Cynismus a Ukrajina

„Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé“.

Tato slova pronesl zaměstnanec ministerstva zahraničí a bývalý studentský vůdce pan Bartuška.Výrok nadzvedl mnoho lidí ze židle a i sám ministr zahraničí Zaorálek jej zkritizoval jako cynický a nepřijatelný.

Shodou okolností jsem před pár týdny sledoval velmi dobře natočený dokument Krym-návrat domů ve kterém proběhla rekonstrukce jedné z těchto události. Dostala název Korsuňský masakr. V den kdy v Kyjevě zvítězil Majdan se skupina obyvatel Krymu vracela domů z Kyjeva autobusem. Na cestě je zastavili ozbrojenci pravého sektoru. Nastal masakr během kterého zemřelo minimálně 20 civilistů. Na podrobnou rekonstrukci události se můžete podívat v 15 minutě dokumentu.

Roční výročí masakru v Oděse proběhne zítra. Před rokem zde z celé země mířili fotbaloví fanoušci a bojovníci pravého sektoru. Cílem bylo zlikvidovat místní „antimajdan“ tvořený demonstrujicími lidmi všech věkových kategorií nesouhlasící s novým režimem v Kyjevě a dát výstrahu všem, kteří přemýšlí postavit se na odpor vůči novému režimu. Fotbaloví chuligáni vyprovokovali střety v ulicích, demonstranty z antimajdanu zahnali do Domu odborů, zatarasili jeho vchod a dům pak jednoduše zapálili. Zahynuly zde desítky až stovky lidí.

Tímto okamžikem se stalo mírové řešení ukrajinské krize nemožným. Separatisté na východní Ukrajině pochopili, že pokud se nepostaví vládním jednotkám na ozbrojený odpor, tak jej čeká stejný osud jako představitelů „antimajdanu“ v Oděse.

Představitelé Západu o obou masakrech mlčeli. Ukázali tím, jak vypadá prosazování tolik skloňovaných „západních hodnot“ v praxi. Jsou to jen prázdné fráze. O lidských právech se hovoří jen tehdy, když se to hodí. Zde šlo o to co nejvíce oslabit a poškodit Rusko.

Můžeme kritizovat Putina, že rozhodnutím obsadit Krym porušil mezinárodní právo. Neměli by jsme však zapomínat, že tím zabránil smrti mnoha obyvatel Krymu. Bojovníci pravého sektoru se již šikovali si to s odbojným Krymem vyřídit. Na rozdíl od amerických intervencí v Jugoslávii, Iráku, Afganistánu, Libyi nezemřel při ruské anexi Krymu jediný civilista.

Vyjádření p. Bartušky bylo upřímné. Řekl to, co si řada lidí, včetně politiků myslí. Díky převládající politické korektnosti to pouze neříkají veřejně. 

Autor: Petr Bajnar | pátek 1.5.2015 8:10 | karma článku: 37,83 | přečteno: 1428x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49