitních jednotek Sulejmaniho v Iráku americkým dronem není bezvýznamnou událostí. 

Americký prezident Trump akci odůvodnil bojem s terorismem a mnoha životy, které měl iránský velitel za svojí kariéru na svědomí. To je jistě pravda, je tu však jeden háček. Jaký je rozdíl mezi smrtí člověka zabitého bombou teroristy a stejnou smrtí po výbuchu v Americe vyrobené bomby, která měla regionu před pár lety přinést svobodu a demokracii? V čem jsou šíitské milice horší než západní armády, které bez mandátu OSN vybombardovaly Srbsko, Irák či Libyi? Nebyly  i tyto akce náhodou aktem státního terorizmu? 

Na důsledky včerejší americké akce jsou dva názory. Podle prvního dojde k deeskalaci napětí. Irán si uvědomí, že je v porovnání s USA slabším hráčem a protože ví, že v otevřeném vojenském střetu s USA nemá šanci, stáhne se. Je to názor, který má svou logiku. Problém je ale v tom, že člověk včetně nejvyšších politiků nejednají vždy úplně racionálně.

Americký útok vyvolal v řadách šíitů především velké emoce a pocity obrovského ponížení. Ty jen tak snadno nezmizí a budou mít tendenci se nějak uvolnit v různých podobách méně či více promyšlené odvety a pomsty. I proto je bližší názor, který nyní poněkud pokrytecky hlásají i američtí Demokraté, že Trump hodil dynamit do sudu s prachem. 

Nedomnívám se, že konflikt nyní povede až k třetí světové válce. Přesto byl bych hodně obezřetný. Vzpomeňme na rok 1914. Tehdy také nikdo válku nechtěl a přesto série chybných úsudků a předpokladů z řad tehdejších politiků k jejímu rozpoutání vedla. Třeba jen prudký nárůst ceny ropy může mít pro svět i nás významné důsledky. 

 

 

Autor: Petr Bajnar | sobota 4.1.2020 11:22 | karma článku: 28,24 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 6,40